ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νέοι έλενχοι της Εφορίας σε μεγαλοεπιχειρηματίες

Στοχευμένους ελέγχους, με τα λάπτοπ ανά χείρας, αρχής γενομένης από 10 μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου», αρχίζει από τη Δευτέρα η εφορία.

Τις επιχειρήσεις αυτές που έχουν μπει στη μαύρη λίστα εντόπισε το ηλεκτρονικό σύστημα Εlenxis καθώς, έπειτα από διασταυρώσεις που έγιναν με συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου, διαπιστώθηκαν αδικαιολόγητες διαφορές από χρήση σε χρήση, όπως για παράδειγμα ότι τη μια χρονιά απέδωσαν υψηλό ποσό ΦΠΑ αλλά την επόμενη πολύ χαμηλό.

Ηδη από τις 14 Ιανουαρίου οι ελεγκτές τούς έχουν δώσει δεκαήμερη προθεσμία για να συμμορφωθούν, η οποία λήγει τη Δευτέρα. Χαρακτηριστική της έκτασης της φοροδιαφυγής είναι η περίπτωση επιχείρησης που στη διάρκεια της 10ήμερης προθεσμίας, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, προσήλθε στην εφορία και υπέβαλε περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρο άνω των 600.000 ευρώ.

Τα συνεργεία που θα διεξάγουν τους ελέγχους, θα έχουν μαζί τους φορητούς υπολογιστές με ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε κάθε μία από τις δέκα εταιρείες οι ελεγκτές θα πηγαίνουν απολύτως διαβασμένοι, αφού θα έχουν στη διάθεσή τους μια πλήρη εικόνα, όπως τα στοιχεία του φορολογικού της μητρώου, το ιστορικό παραβάσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και οτιδήποτε έχει προκύψει από τις διασταυρώσεις.

Ακόμη, θα διαθέτουν εικόνα για τα συμμετέχοντα σε αυτή φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα αριθμητικά δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα βιβλία και τα στοιχεία που έχουν νόμιμα θεωρηθεί, ακόμη και τα οχήματα που έχει στην κυριότητά της και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι διαθέσιμο. Αφού θα εντοπίζονται οι όποιες διαφορές, θα εκκαθαρίζονται οι χρωστούμενοι φόροι, θα συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου, θα γίνεται απολογισμός του είδους και του ύψους των διαφορών και θα ανατροφοδοτείται η αποθήκη δεδομένων του συστήματος. Ταυτόχρονα, η εικόνα του φορολογουμένου θα ενημερώνεται συνεχώς με το ιστορικό των ελέγχων του.

Ενδυνάμωση του ΣΔΟΕ, ώστε να τιμωρούνται όσοι φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου χαρακτηρίζοντας κομβικό τον ρόλο του. Σε ομιλία του κατά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Σώματος, ο υπουργός δήλωσε ότι «η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη απέναντι σε φαινόμενα φοροδιαφυγής», ενώ επανέλαβε ότι αναδιοργανώνεται το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την ενίσχυση τομέων στους οποίους παρουσιάζονται ελλείψεις, όπως το ΣΔΟΕ.

«Απελευθερώνουμε δυνάμεις για μπορέσουμε να στηρίξουμε και εσάς εδώ, που το ξέρω ότι έχετε ανάγκη ανθρώπων για να κάνετε τη δουλειά σας εντατικά», είπε ο υπουργός. Ειδικά για τον κλάδο των εφοριακών, ο υπουργός είπε ότι αυτός ταλαιπωρείται από φαινόμενα και άτομα που δεν τιμούν το λειτούργημά τους και ζήτησε την απομόνωσή τους λέγοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις των επίορκων θα έρθουν στην επιφάνεια.

Αναφερόμενος στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι πολίτες ζητούν να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει και «για εμένα αυτό αποτελεί αρχή, κανόνα και οδηγό πορείας».

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «το 2011 θα βγουν στο φως και θα “τελειώσουν” περιπτώσεις μείζονος σημασίας».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νέοι έλενχοι της Εφορίας σε μεγαλοεπιχειρηματίες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">