ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

«Έφυγε ο Πρωτεργάτης της Δημοτικής Ραδιοφωνίας» Μιλτιάδης Έβερτ"


Την τελευταία του πνοή άφησε απόψε ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Εφυγε πριν από λίγο από τη ζωή ύστερα από μακρά μάχη με δύσκολες ασθένειες ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ.

Ο Μιλτιάδης 'Εβερτ άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

 Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα τις 12 Μαΐου του 1939. Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής Επιχειρήσεων & Τραπεζών. Ειχε εργαστεί ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το 1957 γράφηκε μέλος της νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και 6 χρόνια μετά, το 1963 ανέλαβε και τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, λόγω της αντιστασιακής του δράσης τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Απο τα ιδρυτικα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών το 1974 και το 1976 συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών. Το 1986 αναδείχθηκε στο αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων όπου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989, οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος και παλι στις βουλευτικές εκλογές.

Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο "9,84" ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα, ενώ προχώρησε σε πολλές καινοτομίες και παρεμβάσεις στη διοίκηση, το περιβάλλον, την τέχνη, τον πολιτισμό και την υγεία.

Το 1990 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ και στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό "Νέα Αθήνα" του Αντώνη Τρίτση, που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ.

Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο Μιλτιάδης Έβερτ διαφώνησε με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τις αποκρατικοποιήσεις και υπέβαλε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας, η οποία και έγινε δεκτή.

Στις 3 Νοεμβρίου 1993, σε ηλικία 54 ετών, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διεκδίκησε την αρχηγία του κόμματος και κατάφερε να εκλεγεί, λαμβάνοντας 141 ψήφους, έναντι 37 που έλαβε ο ανθυποψήφιός του Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

Στο τιμονι της Νέας Δημοκρατίας παρέμεινε μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1997, οπότε και τον διαδέχτηκε ο Κώστας Καραμανλής.

Ηταν συχνά ομιλητής σε συμπόσια και διασκέψεις για την ευρωπαϊκή συνεργασία, ενω δημοσιευσε πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, αμύνης, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής.

Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων και τα εξής: "Καραμανλής, ο Αναμορφωτής", "Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται", "Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή". Ηταν παντρεμένος με την γνωστή φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ, με την οποια απεκτησε δύο κόρες.

Συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και κόμματα της αντιπολίτευσης.

"Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού πολιτικού. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις ιδέες και τις αρχές του. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια" σημειώνει ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του από τη Φρανκφούρτη, χαρακτηρίζει τον Μιλτιάδη Έβερτ "αγωνιστή της παράταξης, του τόπου και της Δημοκρατίας" και προσθέτει: "Αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής! Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα".

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν "ένας μαχητικός πολιτικός, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του". "Η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξης" προσθέτει.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κάνει λόγο "έναν πραγματικό ευπατρίδη της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς" και προσθέτει: "Η παράταξη θρηνεί. Η πολιτική είναι από σήμερα ακόμη πιο φτωχή".

"Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής μας ζωής και έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας μας" σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.Πνεύμα μαχητικό, ενωτικό και δημιουργικό για τη ΝΔ, την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα.

"Πολιτικός που αγάπησε και δούλεψε για την Αθήνα και την αυτοδιοίκηση και συνέδεσε την πορεία του στην πολιτική με σημαντικές αλλαγές και με έργο που σφράγισε κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου" σημειώνει η Ντόρα Μπακογιάννη.

"Ήταν ένας έντιμος πολιτικός, συνεπής στις ιδέες του, με μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία. Ο Μιλτιάδης Έβερτ θα μας θυμίζει το μεγάλο βήμα της ελεύθερης δημοτικής ραδιοφωνίας, όταν ανέλαβε δήμαρχος Αθηναίων" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
  • Ακόμα και εαν δεν το πιστέψει κανείς, εχω λυπηθεί για το τέλος Έβερτ διότι μπορεί να αδίκησε εμένα και άλλους,την Γλυφάδα, την Νότια Αττική η οποία ποτέ δεν δημιούργησε μέσω των εκλεγμένων ενα διαχρονικό δημοτικό μέσο, υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί που ωφελήθηκαν.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed:
«Έφυγε ο Πρωτεργάτης της Δημοτικής Ραδιοφωνίας» Μιλτιάδης Έβερτ"
Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">