ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Καντάφι φαίνεται να μην χάνει το "παιχνίδι" προς το παρόν

Συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας όλου του κόσμου πυροδότησε αργά το βράδυ της Πέμπτης μια φήμη που κυκλοφόρησε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Μουάμαρ Καντάφι πυροβολήθηκε. Ωστόσο, λίγο αργότερα αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι ο λίβυος ηγέτης είναι νεκρός.



Όλα αυτά προέκυψαν ελάχιστες ώρες μετά το τρίτο τηλεοπτικό διάγγελμα του Καντάφι μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Αυτή τη φορά ήταν ένας εικοσάλεπτος τηλεφωνικός μονόλογος, κατά τον οποίο ο συνταγματάρχης είπε ότι «αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα δεν είναι μια λαϊκή επανάσταση, αλλά διαδηλώσεις που κατευθύνονται με τρομοκρατικές μεθόδους από την Αλ Κάιντα και τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».


Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι νέοι παίρνουν ναρκωτικά και πίνουν αλκοόλ προκειμένου να προκαλέσουν «καταστροφή και σαμποτάζ». Μάλιστα, επέρριψε και στους Λίβυους γονείς ένα μέρος της ευθύνης για την «φαρσοκωμωδία» των πρόσφατων ταραχών, επειδή «δεν προσέχουν τα παιδιά τους και τα αφήνουν να βγαίνουν στους δρόμους». Την ίδια ώρα οι πιέσεις εναντίον του γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να μιλάει με Κάμερον και Σαρκοζί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Ο ίδιος ο Καντάφι αποδεικνύει πάντως ότι δεν σκοπεύει να καταθέσει εύκολα τα όπλα και έχει δώσει διαταγές σε κυβερνητικές δυνάμεις να ισοπεδώσουν πόλεις που πρωτοστατούν στην αντίσταση εναντίον του. Μάλιστα, αραβικά δίκτυα κάνουν λόγο ίσως και για 10.000 νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων, την περασμένη εβδομάδα.


Για απόλυτη κόλαση κάνουν λόγο και οι Έλληνες που κατάφεραν να επιστρέψουν από την Λιβύη. Αργά τη νύχτα προσγειώθηκαν στην Αθήνα τα τρία C130 που είχαν πάει στην Τρίπολη για να παραλάβουν περίπου 200 Έλληνες. Ανάμεσα σε αυτούς που μεταφέρθηκαν ασφαλείς στην Αθήνα ήταν και ένας τραυματισμένος από πυροβολισμό υπάλληλος, ο οποίος όμως είναι εκτός κινδύνου. Την ίδια ώρα, στην Κρήτη διανυχτερεύουν περίπου 4.500 άτομα που κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη Βεγγάζη ακτοπλοϊκώς, κυρίως κινέζοι αλλά και Έλληνες και λοιποί ευρωπαίοι, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλοι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νοτιότερες περιοχές της χώρας.


Ολο και περισσότερο συρρικνώνεται η Λιβύη του Μουαµάρ Καντάφι. Οι ανατολικές περιοχές της χώρας βρίσκονται στα χέρια τωναντικαθεστωτικών, όπως και δύο δυτικές πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα. Ο λίβυος δικτάτορας µίλησε και πάλι – αυτή τη φορά χρησιµοποίησε το τηλέφωνο για να ακουστεί από την κρατική τηλεόραση η άποψήτου ότι πίσωαπό την εξέγερσηβρίσκεται οΟσάµα Μπιν Λάντεν.«Αυτό που συµβαίνει στη Ζαουίγια είναι µια κωµωδία. Οι άνθρωποι του Μπιν Λάντεν έριξαν ναρκωτικές ουσίες στο νερό, το γιαούρτι, το φαγητό των κατοίκων που οπλισµένοι καταστρέφουν την πόλη», εξήγησε από το υπόγειο καταφύγιο του στρατοπέδουΜπαµπ αλ Αζίζια στο οποίο φέρεται να βρίσκεται. Ο συνταγµατάρχης επέµεινε και πάλιότι µήτρα τηςεξέγερσης είναι ηδιεθνής τροµοκρατία. Σε ανακοίνωσή του,εξάλλου, το καθεστώς κατήγγειλε τουςξένους δηµοσιογράφους που βρίσκονται στη Βεγγάζη καιάλλες ελεύθερες πόλεις της Ανατολικής Λιβύης ως πράκτορες της ΑλΚάιντα. Αντίθετα πάντως από τονισχυρισµό του Καντάφι, αυτό που συνέβη στη Ζαουίγια, µια πόλη που βρίσκεταισε απόσταση 50 χιλιοµέτρων από την Τρίπολη, δεν ήταν καθόλου κωµωδία. Πληροφορίες έκαναν λόγο για ένοπλες συγκρούσεις ανάµεσασε αντικαθεστωτικούς και υποστηρι κτές του καθεστώτος καιτουλάχιστον εκατό νεκρούς. «Το µεγαλύτερο λάθος που µπορείς να κάνεις είναι να απαντήσεις σε κάποιον που θα σε ρωτήσει εάν είσαι υπέρ ή κατά του Καντάφι. Μπορεί να χάσεις τη ζωή σου», δήλωνε κάτοικος της πόλης.


Στην τηλεφωνική του παρέµβαση ο ΜουαµάρΚαντάφι υποστήριξε ακόµη ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξουσία και ότι κυβερνά από ηθικό χρέος. Αυτοανακηρύχθηκε «συµβολικός ηγέτης» και εξέφρασε ένα παράπονο:«Η βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεταιστην εξουσία µεγαλύτερο διάστηµα από εµένα, αλλά δεν έπαθε τίποτα», είπε.Ως προς τη σχέση που υποστηρίζει ότι έχει µε την εξουσία, δενµπορεί παρά να γίνει ελάχιστα πιστευτός καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως η βία που ασκήθηκε από το καθεστώς ξεπέρασε κάθε όριο.


ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ εκτιµήσεις κάνουνλόγο για τουλάχιστον χίλιους νεκρούς. Αλλες πληροφορίες όµως ανεβάζουναυτόν τον αριθµό σε 10.000. Αυτός ο τραγικός απολογισµός συνοδεύεται από βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα onedayonearth.org και δείχνει ανθρώπους του καθεστώτος να ανοί γουν τάφους στις αµµώδεις παραλίες τηςΤρίπολης.Φαίνεται επίσης ναεπιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι το καθεστώς χρησιµοποίησε µαχητικά αεροσκάφη για να πλήξει τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα. Σύµφωνα µε τον ουκρανικό Τύπο, οι πιλότοι των µαχητικών ήταν µισθοφόροι από τηνΟυκρανία, οι οποίοι αµείβονται από 2.000 έως 8.000 δολάρια τον µήνα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.


Οπως φαίνεται, η τελευταία πράξη του δράµατος θα παιχτεί γύρω από την Τρίπολη. Παρά τους ενόπλους πουχρησιµοποίησετο καθεστώς καιτους οπαδούςτου για να κάµψει την αντίσταση των αντικαθεστωτικών, η Ζουάρα (120 χλµ. από την πρωτεύουσα) και η Ζαουίγια βρίσκονται απόχθες σταχέρια των τελευταίων.Περιµετρικά του καταφυγίουτου Καντάφιέχει αναπτυχθεί µια ζώνη άµυνας, ενώ προς την πρωτεύουσα φαίνεται ότι κατευθύνονταν χιλιάδες αφρικανοί µισθοφόροι προκειµένου να ενισχύσουν τις δυνάµεις του καθεστώτος. Μέσα στην Τρίπολη οι άµαχοι αντικαθεστωτικοί οργανώνουν τη δική τους διαδήλωση της Παρασκευής κατά το πρότυπο τωνεξεγερθέντων τουΚαΐρου καιµε το µυαλό στη Βεγγάζη, η οποία εδώ και µερικές ηµέρεςδιοικείται από «επιτροπές σοφών».


Κίνδυνος δηµιουργίας µιας νέας Σοµαλίας


«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΎΜΕ Σοµαλία», υποσχέθηκε στην οµιλία του ο Μουαµάρ Καντάφι. Οι συνθήκες όµως είναι ιδανικές για να συµβεί κάτι τέτοιο, σηµειώνει η ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα». Οπως και στη Σοµαλία, έτσι και στη Λιβύη τα σύνορα είναι ανεξέλεγκτα, υπάρχουν όπλα σε µεγάλες ποσότητες και υπάρχουν επίσης έντονες αντιπαλότητες στις οποίες µπερδεύονται πολιτικές και φυλετικές αντιθέσεις. Οπως στη Σοµαλία, υπάρχουν επίσης δύο ισλαµικά κινήµατα – ένα µετριοπαθές και ένα ακραίο, παρόµοιο µε αυτό των σοµαλών Σεµπάµπ. «Η Λιβύη δεν είναι πραγµατικά µια χώρα, αλλά η ένωση τριών επαρχιών που πραγµατοποιήθηκε το 1950-1951», λέει στη γαλλική «Λε Μοντ» ο Λόρενς Πόουπ, συνταξιούχος διπλωµάτης, πρώην πολιτικός σύµβουλος της Κεντρικής ∆ιοίκησης των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων και πρώτος σύµβουλος της αµερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη από το 1974 έως το 1976. «Ο Καντάφι δεν σταµάτησε να κυβερνά τη Λιβύη παίζοντας µε τις διαιρέσεις τους», προσθέτει. Για τον Πόουπ, το πιθανότερο είναι να καταφέρουν οι Λίβυοι να απαλλαγούν αρκετά γρήγορα από τον δεσπότη τους. «Τι θα συµβεί όµως σε µια χώρα χωρίς εθνικό ιστό; Αυτό που απειλεί τη χώρα είναι να χωριστεί σε εχθρικές περιφέρειες. Ο κίνδυνος, µεσοπρόθεσµος µάλλον παρά βραχυπρόθεσµος, είναι να δούµε µια νέα Σοµαλία στις ακτές της Μεσογείου».


«Να αυτοκτονήσει όπως ο Χίτλερ»


«οι µέρες του καντάφι είναι µετρηµένες. Πρέπει να κάνει ό,τι έκανε ο Χίτλερ: να αυτοκτονήσει», δήλωσε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφηµερίδα «Εξπρέσεν» ο Μουσταφά Αµπντελ Τζαλίλ, υπουργός ∆ικαιοσύνης του καθεστώτος που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τη χρήση υπέρµετρης βίας. Ο Τζαλίλ υποστήριξε ακόµη ότι ο Καντάφι διέταξε προσωπικά την κατάρριψη του αεροσκάφους της Pan Am στο Λόκερµπι της Σκωτίας το 1988.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Καντάφι φαίνεται να μην χάνει το "παιχνίδι" προς το παρόν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">