ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Λούκα Κατσέλη: Επιτροπή σοφών για τη μείωση του χρέους (Στη Γλυφάδα επιτροπές γνωστών)

Τη σύσταση επιτροπής υψηλού κύρους με έλληνες και ξένους ειδικούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μείωσης του χρέους, προτείνει η Λούκα Κατσέλη.

Η υπουργός Εργασίας μιλώντας για τα 600 δισ. Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με την Ελβετία. Διαφωνεί με τη «συνταγματοποίηση» βασικών ρυθμίσεων που αφορούν την οικονομία, γιατί «δεν είναι ζητούμενο να δέσουμε ακόμη περισσότερο τα χέρια των κυβερνήσεων». Στο θέμα της δημόσιας περιουσίας επισημαίνει ότι: «χρειάζεται να προϋπάρξει μεθοδική καταγραφή και χρονοδιαγράμματα που θα καταλήγουν σ' ένα αξιόπιστο πρόγραμμα».

Ε Διάβασα ότι ανοίγατε σαμπάνιες μετά την τελευταία εξέλιξη με την τρόικα, γιατί αισθανθήκατε δικαιωμένη, αφού από καιρό εκφράζατε αντιρρήσεις για τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της.

Α Θ' ανοίξω σαμπάνιες όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αποκτήσει θετικό πρόσημο. Οσο για τη σχέση της κυβέρνησης με την τρόικα, η θέση μου παραμένει ξεκάθαρη. Η γνώμη της είναι σεβαστή και χρήσιμη αλλά την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της επικοινωνίας της πολιτικής την έχει η κυβέρνηση.

Ε Κάποιοι συνάδελφοί σας στην κυβέρνηση σάς κατηγορούσαν ότι με την επιθετική στάση σας απέναντι στην τρόικα χτίζατε εκ του ασφαλούς φιλολαϊκό προφίλ.

Α Είναι καιρός να σταματήσουμε να συγχέουμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση με οποιαδήποτε επιθετική διάθεση ή με κοντόφθαλμες πολιτικές επιδιώξεις. Θεώρησα ευθύνη μου να διαπραγματευθώ σκληρά και τελικά να κατοχυρωθεί ως κατώτατο «δίχτυ ασφαλείας» η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να διατηρηθεί το δικαίωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και να ενισχυθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων με ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που δίνουν την απαραίτητη ευελιξία στις επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα προασπίζουν βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Ε Πού έκανε λάθος η κυβέρνηση, με συνέπεια οι εκπρόσωποι των δανειστών μας να φέρονται σαν γκαουλάιτερ;

Α Η σχέση μας με τους εκπροσώπους της τρόικας είναι εξ ορισμού μια δύσκολη, ασύμμετρη σχέση. Χρειάζεται ουσιαστική προετοιμασία των θεμάτων και λεπτοί χειρισμοί. Δεν είναι πάντα εύκολο.

Ε Πιέζουν για ιδιωτικοποιήσεις οι δανειστές μας. Μήπως, μετά την κρίση, το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «η Ελλάδα στους Ελληνες» θα ακούγεται σαν ανέκδοτο;

Α Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου δεν σημαίνει αναγκαστικά πώληση. Μπορεί να σημαίνει μίσθωση, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμβάσεις παραχώρησης ή τιτλοποίηση. Είναι σημαντική και για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη της χώρας. Χρειάζεται όμως να προϋπάρξει μεθοδική καταγραφή, αξιολόγηση δυνατοτήτων και χρονοδιαγράμματα που θα καταλήγουν σ' ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό και αξιόπιστο πρόγραμμα .

Ε Πρέπει να αποκτήσουν συνταγματική διάσταση οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας; Αυτή είναι η άποψη της Γερμανίας.

Α Είμαι αντίθετη στη συνταγματοποίηση βασικών ρυθμίσεων που αφορούν την οικονομία. Είναι μια συντηρητική προσέγγιση, που προωθείται εδώ και χρόνια από συγκεκριμένους κύκλους. Δεν είναι ζητούμενο να δέσουμε ακόμα περισσότερο τα χέρια των κυβερνήσεων στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, αλλά να ενισχύσουμε τη διακριτική τους ευχέρεια ν' αντιμετωπίζουν είτε τα προβλήματα της ύφεσης και της ανεργίας, ή του πληθωρισμού, με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Ε Λέγεται ότι στις ελβετικές τράπεζες υπάρχουν καταθέσεις Ελλήνων γύρω στα 600 δισ. ευρώ. Μπορεί να κάνει κάτι το ελληνικό κράτος;

Α Η επαναφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Θα εξαρτηθεί επίσης από διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροαποφυγής. Το ελληνικό κράτος πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και κυρίως για τις συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες.

Ε Οι περισσότεροι έγκυροι οικονομολόγοι λένε ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Α Το ελληνικό χρέος είναι υψηλό. Η επίλυσή του θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το Μάρτιο στο επίπεδο της ευρωζώνης. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μια επιτροπή υψηλού κύρους στη χώρα μας για να δούμε μακροπρόθεσμα το ζήτημα της μείωσης του χρέους.

Ε Με έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες;

Α Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να συμμετάσχουν και έλληνες και ξένοι ειδικοί υψηλού κύρους.

Ε Στις 25 Μαρτίου τι περιμένετε από τη σύνοδο κορυφής;

Α Αλλο τι περιμένω κι άλλο τι θα ήθελα. Θα ήθελα να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου που πήραμε και για μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς και αποφάσεις για τη στήριξη του ευρώ και τη μείωση της χρηματοπιστωτικής αστάθειας στην Ευρώπη μέσω ενίσχυσης του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και δυνατότητάς του να αντλεί πόρους από την αγορά και να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Ε Πιο εύκολες οι απολύσεις, λιγότερες οι αποζημιώσεις, και η ανεργία θα αγγίξει το 20%. Αυτό είχατε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό;

Α Υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Γι' αυτό, όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στην υλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, για τη βελτίωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, για τη στήριξη της εργασίας και της απασχόλησης και για κοινωνική προστασία και συνοχή. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που ήδη υλοποιούνται, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα για μείωση της ανεργίας σε περιοχές με οξυμένα προβλήματα, η δυνατότητα σύναψης ειδικών συλλογικών επιχειρησιακών συμβάσεων για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και οι νέες πολιτικές για κοινωνική εργασία και ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας αποτελούν δέσμη μέτρων για να βάλουμε ανάχωμα στην αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα με μέτρα όπως είναι το μειωμένο εισιτήριο για τις μετακινήσεις ευπαθών ομάδων, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική πρωτοβάθμια περίθαλψη για τους ανέργους, η στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πραγματικό εισόδημα των συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο.

Ε Πήρατε «αβάντζο» με τις επιχειρησιακές. Αν δεν προχωρήσουν μέχρι τον Ιούνιο, ο νόμος θα τροποποιηθεί;

Α Δεν έχει εντοπιστεί καμία ανάγκη τροποποίησης του νόμου, ο οποίος άλλωστε ψηφίστηκε πρόσφατα. Η υλοποίησή του, όπως πολλές φορές έχω πει, δεν εξαρτάται από το υπουργείο αλλά από τους κοινωνικούς εταίρους, εργαζόμενους και εργοδότες, οι οποίοι καλούνται να αξιοποιήσουν αυτή τη μορφή συλλογικής σύμβασης, εάν και εφόσον το κρίνουν σκόπιμο.

Ε Παραδεχτήκατε και εσείς ότι πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Πόσο ακόμη;

Α Δεν μίλησα ποτέ για ανάγκη γενικευμένης μείωσης μισθών. Αντιθέτως, έχω υποστηρίξει σθεναρά ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας δεν θα λυθεί με την περαιτέρω μείωση μισθών αλλά με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, του χρηματοπιστωτικού κόστους κ.λπ. και βεβαίως με την αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους, αν αυτό απαιτείται για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης, εφόσον βεβαίως κριθεί σκόπιμο και συμφωνηθεί από εργοδότες και εργαζομένους. Γι' αυτό θεσπίστηκαν οι ειδικές συλλογικές επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ε Καταδικάζετε το κίνημα ανυπακοής γιατί ενθαρρύνει την ανομία. Είναι δικαίωμα των πολιτών να δείχνουν ανυπακοή σε αποφάσεις και νόμους που είναι κατάφωρα άδικοι, ενδεχομένως και αντισυνταγματικοί.
Α Οι όποιες αντιδράσεις σε αποφάσεις και νόμους που θεωρούνται άδικοι μπορεί και πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα, αλλά να αποβλέπουν όχι σε κατάλυση του νόμου αλλά στη διόρθωση των επίμαχων ρυθμίσεων.
Ε Ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει νομιμοποιηθεί από τον ελληνικό λαό και θεωρούν πως οι πρόωρες εκλογές είναι η λύση.
Α Είμαστε στη μέση μιας διαδρομής που δεν πρέπει να ανακοπεί. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Ε Πώς θα αισθανθείτε αν δείτε παλιούς συντρόφους σας να οδηγούνται στη φυλακή;
Α Αν έχουν διαπράξει αδικήματα τότε πρέπει να τιμωρηθούν όπως θα τιμωρούνταν και απλοί πολίτες.
  • Στη Γλυφάδα επιτροπές γνωστών διαχρονικά σε όλα τα επίπεδα και ειναι αυταπόδεικτο εν αντιπαραθέση με χιλιάδες περιπτώσεων σε όλη τη χώρα.
  • Η Υπουργός σήμερα λέει δημόσια αυτά που πέρασα πρίν πολλά χρόνια, και μπορώ να κανω διαπιστώσεις με οσα ακολούθησαν και ακολουθούν σε επίπεδο Δήμου Γλυφάδας.
  • Είναι το λιγότερο ανέντιμοι αυτοί που ως εκλεγμένοι όφειλαν και οφείλουν να ακολουθούν προτάσεις αναβάθμισης, αντι αυτής της διαδικασίας, διαδικασίες υπονόμευσης και στρουθοκαμηλισμών.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Λούκα Κατσέλη: Επιτροπή σοφών για τη μείωση του χρέους (Στη Γλυφάδα επιτροπές γνωστών) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">