ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Έξι εντάλματα για τους θανάτους των διαδηλωτών (Αλβανία)

Εντάλματα σύλληψης κατά έξι μελών των σωμάτων ασφαλείας για τους θανάτους τριών διαδηλωτών κατά τις ταραχές της Παρασκευής στα Τίρανα εξέδωσαν οι Αλβανοί εισαγγελείς.

Οι τρεις διαδηλωτές πυροβολήθηκαν έξω από το κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού. Από τα τηλεοπτικά πλάνα φαίνεται ότι τα πυρά ήλθαν από την πλευρά του πρωθυπουργικού μεγάρου. Σήμερα το μεσημέρι κηδεύονται, στο Αργυρόκαστρο και το Φιέρι, οι δύο εκ των τριών νεκρών διαδηλωτών.

Τα εντάλματα εκδόθηκαν κατά ανδρών της εθνοφρουράς που κατηγορούνται για «υπερβάλλοντα ζήλο» κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η αστυνομία πάντως δεν έχει ακόμη εκτελέσει τα εντάλμτα.

Κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, εξακολουθεί να κατηγορεί την κυβέρνηση για τους θανάτους των διαδηλωτών και προαναγγέλλει ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς τον Σαλί Μπερίσα. «Θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε και να διαδηλώνουμε, χωρίς βία, ειρηνικά, με σωφροσύνη, με την ασυγκράτητη δύναμη της αντίστασης του λαού», είπε ο Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από «κοντινή απόσταση» και από όπλα που δεν ανήκουν σε αστυνομικούς και σε μέλη της Εθνικής Φρουράς, παραδέχθηκε ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου, αναφέροντας, όμως, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «έκαναν, απλά, το καθήκον τους».

Μήνυμα ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να αποστασιοποιηθεί από τη βία και να δεσμευθεί για μια συμβιβαστική λύση.

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Αλεξάντερ Αρβιζού, δήλωσε -σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε- ότι «η βία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πολλοί χαρακτήρισαν τη διαδήλωση ως πορεία εναντίον της διαφθοράς.

Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η διαφθορά είναι μια πραγματικότητα στην Αλβανία. Η βία όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Τώρα χρειάζεται η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης».

Εξάλλου, ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, με τους οποίους συζήτησε τα γεγονότα της Παρασκευής.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Έξι εντάλματα για τους θανάτους των διαδηλωτών (Αλβανία) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">