Έναν από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς στην ιατρική κοινότητα διεθνώς προξενεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου.
Σήμερα, η επάρατη νόσος στις διάφορες μορφές της ευθύνεται για το θάνατο περισσοτέρων ανθρώπων από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν.
Παράλληλα, ωστόσο, αναπτύσσεται και η ιατρική τεχνογνωσία -οι πρακτικές έγκαιρης διάγνωσης και οι μέθοδοι θεραπείας.
Έτσι λοιπόν, στην υπηρεσία της ιατρικής έχει τεθεί και η πυρηνική επιστήμη, με τη μορφή της χρήσης ραδιενέργειας.
Η ιατρική είναι ο πρώτος τομέας της καθημερινότητας, στον οποίο η Σούζι Έμετ εξέτασε για λογαριασμό του BBC τα οφέλη και τους κινδύνους της χρήσης πυρηνικών υλικών.
Ένας από τους ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς αναφορικά με τα κρούσματα καρκίνου και την προσπάθεια καταπολέμησής τους, είναι ο Πέντρο Αντρέο, διευθυντής της Μονάδας Ανθρώπινης Υγείας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών.
«Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο παρά από το έιτζ, τη φυματίωση και την ελονοσία μαζί», λέει ο κ. Αντρέο.
«Ο λόγος είναι ότι παρά τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ο δυτικοποιημένος τρόπος ζωής, ο τρόπος διατροφής, η ποιότητα του φαγητού και η περιορισμένη σωματική άσκηση ευνοούν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Σε είκοσι χρόνια, τα περιστατικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα είναι τόσα πολλά, ώστε θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν».
Η ύπαρξη ειδικής μονάδας υγείας στη δομή του κατ' εξοχήν αρμοδίου φορέα των Ηνωμένων Εθνών για την ατομική ενέργεια, αποδεικνύει πόση μεγάλη σημασία και πόσες πολλές ελπίδες αποδίδονται στις θεραπευτικές διεξόδους που προσφέρει η πυρηνική επιστήμη.
Η χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου συνίσταται στην κατευθυνόμενη έκλυση ραδιενέργειας πάνω στον όγκο, όπως εξηγεί ο ιατρικός φυσικός, Φίλιπ Εν Ντόνιε, που κουράρει μία γυναίκα με καρκίνο του στήθους στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Κένυας.
Ο κ. Εν Ντόνιε διευκρινίζει ότι η ακρίβεια είναι πολύ σημαντική, γιατί πρέπει να στοχεύσεις ένα συγκεκριμένο όγκο στην κατάλληλη θέση, αν δε θέλεις να δημιουργήσεις πρόβλημα στους πνεύμονες.
Το μηχάνημα από το οποίο εκλύεται η ραδιενέργεια είναι ερμητικά κλεισμένο, για λόγους ασφαλείας, σε μια κοιλότητα στα υπόγεια του νοσοκομείου, περιτριγυρισμένο από σκυρόδεμα πάχους ενός μέτρου. Όταν σφραγισθούν οι πόρτες του δωματίου όπου ξαπλώνει η ασθενής, οι ραδιογράφοι μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης θέτουν σε εφαρμογή τη θεραπεία.
«Η πηγή της ραδιενέργειας που χρησιμοποιείται, το ισότοπο 60 του κοβαλτίου, ανεβαίνει από το χώρο φύλαξής του και εκπέμπει ενέργεια που κατευθύνεται στον καρκινικό όγκο.
Τα κύτταρα που δέχονται τη ραδιενέργεια καταστρέφονται. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα και μετά από έξι παρόμοιες θεραπείες ο όγκος μπορεί να καταστραφεί», εξηγεί ο κ. Εν Ντόνιε.
Πέρα από τη θεραπεία, όμως, η ραδιενέργεια χρησιμεύει και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Στο βρετανικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόρφολκ και Νόριτς, ο δόκτωρ Τζον Σκρίπνιουκ, χορηγεί στους ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υποψία καρκίνου των οστών, το εμπλουτισμένο με ραδιενέργεια ενέσιμο σκεύασμα HDP.
Το φάρμακο κυκλοφορεί μες στο σώμα με το αίμα και έτσι απορροφάται από τα οστά. Στα οστά που έχει αναπτυχθεί καρκίνος παρατηρείται υψηλότερη ροή αίματος, που σημαίνει ότι στο σημείο θα συσσωρευτεί μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου.
«Το HDP», εξηγεί ο δρ. Σκρίπνιουκ, «προσαρτάται στη ραδιενεργή ουσία τεχνήτιο 99, η οποία εκπέμπει ακτίνες γάμα, παρόμοιες με τις γνωστές ακτίνες Χ. Μετά από τρεις ώρες, με έναν ηλεκτρονικό σαρωτή εντοπίζουμε τα πιο σκοτεινά σημεία, δηλαδή αυτά απ' όπου εκπέμπονται οι ακτίνες γάμα και καταλαβαίνουμε πού βρίσκεται καρκινικός όγκος».
Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι που συνοδεύουν τα ραδιενεργά υλικά δεν έχουν εξαλειφθεί.
Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αναφερθεί 150 σοβαρά περιστατικά και δυστυχήματα που σχετίζονται με ραδιενεργά υλικά, πολλά εκ των οποίων σημειώθηκαν σε νοσοκομεία.
Στην Γκοϊάνα της Βραζιλίας, ο κύλινδρος που προστάτευε την πολυχρησιμοποιημένη «πηγή» καισίου του τοπικού νοσοκομείου, είχε αφεθεί στα σκουπίδια. Κάποιος άνοιξε τον κύλινδρο απελευθερώνοντας τη ραδιενέργεια που δεν επαρκούσε πλέον για ιατρική χρήση, αλλά εξακολουθούσε να είναι επικίνδυνη.
Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν λόγω έκθεσης στο ραδιενεργές υλικό και πολλοί υπέστησαν εγκαύματα.
Επίσης, πολλές από τις ραδιενεργές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με πλοία και φορτηγά από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική.
Ωστόσο, για τον Κενυάτη ιατρικό φυσικό, Φίλιπ Εν Ντόνιε, οι ανησυχίες για την ασφάλεια έρχονται σε δεύτερη θέση.
«Προσωπικά, δε φοβάμαι να εφαρμόζω την πυρηνική επιστήμη. Επειδή όταν αναλογίζομαι τα οφέλη για τους ασθενείς, τα θεωρώ σημαντικότερα από το φόβο για ένα ατύχημα. Όλες οι ραδιενεργές πηγές που χρησιμοποιούνται στον κόσμο ελέγχονται τακτικά. Υπάρχουν εθνικές επιτροπές και διεθνείς κανονισμοί που φροντίζουν γι΄ αυτό», λέει ο Κενυάτης επιστήμονας.
Glyfadaweb 2010
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου