ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

O Χόσνι Μουμπάρακ ''εγκαταλείπει'' τις εξουσίες του

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ εγκαταλείπει τις εξουσίες του και τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Η ανακοίνωσε έγινε στην κρατική τηλεόραση.

Σε πανηγυρισμούς έχουν ξεσπάσει οι δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ.

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην πόλη αλ Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, όπου περίπου χίλιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, έκαψαν οχήματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο υπήρξε και ανταλλαγή πυρών. Το Αλ Τζαζίρα αναφέρει τουλάχιστον έναν νεκρό διαδηλωτή και είκοσι τραυματίες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο άνδρας πυροβολήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στις στέγες κτηρίων.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ μαζί με την οικογένειά του άφησαν το Κάιρο με ελικόπτερο, για το παραθαλάσσιο θέρετρο Sharm el-Sheikh.

«Όλο το έθνος έχει κατέβει στους δρόμους. Η μόνη λύση είναι να φύγει το καθεστώς. Η δύναμη του λαού δεν μπορεί να συντριβεί. Θα επικρατήσουμε. Ελπίζουμε ακόμη ότι θα έρθει μαζί μας κι ο στρατός», δήλωσε μέσω του Twitter ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.

«Συνεχίστε την επανάστασή σας χωρίς να υπολογίζεται το χρόνο, για όσο χρειαστεί και με όποιες θυσίες», αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωσή της η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Το καθεστώς Μουμπάρακ πρέπει να δείξει σοβαρή δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών και να προχωρήσει προς μια ουσιαστική, εγγυημένη αλλαγή», καταλήγει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Νωρίτερα, ο αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών, Σαμίρ Ραντουάν, υποστήριξε ότι η ανάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς θα ήταν κακή για την Αίγυπτο, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, σήμερα.

«Ο εφιάλτης ενός πραξικοπήματος είναι πολύ κακός για όλους, για τους νέους ανθρώπους, για την οικονομία. Αυτό είναι το σενάριο που θέλουμε να αποφύγουμε. Πιστεύω πως ο στρατός είναι πολύ πειθαρχημένος και έχει αποφασίσει να μην ανοίξει πυρ εναντίον των νέων ανθρώπων. Το αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», επεσήμανε.

Σε επόμενη επικοινωνία του με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός ανέφερε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί, αλλά στα επίπεδα της περασμένης χρονιάς, ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει, αλλά θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε ξανά στο στρατό, λέγοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις είναι εδώ για να προστατεύσουν τη χώρα, αλλά οι εξουσίες έχουν μεταβιβαστεί όχι στο στρατό, αλλά στον αντιπρόεδρο. Αν αυτή η φόρμουλα λειτουργήσει, θα βρεθούμε σε πολύ καλύτερη θέση». «Η κυβέρνηση λειτουργεί. Χθες είχα συνάντηση με την υπουργική επιτροπή που παρακολουθεί καθημερινά την οικονομία...ο στρατός δεν επεμβαίνει. Επικοινωνώ με τον πρωθυπουργό», προσέθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Αχμέντ Σαφίκ, σήμερα να διορίσει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από ένα «συμβούλιο σοφών», που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση με στόχο την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα.

Στο «συμβούλιο σοφών» συμμετέχουν προεξέχοντες επιχειρηματίες, όπως ο μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουϊρός, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί. Ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δεύτερη φάση του διαλόγου.

«Δεν παραιτούμαι, θα μεταβιβάσω ορισμένες εξουσίες στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν» τόνισε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ανατρέποντας τη φημολογία που είχε «φουντώσει» χθες το απογευμα περί άμεσης παραίτησής του.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, που υπολογίζονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, ξέσπασαν σε κραυγές απογοήτευσης και χιλιάδες παπούτσια εκτοξεύθηκαν ως ένδειξη αποδοκιμασίας.





  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: O Χόσνι Μουμπάρακ ''εγκαταλείπει'' τις εξουσίες του Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">