ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Περιμένουν να πάρουν σύνταξη εδώ και 1 χρόνο (εγω περιμένω εκπροσώπηση 34 χρόνια)

Λίστα με 160.000 ασφαλισμένους οι οποίοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη εδώ και 1 χρόνο έχει σε εκκρεμότητα το ΙΚΑ. Πρόκειται για «έμφραγμα» στην καρδιά του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας.

Αν σήμερα έβγαιναν αυτές οι 160.000 συντάξεις, το ΙΚΑ θα έπρεπε να βρει φέτος άλλα 2 δισ. ευρώ για να μπορεί να τις πληρώνει.

Επειδή όμως ούτε τα λεφτά αυτά υπάρχουν, αλλά ούτε και υπάλληλοι για να βγάλουν γρήγορα τις αποφάσεις, ανακαλύφθηκε ως «λύση» το μέτρο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης και δια μέσου αυτής το «κούρεμα» ως και 250 ευρώ από το ποσό κάθε νέας σύνταξης!

Ο «Αδέσμευτος Τύπος» αποκαλύπτει σήμερα την επίσημη λίστα του ΙΚΑ με τους 153.987 εν αναμονή συνταξιούχους που είχαν μετρήσει ώς τον περασμένο Νοέμβριο και που σήμερα έφτασαν τους 160.000. Δίνει όμως και αναλυτικά παραδείγματα με τα ποσά που θα τους βγάλουν ως προσωρινή σύνταξη.

Μέχρι τώρα η προσωρινή είχε προαιρετικό χαρακτήρα, αλλά απέτυχε γιατί κανείς δεν εμπιστευόταν το κράτος.

Τώρα, θέλουν δε θέλουν οι ασφαλισμένοι (όλων των ταμείων και όχι μόνο του ΙΚΑ), θα πάρουν υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη.

Αλλιώς, θα περιμένουν την «κανονική» όποτε αυτή βγει!


Με τον τρόπο αυτό, η προσωρινή σύνταξη μονιμοποιείται, καθώς ουδείς εγγυάται για το χρόνο που θα χρειαστεί έως ότου δοθεί το υπόλοιπο τμήμα της. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η προσωρινή θα φτάνει μέχρι το 90% της κανονικής και θα βγαίνει εντός 2-3 μηνών, ενώ σε κάθε περίπτωση το τελικό ποσό δεν θα είναι μικρότερο από το κατώτατο όριο των 487 ευρώ. Η «δέσμευση» της κυβέρνησης (σ.σ. προσωρινή στο 90% της κανονικής) κρύβει και τη μεγάλη παγίδα που θα κάνει μόνιμη την προσωρινή σύνταξη.

Αν είναι εύκολο να βγει το 90% της σύνταξης, μέσα σε 3 μήνες, τότε γιατί να είναι δύσκολο να υπολογιστεί μέσα στο ίδιο διάστημα και το υπόλοιπο 10%, όπως ρωτούν πολλοί ασφαλισμένοι. Η απάντηση στο ερώτημα έρχεται μέσα από δύο γεγονότα: Πρώτον, γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί και, δεύτερον, επειδή η προσωρινή σύνταξη θα δίνεται κατά προσέγγιση και χωρίς να εξετάζεται επί της ουσίας ο συνταξιοδοτικός φάκελος, ακριβώς επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό! Η κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε κόβοντας μισθούς, επιδόματα, επιμίσθια και «κρυφά» οικονομικά κίνητρα (3-5 ευρώ για κάθε συνταξιοδοτική απόφαση έπαιρναν στο ΙΚΑ ως υπερωρία), αποφάσισε να εφαρμόσει το «κάλλιο πέντε και στο χέρι» και για τα υπόλοιπα «βλέπουμε»!

Στην πράξη, μπορεί οι ασφαλισμένοι να πάρουν στο χέρι το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης, αλλά είναι άγνωστο το πότε θα πάρουν και το υπόλοιπο αφού η κυβέρνηση δεσμεύεται μόνο για έκδοση προσωρινής σύνταξης σε 3 μήνες, ενώ για το πότε θα δοθούν και τα… ρέστα, δε λέει κανείς κουβέντα.
  • Ουτε για εμένα λεει κανείς κουβέντα, είναι ζήτημα ημερών.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Περιμένουν να πάρουν σύνταξη εδώ και 1 χρόνο (εγω περιμένω εκπροσώπηση 34 χρόνια) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">