ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δυνάμεις των ΗΠΑ, εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τους αντάρτες

Τα ξημερώματα της Κυριακής στη Λιβύη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν, όταν οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν κτίριο στην πόλη Μιζουράτα, που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Tο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανέφερε ότι ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τους αντάρτες στη Λιβύη.

Σύμφωνα με κάτοικο υπάρχει επιβεβαιωμένα ένας νεκρός από την επίθεση, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. Νωρίτερα, γιατρός που επικοινώνησε με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ, είχε δηλώσει ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τουλάχιστον 160 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη που τελεί υπό πολιορκία από τα στρατεύματα του καθεστώτος Καντάφι. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο γιατρός των εξεγερμένων κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους 100 με 140 άτομα, από τις συγκρούσεις. Βομβαρδισμός σημειώθηκε επίσης στην πόλη Ζιντάν.

Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν και την ορεινή πόλη Γιαφράν νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Επιπλέον, οι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπρέγκα στο δρόμο προς την Αντζαμπίγια, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Νωρίτερα είχαν καταλάβει το πανεπιστήμιο, ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων στην ανατολική είσοδο της Μπρέγκα και οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει προς τα δυτικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντικαθεστωτικοί δημιούργησαν στη Βεγγάζη μία «ομάδα κρίσεων», στην οποία συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, με στόχο την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και τη διακυβέρνηση των περιοχών της χώρας που έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Παράλληλα, ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τους αντάρτες στη Λιβύη, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Πιο συγκεκριμένα ένας αντάρτης που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του, εκπαιδεύτηκε μαζί με συντρόφους του σε παράνομες εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη, όπου από την αρχή της εξέγερσης κυριαρχούν οι αντικαθεστωτικοί.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι επαναστάτες παρέλαβαν ένα φορτίο με πυραύλους Κατιούσα, με καράβι, μέσω Αιγύπτου και πως Αμερικανοί και Αιγύπτιοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών, έφθασαν στη Λιβύη για να τους εκπαιδεύσουν στις τεχνικές χρήσης των νέων πυραύλων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατεύματα των ΗΠΑ σε επίγειες επιχειρήσεις, ενώ και η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για τον εξοπλισμό των ανταρτών στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ δήλωσε πως συνομιλεί με όλες τις πλευρές στη Λιβύη για να προσφέρει βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη «το συντομότερο δυνατό». Σύμφωνα με το συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ρασίντ Χαλίκοφ, «τίποτα δεν είναι στο τραπέζι (...) η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και απρόβλεπτη».

Ο ΟΗΕ απέσυρε το διεθνές του προσωπικό από τη Λιβύη στα τέλη Φεβρουαρίου εξαιτίας της κρίσης, όμως οι υπηρεσίες τροφίμων και προσφύγων εξακολουθούν να προσφέρουν περιορισμένη βοήθεια στα ανατολικά της χώρας, όπως είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο Χαλίκοφ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δυνάμεις των ΗΠΑ, εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τους αντάρτες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">