ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Με τις κατηγορίες εκπόρνευση ανηλίκου και κατάχρηση εξουσίας παραπέμπεται σε δίκη

Με τις κατηγορίες της συνέργειας στην εκπόρνευση ανηλίκου και κατάχρηση εξουσίας παραπέμπεται σε δίκη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεΐτ».

 Η αρμόδια για τις προκαταρκτικές έρευνες δικαστής Κριστίνα ντι Τσένσο αποφάσισε να τον παραπέμψει σε δίκη με κατεπείγουσα διαδικασία και η πρώτη δικάσιμος ορίσθηκε για τις 6 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Μπερλουσκόνι πλήρωσε για να έχει σεξουαλική σχέση με την τότε 17χρονη Ρούμπι ή Καρίμα Ελ Μαρούζ. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε την επιρροή του προκειμένου να την απελευθερωθεί από την αστυνομία όπου κρατούταν για κατηγορίες κλοπής ύψους 3 χιλιάδων ευρώ. Τόσο ο Μπερλουσκόνι όσο και η Ρούμπι έχουν αρνηθεί ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις, αν και η ανήλικη Μαροκινή είχε δηλώσει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός της είχε προσφέρει το ποσό των 7 χιλιάδων ευρώ στην πρώτη τους συνάντηση.

«Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό», ήταν το πρώτο σχόλιο των συνηγόρων υπεράσπισης του ιταλού πρωθυπουργού. Τη Δευτέρα ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι δεν έχει κανέναν σκοπό να παραιτηθεί, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κυριακάτικες κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών για την εμπλοκή του σε ροζ σκάνδαλα ως μια «προσπάθεια ανατροπής» του.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλίδες διαδήλωσαν την Κυριακή σε ολόκληρη την Ιταλία ζητώντας την παραίτηση του. «Ολες οι γυναίκες που είχαν την ευκαιρία να με γνωρίσουν ξέρουν πόσο τις σέβομαι» είπε ο Καβαλιέρε χαρακτηρίζοντας τη διαδήλωση «μεροληπτική» και «ντροπιαστική».

Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης

Η παραπομπή του Καβαλιέρε προκάλεσε την αντίδραση στελεχών της ιταλικής κυβέρνησης, και τα θετικά σχόλια κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αν και ο ίδιος ο Σ.Μπερλουσκόνι δεν προέβη σε δηλώσεις, στελέχη του κόμματός του και της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τοποθετηθούν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο, τόνισε ότι «η δικαστικός του Μιλάνου, με την απόφαση της, δεν έλαβε υπόψη της την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που είχε αποφανθεί ότι η εισαγγελία της ιταλικής συμπρωτεύουσας, είναι αναρμόδια». «Διακυβεύεται, τελικά, η αυτονομία, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του κοινοβουλίου» υποστήριξε, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο έργο της και θα αντισταθεί στην προσπάθεια παρέμβασης στις πολιτικές ισορροπίες της χώρας». «Πρόκειται για μια πολιτική χρήση της Δικαιοσύνης» επεσήμανε.

Από την αντιπολίτευση, ο δεύτερος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντάριο Φραντσεσκίνι, υπογράμμισε ότι «από την στιγμή που ο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι είναι αθώος και θύμα κατατρεγμού, πρέπει να παρουσιασθεί ενώπιον των δικαστών. Ας σώσει την χώρα του, από τον διεθνή διασυρμό, από την εικόνα ενός πρωθυπουργού που δικάζεται για εκπόρνευση ανηλίκων και κατάχρηση εξουσίας».

Από το κόμμα Ιταλία των Αξιών, του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο Μάσιμο Ντονάντι, θεωρεί ότι «το μόνο που μπορεί και πρέπει να κάνει ο Μπερλουσκόνι είναι να παρουσιασθεί στην δικάσιμο, να παραιτηθεί και να διευκολύνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, από την στιγμή, μάλιστα, που δυο στους τρεις Ιταλούς, δηλώνουν, πλέον, ότι δεν τον εμπιστεύονται».

Αναφορικά με την υπερασπιστική γραμμή...

Όσον αφορά την υπερασπιστική γραμμή, στενοί συνεργάτες του «Καβαλιέρε», τονίζουν ότι υπάρχουν δυο, εναλλακτικές ή και παράλληλες οδοί, που μπορούν να ακολουθηθούν. Η μία σχετίζεται με την προσφυγή των συνηγόρων υπεράσπισης του Ιταλού πρωθυπουργού στο εφετείο (και στην συνέχεια, στον Άρειο Πάγο), προβάλλοντας την θέση ότι «το δικαστήριο του Μιλάνου είναι αναρμόδιο και με την υπόθεση "Ρούμπιγκέιτ" πρέπει να ασχοληθεί, αποκλειστικά και μόνο, το ειδικό δικαστήριο για πολιτικούς.

Η δεύτερη εναλλακτική στηρίζεται στη λεγόμενη «σύγκρουση αρμοδιότητας» και σε αυτή την περίπτωση το κοινοβούλιο με ψήφο ειδικής επιτροπής μπορεί να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο, να αποφανθεί αν με το όλο σκάνδαλο Ρούμπι Καρίμα, πρέπει όντως να ασχοληθεί το δικαστήριο της ιταλικής συμπρωτεύουσας, ή, βάσει του Συντάγματος, εμπίπτει στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες του δικαστηρίου για πολιτικούς.

Αναφορικά με την δυνατότητα υποχρεωτικής παραίτησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία, σε περίπτωση καταδίκης, αναλυτές αναφέρουν ότι «ο ιταλικός νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και όλοι οι υπόδικοί πρέπει να θεωρούνται αθώοι μέχρι την τελική κρίση του Αρείου Πάγου». Η μόνη περίπτωση κατά την οποία ο Καβαλιέρε θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία και την πολιτική είναι να ζητήσουν οι εισαγγελείς παράλληλα με την κυρίως καταδίκη και την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, και οι δικαστές να αποφασίσουν να κάνουν δεκτό το αίτημά τους.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Με τις κατηγορίες εκπόρνευση ανηλίκου και κατάχρηση εξουσίας παραπέμπεται σε δίκη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">