ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αγανάκτηση για τις αυξήσεις σε διόδια και συγκοινωνίες

Τις θέσεις τους για τις αστικές συγκοινωνίες θα καταθέσουν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως αποφάσισε χθες το απεργιακό συντονιστικό. Οι συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου θα καθορίσουν και το μέλλον των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ ο Δ. Ρέππας έδειξε με έμμεσες απειλές τις μελλοντικές του προθέσεις και δήλωσε πως "αν αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις ζημιογόνων φορέων, τότε ακολουθούν απολύσεις". Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες πολιτών κατά των κυβερνητικών μέτρων στις συγκοινωνίες έκαναν ήδη τις πρώτες δυναμικές τους παρεμβάσεις.

Χθες, σε έκτακτη συνεδρίαση, το απεργιακό συντονιστικό στις συγκοινωνίες σημείωσε ότι είναι σκόπιμο κάθε σωματείο να καταθέσει τις θέσεις του για τα δημόσια ΜΜΜ και η έκβαση του διαλόγου με το υπουργείο να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων πρόκειται να έχουν συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε κάθε μέσο θα αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις. Σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ πραγματοποιούν στάση εργασίας 12 - 4 μ.μ. και γενική συνέλευση, ενώ οι στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ (11 - 3.30 μ.μ.) αύριο και Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθούν κανονικά. Την ίδια ώρα συνάντηση με το συνδικάτο των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων της ΕΘΕΛ είχε χθες η ηγεσία του υπουργείου, με τα εργασιακά ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Φουντώνει το κίνημα κατά των αυξήσεων

Στο μεταξύ φουντώνουν οι αντιδράσεις του επιβατικού κοινού για τις αυξήσεις των εισιτηρίων, την περικοπή των δρομολογίων και τη γενικότερη απαξίωση των αστικών συγκοινωνιών. Ήδη επιτροπές πολιτών ενάντια στην ακρίβεια κάνουν την εμφάνισή τους και στα ΜΜΜ, όπως και οι πρώτες δράσεις. Το Σάββατο, μέλη της κίνησης "Επιβάτες Θεσσαλονίκης" πραγματοποίησαν παρέμβαση σε αστικά του ΟΑΣΘ, όπως και κατάληψη σε 15 λεωφορεία, στα οποία κανένας επιβάτης δεν πλήρωσε εισητήριο.

Σε κάλεσμά τους οι "Επιβάτες Αθήνας" αναφέρουν πως τα κυβερνητικά μέτρα "δεν στρέφονται μόνο ενάντια στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αλλά και ενάντια σε όλους τους κατοίκους της Αττικής. Ιδιαίτερα οι αυξήσεις των εισιτηρίων θα προκαλέσουν νέο πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα, σε μια περίοδο μεγάλης μείωσης των μισθών και συντάξεων και έκρηξης της φτώχειας και της ανεργίας". Παράλληλα ζητάνε να μην αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων, όπως και να υπάρξουν δωρεάν μετακινήσεις και μειωμένα κόμιστρα για χαμηλόμισθους, νέους, ανέργους, άτομα με αναπηρία. Ταυτόχρονα καλούν στη σημερινή πορεία στα Προπύλαια, αύριο θα μοιράσουν υλικό στο Σύνταγμα και την ερχόμενη Δευτέρα καλούν σε ευρεία ανοιχτή σύσκεψη για το ζήτημα φορείς και συλλογικότητες.

Έκκληση συντονισμού για τις δημόσιες συγκοινωνίες απευθύνει και η «Ακρίβεια stop», καθώς, όπως σημειώνει, "ο αγώνας που γίνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μας αφορά όλους". Το κάλεσμα της πρωτοβουλίας είναι για αύριο στις 7 μ.μ. στο Ρουφ (Ανδρονίκου 18 και Κωνσταντινουπόλεως).

Πορεία αλληλεγγύης σήμερα

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα διοργανώνει σήμερα συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο. Στη σημερινή πορεία καλεί και το Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπογραμμίζει ότι "το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες τις οδηγεί σε διάλυση και ιδιωτικοποίηση". Σε ανακοίνωσή της επίσης η Αυτόνομη Παρέμβαση, η οποία θα συμμετάσχει κι αυτή στο συλλαλητήριο, τονίζει ότι το νομοσχέδιο "καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τους εσωτερικούς κανονισμούς προσωπικού, συρρικνώνει τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων".
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αγανάκτηση για τις αυξήσεις σε διόδια και συγκοινωνίες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">