ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γιώργος Παπανδρέου «Εξαντλούμε κάθε περιθώριο που μας αφήνει η υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση» Και η υπομονή των πολιτών εχει εξαντηθεί.

Νέα τροπή πήρε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα «κλειστά» επαγγέλματα.

Την τροποποίηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών εντός των ορίων που επιτρέπει το σχετικό άρθρο 86 του Συντάγματος, παρουσίασε πριν από λίγη ώρα στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός δικαιοσύνης κύριος Χ. Καστανίδης.
Μιλώντας για το θέμα ο πρωθυπουργός κύριος Γ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων: «Εξαντλούμε κάθε περιθώριο που μας αφήνει η υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση.

Σε ό,τι δεν αντίκειται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, θα επιφέρουμε κάθε δυνατή βελτίωση». Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίζει φοβικά και αμυντικά το νομικό πλαίσιο». Εκφράζοντας εμμέσως επιφυλάξεις για τις αλλαγές, ο κύριος Βενιζέλος παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει χώρα στον προηγμένο δυτικό κόσμο όπου πολιτικά πρόσωπα παραπέμπονται ευθέως στους φυσικούς δικαστές». Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε επίσης ότι δεν φταίει ο νόμος αλλά αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από τον κύριο Καστανίδη σε λίγη ώρα μία από τις προβλεπόμενες αλλαγές θα είναι η παρεμβολή ενός γνωμοδοτικού Συμβουλίου αποτελούμενου από 3 κληρωτούς ανεξάρτητους εισαγγελείς, στο στάδιο της διερεύνησης των υποθέσεων, μεταξύ της Εξεταστικής και της Προανακριτικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών η διερεύνηση ακολουθεί τα εξής στάδια: Δικαιοσύνη, Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, παραπομπή σε δικαστικό Συμβούλιο και ακολούθως παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, το πόρισμα της οποίας παραδίδεται την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο για τα «κλειστά επαγγέλματα» θα περιγράφει τις κατηγορίες των φραγμών που πρέπει να αρθούν και θα δίνεται χρονικό περιθώριο, ώστε το κάθε υπουργείο να καθορίσει με υπουργικές αποφάσεις τις λεπτομέρειες για τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Εισηγητής είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε, η ψήφιση του νομοσχεδίου ώς το τέλος Φεβρουαρίου είναι η σημαντικότερη υποχρέωση της Ελλάδας για την έγκριση της τέταρτης δόσης του μηχανισμού στήριξης, το Μάρτιο.

Με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων στο νομοσχέδιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρήγγειλε δημοσκόπηση, επιθυμώντας να «μετρήσει» τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γιώργος Παπανδρέου «Εξαντλούμε κάθε περιθώριο που μας αφήνει η υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση» Και η υπομονή των πολιτών εχει εξαντηθεί. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">