ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σε επιφυλακή το Ισραήλ που βλέπει να απειλείται

Προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την διεξαγωγή ενός νέου πολέμου στο Λίβανο, δηλώνει το Ισραήλ το οποίο λόγω της αναστάτωσης στην ευρύτερη περιοχή του βλέπει αυξάνεται η επιρροή εξτρεμιστικών στοιχείων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις ισορροπίες και τις ελάχιστες συμμαχίες του.

Την Τετάρτη, σε μία πρωτοφανή κίνηση από την Τεχεράνη, δύο πολεμικά πλοία του Ιράν θα περνούσαν από τη διώρυγα του Σουέζ πλέοντας προς τη Σύρια.

Πρόκειται για πρόκληση από το Ιράν, είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, για να αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση αναφέροντας ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί για πάντα να αγνοεί αυτές τις προκλήσεις».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε για το περιστατικό ότι έχει προειδοποιήσει τα φιλικά κράτη στη Μέση Ανατολή. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι ενημερωμένος για τις κινήσεις των ιρανικών πολεμικών πλοίων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χωρίς να προχωρήσει άλλα σχόλια.

Η Τεχεράνη έχει στηρίξει τα αιτήματα των διαδηλωτών στη Μέση Ανατολή, θεωρώντας ότι είναι μία κίνηση για την ανατροπή φιλοαμερικανικών κυβερνήσεων.

Σε αυτό το κλίμα, και ενώ δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στο Λίβανο αφού η Χεζμπολάχ απέσυρε τη στήριξή της από τον Σαάντ Χαρίρι ο ηγέτης της οργάνωσης, Χάσαν Νασράλα, κάλεσε τους μαχητές του να είναι έτοιμοι για ένα νέο πόλεμο με το Ισραήλ.

«Θα ήθελα να πω στους Ισραηλινούς ότι, στη μνήμη των μαρτύρων μας, λέγω στους μαχητές της αντίστασης ότι μια ημέρα μπορεί να τους ζητηθεί να απελευθερώσουν τη Γαλιλαία (σσ. τη Δυτική Όχθη που κατέχει το Ισραήλ από το 1967)». Οι δηλώσεις έγιναν σε συλλαλητήριο για την επέτειο θανάτου του Ιμάντ Μουγνίγε που σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στη Συρία το 2008.

«Έχουμε ισχυρό στρατό και ένα ενωμένο έθνος», τόνισε ο πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου απαντώντας στον Χασάν Νασράλα για να πει ακόμη ότι «προσπαθήσαμε για ειρήνη με όλους τους γείτονές μας αλλά ο στρατός είναι προετοιμασμένος και έτοιμος να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενάντια σε κάθε εχθρό».,

Οι δηλώσεις του Νασράλα ήρθαν σε απάντηση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ στο βόρειο Ισραήλ.

Ο υπουργός μαζί με τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μπένι Γκαντζ επισκέφτηκαν την Τρίτη τα στρατεύματα στα βόρεια σύνορα. Από εκεί προειδοποίησε ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να εισβάλει ξανά στο Λίβανο.

Ο Εχ.Μπαράκ ανέφερε ότι: «Η Χεζμπολάχ θυμάται τη βαριά ήττα που υπέστη από εμάς το 2006, αλλά δεν είναι για πάντα, και μπορεί να κληθείτε να εισβάλετε εκ νέου». «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε δοκιμασία. Το μυστικό είναι να αντιδράσουμε γρήγορα, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, αν κάτι συμβεί», πρόσθεσε.

Πάντως και στην Αίγυπτο, σύμμαχο από το 1978, η κατάσταση εμπνέει για το Ισραήλ ανησυχία καθώς παρακολούθησε με έκδηλο ενδιαφέρον τα γεγονότα εκεί ανήσυχο για το ενδεχόμενο ανόδου της απαγορευμένης μεν αλλά πανίσχυρης Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ωστόσο, το στρατιωτικό συμβούλιο που διοικεί τη χώρα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ έσπευσε να δηλώσει ότι θα τηρηθούν οι διεθνείς συνθήκες της χώρας, προφανώς και η συνθήκη με το Ισραήλ.

Παραταύτα, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ εκτιμά ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο δεν συμφωνεί με την συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Ωστόσο, προσθέτει ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στο κίνημα ενώ η Αδελφότητα δεν θα είναι και η μοναδική φωνή στο πολιτικό σκηνικό της Αιγύπτου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σε επιφυλακή το Ισραήλ που βλέπει να απειλείται Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">