ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η πρώτη μέρα χωρίς τον Μουμπάρακ στήν Αίγυπτο

Συνεχίζονται μέχρι και σήμερα το πρωί οι ολονύκτιοι πανηγυρισμοί χιλιάδων Αιγυπτίων στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, που ξεκίνησαν μετά την χθεσινή ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την παράδοση της εξουσίας στον στρατό. Η σημερινή ημέρα λέγεται «Ημέρα Καθαριότητας» και οι Αιγύπτιοι δίνουν ένα ακόμη μάθημα καθαρίζοντας τις πόλεις τους.

Ομάδες νέων χορεύουν κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και χειροκροτούν τους στρατιώτες προτρέποντας τους να συνεχίσουν τη μάχη και για μια δημοκρατική Αίγυπτο. «Το πρωί της νίκης» λένε πολλοί με δάκρυα στα μάτια. «Γιορτάζουμε, ξαναγεννηθήκαμε», «τελείωσε η αδικία» φωνάζουν άλλοι με χαρά.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει αρχίσει από νωρίς το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία – σύμβολο της 18ήμερης ειρηνικής λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Επίσης με τη βοήθεια των πολιτών απομακρύνονται τα καμένα αυτοκίνητα, τα πρόχειρα καταλύματα και τα σκουπίδια από την πλατεία Ταχρίρ. Ακόμη τα τάνκς που είχαν παραταχθεί κατά τις προηγούμενες μέρες σε παρακείμενους δρόμους και εμπόδιζαν την είσοδο στη πλατεία, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται.

Από την πλευρά τους, οι χιλιάδες Αιγύπτιοι στην Πλατεία Ταχρίρ θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τώρα την Αίγυπτο, κάνει δεκτή την ατζέντα τους για τις μεταρρυθμίσεις, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανωτές των διαδηλώσεων. Στην ανακοίνωσή τους ζητούν μεταξύ άλλων την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει ο Χόσνι Μουμπάρακ, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση των στρατοδικείων και τη συμμετοχή αντιπροσώπων του πολιτικού κόσμου στη μεταβατική διαδικασία.

Οι αιγυπτιακές αρχές μείωσαν τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία ισχύει πλέον από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ίσχυε ως τώρα από τις 20:00 ως τις 06:00.

Η ανακοίνωση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου

Ο αιγυπτιακός στρατός υποσχέθηκε σήμερα "ειρηνική μετάβαση" προς "μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία" και διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.

Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων στο υπ' αριθμόν 4 ανακοινωθέν του τονίζει ότι η κυβέρνηση που διόρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ως το σχηματισμό νέας.

"Η αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει", τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Ο στρατός δεσμεύτηκε σε μια "ειρηνική μετάβαση εξουσίας", η οποία "θα προετοιμάσει το έδαφος για μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου δημοκρατικού κράτους", υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Θερμή είναι η υποδοχή των εξελίξεων στην Αίγυπτο από τον βρετανικό Τύπο

Ορισμένες εφημερίδες όπως την Times να παραλληλίζει την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ με την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την Guardian οι Αιγύπτιοι δεν ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μόνο από τον Μπουμπάρακ αλλά και από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ωστόσο μέρος δημοσιευμάτων εκφράζει επιφυλάξεις για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Η Daily Telegraph υποστηρίζουν ότι η παραίτηση Μουμπάρακ και η ανάληψη της εξουσίας από το στρατό μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της κρίσης στη χώρα και όχι το τέλος της. Σύμφωνα με την Independent «όλα εξαρτώνται από το πώς θα κάνει χρήση της εξουσίας ο στρατός». Ωστόσο η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει, γράφει η ίδια εφημερίδα, ότι τα στρατιωτικά καθεστώτα μπορεί να είναι εξίσου απρόθυμα να παραχωρήσουν την εξουσία όπως και οι απολυταρχικοί πρόεδροι.

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την αλλαγή στην Αίγυπτο

ΚΥΠΡΟΣ: Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Αίγυπτο και θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μέσα από τις εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Κύπρου στην περιοχή και υπάρχουν άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτήρισε δε την κατάσταση ρευστή, προσθέτοντας ότι με την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ δεν αλλάζει το σύστημα και το καθεστώς.

ΤΟΥΡΚΙΑ: "Ιστορική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τα όσα γίνονται στην Αίγυπτο, και τονίζει ότι "δεν πρόκειται για την απλή αλλαγή κάποιου ηγέτη" αλλά για την "εμπέδωση της ιδιαίτερα ισχυρής πολιτικής βούλησης του αιγυπτιακού λαού που επικράτησε χωρίς καμία εκδήλωση βίας". Ο Τούρκος υπουργός έκανε τα σχόλια αυτά σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Μπατούμ. Νωρίτερα είχε "συγχαρεί" τον αιγυπτιακό λαό για την μεγάλη αυτή επιτυχία του μέσω του twitter.

Παράλληλα στην Άγκυρα από το γραφείο του πρωθυπουργού εκδόθηκε γραπτή ανακοίνωση που τονίζει ότι "η Τουρκία υποστήριξε από την αρχή τα νόμιμα αιτήματα του αδελφού αιγυπτιακού λαού".

ΚΙΝΑ: Ο επίσημος κινεζικός Τύπος επιμένει σήμερα στην ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν στην Αίγυπτο, μια ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ η διαδικτυακή συζήτηση εξακολουθεί να λογοκρίνεται. Σε άρθρό της που δεν επισημαίνει τους λόγους της λαϊκής εξέγερσης η οποία ξέσπασε στην Αίγυπτο, και στο οποίο δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη "δημοκρατία", η εφημερίδα Ημερησία της Κίνας κάνει λόγο για "κρίση" στη χώρα των Φαραώ.

Οι άλλες εφημερίδες και ιστοσελίδες ενημέρωσης γράφουν για την παραίτηση του Μουμπάρακ αλλά επικαλούμενες το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα που τονίζει επίσης την ανάγκη για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, αποφεύγοντας να επισημαίνει τις εκκλήσεις για δημοκρατία.

Η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλακτικότητα όσον αφορά την προσδοκία για δημοκρατία στην Αίγυπτο και λογοκρίνει εδώ και δύο εβδομάδες τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που αναλύουν το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο. Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα στο Πεκίνο ανησυχεί για πιθανή επίδραση της εξέγερσης του Καΐρου, μετά την εξέγερση στην Τυνησία που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπεν 'Αλι.

ΡΩΣΙΑ: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή νόμιμων εκλογών και τον σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων."Μια ισχυρή και δημοκρατική Αίγυπτος" είναι ένας "σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε σε σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

ΓΑΛΛΙΑ: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι "μια νέα σελίδα ανοίγει" στην Αίγυπτο. Η Γαλλία ελπίζει ότι "η μετάβαση που άρχισε να ολοκληρωθεί, να είναι δημοκρατική ειρηνική, αξιόπιστη και να καταλήξει σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι κυβερνήσεις όλων των αραβικών χωρών θα πρέπει εφεξής να συνηθίσουν στο γεγονός ότι οι πολίτες τους, όπως οι Τυνήσιοι και οι Αιγύπτιοι, ζητούν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στο εβδομαδιαίο video podcast της στην προσωπική της ιστοσελίδα, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η παρέμβαση της Μέρκελ καταγράφηκε πριν από την ανακοίνωση, την Παρασκευή το βράδυ, της αποχώρησης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Σε δήλωσή της στη γερμανική τηλεόραση την Παρασκευή το βράδυ μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του αιγύπτιου προέδρου, η Μέρκελ τόνισε:"Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής αλλαγής" και "Είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς". Η Μέρκελ κάλεσε το νέο καθεστώς της Αιγύπτου να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

ΙΡΑΝ: Το Ιράν εξέφρασε ικανοποίηση για την πτώση του προέδρου Μουμπάρακ παραλληρίζοντάς την με την ιρανική ισλαμική επανάσταση πριν από 32 χρόνια και ανακοινώνοντας ότι η Μέση Ανατολή "απάχθηκε" από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. "Η σύμπτωση της πτώσης του Μουμπάρακ με την επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν δείχνει ότι η 11η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της νίκης των λαών της περιοχής και η ημέρα της αποτυχίας των ΗΠΑ και του σιωνισμού", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν Σαΐντ Τζαλιλί.

ΙΡΑΚ: Το Ιράκ εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Μουμπάρακ και δήλωσε πεπεισμένο πως ο λαός θα βρει νέους ηγέτες που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.

ΥΕΜΕΝΗ: Η Υεμένη δήλωσε ότι "σέβεται την επιλογή και τη βούληση του αδελφού αιγυπτιακού λαού. 'Εχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων να ηγηθεί της χώρας ώστε να ευνοήσει ένα κατάλληλο κλίμα για να εκπληρώσει ο λαός τις προσδοκίες του για ελευθερία, δημοκρατία και ασφάλεια", σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης SABA.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Το βασίλειο του Μπαχρέιν δήλωσε ότι σέβεται "την επιλογή του αιγυπτιακού λαού" και ότι εμπιστεύεται την ικανότητα του στρατού να ηγηθεί των υποθέσεων της χώρας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η πρώτη μέρα χωρίς τον Μουμπάρακ στήν Αίγυπτο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">