ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δημόσια περιουσία - Σχέδιο 6 σημείων απο την Κυβέρνηση

Μακροχρόνιες μισθώσεις, δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων ως εγγύηση, πωλήσεις κατασχεθέντων οικοπέδων και προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από λαχεία και οδικούς άξονες που μπορούν να φτάσουν τα 25 δισ., οι κυβερνητικές δράσεις

Μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων από 30 έως και 99 χρόνια, δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων, το οποίο θα δοθεί ως εγγύηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) για τη δανειοδότηση με χαμηλό επιτόκιο ώστε να προχωρήσει η επαναγορά χρέους.

 Πωλήσεις ακινήτων που έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο, προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από κρατικά λαχεία, οδικούς άξονες και ορυκτό πλούτο, πώληση του 100% της συμμετοχής του Δημοσίου σε εισηγμένες και μη εταιρείες και διακράτηση της καταστατικής μειοψηφίας σε οργανισμούς στρατηγικού ενδιαφέροντος με παράλληλη παραχώρηση του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή είναι τα βασικά «εργαλεία» που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, το οποίο αναπτύσσεται σε έξι άξονες, αναμένεται να... τελειοποιηθεί εντός του Μαρτίου και να παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν βάσει των αποφάσεων που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τον Δεκέμβριο.

Σχέδιο 6 σημείων για τη δημόσια περιουσία

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν σχετίζεται με το μνημόνιο και η επίτευξή του δεν είναι προαπαιτούμενο για την είσπραξη των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης.

Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο των ακινήτων ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Από την εκμετάλλευση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με τη χρήση της διαδικασίας fast track, μπορούν να προκύψουν έσοδα έως και 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα στο «πακέτο» του Ελληνικού ενδέχεται να προστεθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, καθώς και η μαρίνα που βρίσκεται εκεί. Ηδη έχουν γίνει διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση που θα λάβει σάρκα και οστά εντός του 2011.

Εξηγώντας πώς λειτουργούν οι μακροχρόνιες μισθώσεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε από το βήμα της Βουλής: «Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι δεν πουλάμε το Ελληνικό. Εκμεταλλευόμαστε την έκταση του Ελληνικού με μακροχρόνια μίσθωση, δημιουργώντας ένα επενδυτικό σχήμα με στρατηγικό επενδυτή, δίνοντας μία μίσθωση που εκτείνεται στα 30, 40, 50 χρόνια, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την πώληση».

Με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην αξιοποίηση 13 ακόμη ακινήτων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Πρασονήσι και η περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, οι Αλυκές Αναβύσσου, οι Γούρνες Ηρακλείου κ.ά.

Ο δεύτερος βασικός άξονας προβλέπει τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων (θα περιέχονται και αυτά που έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνιες μισθώσεις), το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορεί να μπει ως εγγύηση και να λάβει χαμηλότοκα δάνεια η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στη συνέχεια με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο θα μειώσει το χρέος μέσω της επαναγοράς ομολόγων.

Ο τρίτος αφορά τις πωλήσεις οικοπέδων, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων που έχει κατασχέσει το ελληνικό Δημόσιο λόγω χρεών. Από τις «ρευστοποιήσεις» αυτές δεν αναμένονται σημαντικά έσοδα.

Αντίθετα έσοδα που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 25 δισ. ευρώ περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο από την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από λαχεία, οδικούς άξονες και ορυκτό πλούτο (ορυχεία και μεταλλεία).

Θα συσταθούν εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες θα πάρουν «προίκα» τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους από τις παραπάνω δραστηριότητες για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια. Στη συνέχεια, οι εταιρείες αυτές θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές με ένα ποσοστό έκπτωσης λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι επενδυτές θα αναλαμβάνουν το ρίσκο μιας μεγάλης χρονικής περιόδου.

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώληση μέρους ή ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου

Εσοδα μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ μπορεί να φέρουν στα δημόσια ταμεία οι ιδιωτικοποιήσεις των εισηγμένων και μη επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, η αξιοποίησή τους θα γίνει με δύο τρόπους.

Για τις εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, το Δημόσιο θα κρατήσει σε κάθε περίπτωση την καταστατική μειοψηφία (το 34% του μετοχικού κεφαλαίου), προκειμένου να ασκεί βέτο σε αποφάσεις μείζονος σημασίας για την ενεργειακή πολιτική σε περίπτωση που το μάνατζμεντ παραχωρηθεί σε στρατηγικό εταίρο.

Από την άλλη, θα εκχωρεί το 100% της συμμετοχής του σε επιχειρήσεις από τις οποίες επιθυμεί να απεμπλακεί πλήρως.

Το βέβαιο είναι πως η μετοχοποίηση ή η πλήρης πώληση των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, όπως ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΗ, η ΑΤΕ κ.ά., δεν πρόκειται να προχωρήσει εντός του 2011 λόγω των πολύ χαμηλών αποτιμήσεων.

«Με το χρηματιστήριο και τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα θα ήταν εγκληματικό να πάμε άμεσα σε ιδιωτικοποιήσεις εισηγμένων», λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει πως γι' αυτό το ζήτημα έχει ενημερωθεί και η τρόικα.

Τέλος, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται η αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων, τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια, η επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» και της Αττικής Οδού, η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η αξιοποίηση των λιμανιών, των μαρινών και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

* Διαχωρισμός των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
* Είσοδος στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια με συμβάσεις παραχώρησης
* Αξιοποίηση συμμετοχής στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
* Είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ
* Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ
* Επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και Εγνατία Οδό
* Αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων
* Μελέτη για συμβάσεις παραχώρησης σε 11 περιφερειακά λιμάνια και 850 μαρίνες
* Αξιοποίηση της συμμετοχής στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
* Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ
* Πώληση της συμμετοχής στο καζίνο της Πάρνηθας
* Μετοχοποίηση ή είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δημόσια περιουσία - Σχέδιο 6 σημείων απο την Κυβέρνηση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">