ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κατατίθεται στη Βουλή η Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική

Την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική θα παραδώσει την Τρίτη το πρωί (11:00 π.μ) ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο.

Στην έκθεση, όπου σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται αναλυτική αναφορά στην πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η εθνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι η ύφεση φέτος ίσως ξεπεράσει ελαφρώς το 3%, ενώ η πιστωτική επέκταση θα είναι μάλλον αρνητική.

Ακόμη εξετάζεται η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με τη διοίκηση της ΤτΕ να εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο «στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» από το οποίο θα κριθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ανησυχητικά δε είναι τα στοιχεία που δείχνουν έκρηξη των «κόκκινων δανείων» το 2010, στα 28 δισ. ευρώ. Τα δάνεια σε τρίμηνη καθυστέρηση αυξήθηκαν το 2010 κατά 10 δισ. ευρώ έναντι του 2009.

Στην έκθεση ζητείται ταχύτερη μείωση του ελλείμματος μέσω, όμως, όχι εισπρακτικών μέτρων, αλλά διαρθρωτικών αλλαγών. Σημειώνεται ακόμη η επιτακτική ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για ενίσχυση της ανάπτυξης, όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών.
Στο μέτωπο δηλαδή της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δίνοντας μεγαλύτερη όμως έμφαση στο σκέλος των δαπανών.

Η Έκθεση θα υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να καταργηθούν οι φορείς του Δημοσίου των οποίων η λειτουργία δεν κρίνεται αναγκαία.

Ταυτόχρονα θα επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων τους.

Παράλληλα, η ΤτΕ θα καλέσει την Κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης επισπεύδοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα του Δημοσίου Χρέους. Επιπλέον θα προτείνεται η υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ εκτιμά ότι η κεφαλαιακή του επάρκεια βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Επιπροσθέτως με τις κινήσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν αρκετές τράπεζες, η κεφαλαιακή του θωράκιση βελτιώθηκε. Υπογραμμίζεται ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητική και σε αντίθεση με ότι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ελληνικό πιστωτικό σύστημα δέχθηκε τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση του Χρέους.

Ωστόσο η ΤτΕ εκτιμά ότι πιστωτική επέκταση θα διαμορφωθεί και φέτος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση εξετάζεται το εξωτερικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, οι οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές διεθνώς και οι παρεμβάσεις πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Αναφορά γίνεται στις μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές για το 2011 στην Ελλάδα και ειδικότερα στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και της ανεργίας, του πληθωρισμού, του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, στα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και στην εξέλιξη της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spreads).

Στο κεφάλαιο για τις αγορές χρήματος, πιστώσεων και κεφαλαίων θα περιγράφονται τα υφιστάμενα νομισματικά μεγέθη, η εξέλιξη των επιτοκίων καταθέσεων, η πορεία χρηματοδότησης της οικονομίας και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων, η διαφορά περιθωρίου μεταξύ Ελλάδος και ζώνης του ευρώ, ενώ θα γίνεται σύνοψη των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό θα διατυπώνονται συστάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα τονίζεται η ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κατατίθεται στη Βουλή η Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">