ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ψηφιακό το σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης

Με ευρεία συναίνεση υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), με στόχο να αποτελέσει βραχίονα του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επισήμανση του ''Γ'': Οι πολιτικές Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχουμε διαπιστώσει να λειτουργούν εύρυθμα επί αρκετά χρόνια, και δεδομένης της νομοθεσίας, καθώς και όσων ακολουθούνται από εμπλεκόμενους φορείς υπηρεσίες.

Όπως θα έλεγε το ΚΚΕ, αντί ελεημοσύνης, δεν διαμορφώνεται το πλαίσιο πραγματικής ανακούφισης του λαού με θέσεις εργασίας και χαμηλότοκα δάνεια σε όλους, ώστε να επανεκκινήσουν, και να μπει μπροστά η μηχανή που υπήρχε στη χώρα μας με χιλιάδες βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εργοστάσια, κ.α. ;

Γιατί δίνετε έμφαση στον Τουρισμό ενώ η χώρα μας βγάζει αξιόλογους επιστήμονες τους οποίους χαίρονται οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες ;

Ψηφιακό το σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, ενώ η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε ένα εργοστάσιο παραγωγής ψηφιακής τεχνολογίας, και αρκετά δις των χρημάτων του λαού καταλήγουν σε μια σειρά άλλων χωρών για εισαγόμενα. 

Δείτε για άλλη μια φορά, ενόψει της Ψηφιακής Ραδιοφωνίας, αν έστω και μια βίδα θα είναι Ελληνικής κατασκευής. Προτείνουμε στη κυβέρνηση να φρενάρει λίγο τη διαδικασία, και να δοθούν κίνητρα ώστε να υπάρξει Ελληνικό ενδιαφέρον, και κάποια στιγμή να μπει κατασκευαστικά και ο λαός μας στο παιχνίδι της Ψηφιακής Τεχνολογίας. ( Δεν χρειάζεται να διαθέτεις εργοστάσια κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chip), μπορείς να χρησιμοποιείς όσα ήδη υπάρχουν και να χτίσεις Ελληνικές συσκευές. )

Ψηφιακό το σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης

Ο καινούργιος φορέας έρχεται να οδηγήσει το νέο κράτος προστασίας και αλληλεγγύης στην ψηφιακή εποχή, να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική «προστασία», τις πελατειακές σχέσεις. Έρχεται να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα δικαιώματά τους με αξιοπρέπεια.

Πρόκειται για μια ιστορική τομή, που κλείνει τον κύκλο του παλαιού μοντέλου, στο οποίο είχε στηριχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια το προνοιακό κράτος, το μοντέλο της φιλανθρωπίας, το ισχυρό κράτος της Φρειδερίκης.

Ο ΟΠΕΚΑ αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο πρώτος είναι ο Εθνικός Μηχανισμός με τα 240 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, όπου όλοι οι πολίτες δίνοντας τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές, υπηρεσίες και προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Οι δυο πυλώνες διασυνδέονται μεταξύ τους με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα.

Ο ΟΠΕΚΑ:

Αποτελεί μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων που αναλαμβάνει δέσμη παροχών: το Επίδομα Παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, τα επιδόματα σε άτομα με αναπηρία, προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Λειτουργεί και ως ελεγκτικός μηχανισμός. Διενεργεί ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, καθώς και δειγματοληπτικούς ελέγχους, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το δημόσιο χρήμα αποδίδεται στους πραγματικούς δικαιούχους.

«Το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική "προστασία", τις πελατειακές σχέσεις» τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ψηφιακό το σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">