Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Βεγγάζης στη Λιβύη ζητώντας την απομάκρυνση του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Γκαντάφι. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία αλλά και με οπαδούς της κυβέρνησης, σε συνέχεια των ταραχών που είχαν ξεσπάσει από το προηγούμενο βράδυ.
Στην πόλη σε όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές (500 με 600 ή ακόμα και 2000, γράφει το BBC) και της αστυνομίας, αλλά την Τετάρτη η κατάσταση σταδιακά ομαλοποιήθηκε.
Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Φεθί Ταρμπέλ, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν με πλαστικές σφαίρες (ενδεχομένως και πραγματικά πυρά) και αντλίες νερού και προχώρησαν σε συλλήψεις
Πυρπολήθηκαν ακόμη αυτοκίνητα ενώ οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των γραφείων της επαναστατικής επιτροπής, δηλαδή της κυβέρνησης.
Δεκάδες άνθρωποι –σύμφωνα με πληροφορίες από νοσοκομεία ήταν τουλάχιστον 38– τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις· οι περισσότεροι ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Άλλες αναφορές μιλούν για 14 τραυματίες, και πάλι οι περισσότεροι αστυνομικοί.
Ο Ταρμπέλ απελευθερώθηκε μερικές ώρες αργότερα. Επιπλέον, απελευθερώθηκαν 110 ισλαμιστές, μέλη ομάδας που φέρονταν να επιδιώκει την ανατροπή του Μ.Γκαντάφι.
Όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης από το πρωί αρκετοί φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές κατέβηκαν σε διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης στη Βεγγάζη και σε άλλες πόλεις. Τα κρατικά μέσα απέφυγαν να αναφέρουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Άλλη μία διαδήλωση προγραμματίζεται για την Πέμπτη, με το ερώτημα αν σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα να παραμένει αναπάντητο. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές καλούν μέσω του Facebook και του Twitter σε μία «Ημέρα της Οργής» όπως είχαν πράξει οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες.
Σύμφωνα με ξένους αναλυτές το ενδεχόμενο εξάπλωσης των διαδηλώσεων δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα. Πολλά θα εξαρτηθούν, όπως λένε, από τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας και θα επιλέξουν να καταστείλουν με τη βία τους διαδηλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα χαμηλά εισοδήματα, οι οικονομικές ανισότητες και οι περιορισμένες (αν όχι ανύπαρκτες) πολιτικές ελευθερίες τροφοδοτούν την οργή των διαδηλωτών οι οποίοι επηρεάζονται από τις διαδηλώσεις και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου