ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

50.000 "μαϊμούδες" ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ

Κύκλωμα που έναντι αδρής αμοιβής ασφάλιζε με πλαστά ένσημα Ελληνες και αλλοδαπούς στο ΙΚΑ για να παίρνουν στη συνέχεια επιδόματα αλλά και σύνταξη, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ακολουθώντας τα «ίχνη τους» στο διαδίκτυο μετά από μηνύσεις που υπέβαλε η διοίκηση του Ιδρύματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Εργασίας και στελέχη του ΙΚΑ, στο κόλπο είναι μπλεγμένοι περίπου 40.000 με 50.000 ασφαλισμένοι στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος κόλλαγαν «μαϊμού ένσημα» και τώρα, όπως ανακοίνωσε χθες το ΙΚΑ, θα τους ζητήσει να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν με παράνομες μεθόδους!

Οι Αρχές μάλιστα (ΕΛ.ΑΣ. και ΣΔΟΕ) αναζητούσαν το Σαββατοκύριακο λογιστή από το Σιδηρόκαστρο (μια από τις περιοχές που έγιναν οι έλεγχοι), ο οποίος μόλις έγινε αντιληπτή η αποκάλυψη της υπόθεσης εξαφανίστηκε!

Τα μέλη του κυκλώματος είναι λογιστές, εταιρείες, πτωχευμένες και μη, κατασκευαστές και ένα δικηγορικό γραφείο. Η κομπίνα στήθηκε μέσα από το σύστημα υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), ως εξής:

1. Οι λογιστές είχαν τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιούν εταιρείες για να δηλώνουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ το προσωπικό που ασφαλίζουν (με τις ΑΠΔ).

2. Ο κωδικός αυτός παρέμενε ενεργός -ακόμη και αν έκλεινε μια επιχείρηση- και έτσι τα μέλη του κυκλώματος έμπαιναν στο σύστημα της ΑΠΔ, παραποιούσαν τις «ηλεκτρονικές καρτέλες» και κολλούσαν ένσημα σε δήθεν ασφαλισμένους. Η «υπηρεσία» αυτή είχε υψηλή τιμή, για όσους ήθελαν 50 ή 100 τέτοια πλαστά ένσημα για να βγουν στη σύνταξη.

3. Οι εμφανιζόμενοι ως ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αποκτούσαν τα απαιτούμενα ένσημα και αποκτούσαν δικαίωμα σε παροχές - επιδόματα και ιατρική περίθαλψη.

Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα μέλη του κυκλώματος όμως έβγαλαν πολλαπλάσια.

Η έρευνα μπήκε στο τελικό της στάδιο (διασταυρώσεις με το μητρώο του ΙΚΑ) τον περασμένο Οκτώβριο, αφού είχαν προηγηθεί έλεγχοι στη χρονική περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2010 σε εργοδότες που υπέβαλλαν ΑΠΔ με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων (τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων), οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.

Το ΙΚΑ αποφάσισε να «κλειδώσει» την υποβολή ΑΠΔ μέσω Internet και εξετάζει να καταχωρεί τις εισφορές με «δισκέτες» που θα προσκομίζουν οι εργοδότες.

ΤΙ ΒΡΗΚΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Οι έρευνες έγιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ σύμφωνα με τους αστυνομικούς εμπλέκονται κατασκευαστικές εταιρείες, επιχειρηματίες, λογιστές και ένα δικηγορικό γραφείο.

Οι μηνύσεις αφορούσαν ομάδα αγνώστων ατόμων που με τη χρήση συνολικά 1.262 ηλεκτρονικών ιχνών υπέβαλαν, μέσω Διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις δηλώνοντας εργαζόμενους και ημέρες απασχόλησής τους, που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση και αφορούσαν έργα, είτε εικονικά είτε πραγματικά, με πιστωμένα ένσημα εν αγνοία των ιδιοκτητών τους. Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κ.λπ.), δίνοντας στους κατηγορούμενους -εμπνευστές της απάτης- συμφωνηθέν χρηματικό ποσό.

Οι μηνύσεις διαβιβάσθηκαν στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών για την έκδοση διατάξεων, αλλά και δικαστικών βουλευμάτων.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συνολικά 62 έρευνες στους νομούς Αττικής, Θεσ/νίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Αχαΐας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Πιερίας, Πρέβεζας, Σερρών, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, όπου κατά τη διαδικασία της προανάκρισης αλλά και των ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν γνώση και ενεργούσαν με δόλο.

Επίσης σε κατ’ οίκον έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 170.080 ευρώ, το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από επαγγελματικές δραστηριότητες και η δικογραφία διεβιβάσθη στην «Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης» για περαιτέρω έρευνα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: 50.000 "μαϊμούδες" ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">