ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

2ο Περιφερειακό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Γ. Σγουρού.

Το 2ο Περιφερειακό Συμβούλιο Ελέγχου και Διαλόγου της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου 2011, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρού.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας των ερωτήσεων, και έπειτα από εκτεταμένη συζήτηση επί των άρθρων του, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ο Κανονισμός Λειτουργίας του.

Αμέσως μετά τέθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν θέματα της Περιφέρειας Αττικής από τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων στα οποία απάντησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, οι Αντιπεριφερειάρχες καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Αναλυτικότερα:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σε ερωτήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών «ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ» και «ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ» κ. κ . Κ. Διάκου και Α. Αλαβάνου αν θα οριστεί έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στην Αττική καθώς και αν υπάρχουν πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με το μεταναστευτικό.

H Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα κα Α. Παπαδημητρίου -Τσάτσου ενημέρωσε πώς την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 θα πραγματοποιηθεί Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία θα συζητηθεί αποκλειστικά το θέμα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και θα εξεταστούν εκτενώς όλες οι παράμετροί του.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ» κ. Α. Αλαβάνος ρώτησε αν η Περιφέρεια προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και την Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη «να είμαστε ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί» ενώ υπενθύμισε πώς μέσα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της εντάσσεται και η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει η Περιφέρεια Αττικής για τη ματαίωση της εκποίησης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού αλλά και για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή ρώτησε ο επικεφαλής του «ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ» κ. Α. Αλαβάνος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα κ. Μ. Καρακλιούμη δήλωσε:

«Η δική μας γνώμη είναι πως το θέμα του Ελληνικού δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά αλλά ως μέρος το συνολικότερου τοπίου στο Νότιο Τομέα. Η ανάπτυξη του Παραλιακού μετώπου δεν μπορεί να είναι άσχετη της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Έχω συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα Υπουργείων και Φορέων.

Σε όλες αυτές τις συναντήσεις η ανάδειξη του Παραλιακού μετώπου και η αξιοποίηση του Ελληνικού ήταν βασικό θέμα συζήτησης.

Στα θέματα όμως αυτά δεν είμαστε μόνοι μας αλλά επηρεαζόμαστε και από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Επίσημη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και την Περιφέρεια Αττικής για το Ελληνικό δεν υπάρχει. Ούτε ο Περιφερειάρχης, ούτε εγώ προσωπικά έχουμε κληθεί. Με σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Επικρατείας, Πολιτισμού και Τουρισμού και Οικονομικών ο Περιφερειάρχης είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικό ΑΕ. Τα πράγματα δρομολογούνται, και θα έχουμε και πιο έγκυρη πληροφόρηση.

Το Ελληνικό πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης τόσο για την Νότια Αθήνα όσο και για την Αττική. Θέλουμε αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών με γνώμονα τον πολίτη. Τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και την αξιοποίηση με ήπιες εμπορικές δραστηριότητες, αν κρίνεται αναγκαίο για την τοπική οικονομία».

ΑΝΕΡΓΙΑ

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» κ. Α. Γεωργιάδης με ερώτηση του ζήτησε να μάθει ποιός είναι ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής, ως διαχειριστής και εντολοδόχος έργων, στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Διοίκησης κ. Β. Κόκκαλης απάντησε πώς δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη που να επιτρέπει στην Περιφέρεια Αττικής να περιλαμβάνει ως όρο στις προκηρύξεις των έργων της, την υποχρέωση των αναδόχων να προσλαμβάνουν ανέργους. Παράλληλα επεσήμανε πώς τα τεχνικά έργα της Περιφέρειας Αττικής που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011 συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας στον κατασκευαστικό κλάδο που είναι από τους πλέον δοκιμαζόμενους λόγω της οικονομικής κρίσης. Τόνισε δε, πως στο πλαίσιο του ρόλου που εκτιμά πώς μπορεί να αναλάβει για την αξιοποίηση των νέων Προγραμμάτων Προώθησης και Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θα διεκδικήσει να δοθεί προτεραιότητα σε μακροχρόνια ανέργους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και στις λοιπές κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες.

ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Σε ερώτηση του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Ν. Μυταράκη από τον συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη λειτουργικές ανάγκες του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείο (ΠΕΝ) Καλλιθέας, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κα Λ. Βασιλάκου απάντησε:

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμεύσει το ποσό 1.799.465 ευρώ προκειμένου να επιχορηγηθούν τα Ιδρύματα. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε ιδρύματα στην πρώην Νομαρχία Αθηνών, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιώς και Νήσων».

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΩΡΩΠΟΣ

Την ανάγκη να ενταχθεί η περιοχή του Κάμπου Ωρωπού με τους οικισμούς Αγίου Κωνσταντίνου και Ακρωτηρίου Χαλκουτσίου, στη μελέτη αντιπλημμυρικού έργου της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού, και τη χρηματοδότηση του μέσω ΕΣΠΑ, εξέφρασε με ερώτησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» κ. Θ. Αυγερινός.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεμάτων Καινοτομιών κ. Λ. Αθανασιάδης απάντησε:

«Το 2006 ανατέθηκε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής η μελέτη με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Ωρωπού» η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ και από πιστώσεις της πρώην ΝΑΑΑ. Περιλαμβάνει τη μελέτη όλων των απαιτούμενων έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της παράλιας ζώνης από Αγίους Αποστόλους – Σκάλα Ωρωπού μέχρι Χαλκούτσι. Τα προτεινόμενα από τους μελετητές έργα διαχωρίστηκαν και μελετήθηκαν σε έργα Α’ Προτεραιότητας και Β΄ Προτεραιότητας. Πλαίσια των έργων Α’ Προτεραιότητας βρίσκονται και τα δίκτυα αγωγών ομβρίων της περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου αλλά και του Ρέματος Χαλκουτσίου.

Μετά το τέλος των μελετών υποβλήθηκαν 5 προτάσεις στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής σε συνεννόηση με το Δήμο Ωρωπίων για συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτές επιλέχθηκαν και στη συνέχεια εντάχθηκαν ,3 έργα συνολικής δαπάνης 6.842.500 ευρώ. Πρόκειται για τον Κεντρικό Αγωγό Δικτύου Ομβρίων Δ. Ωρωπίων, τον Κεντρικό Αγωγό Δικτύου Ομβρίων Σκάλας Ωρωπού – Διευθέτησης Μαυρορέματος και Δίκτυο Αποχέτευσης Ομβρίων Δυτικού Τμήματος Οικισμού Ωρωπού και Αγωγού Ρέματος».

ΠΑΧΗ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ

Τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής αλλά και το σχεδιασμό της για το επόμενο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το υπό σχεδιασμό νέο αγκυροβόλιο δεξαμενόπλοιων στην Πάχη Μεγάρων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει, ρώτησε η Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειακή Σύμβουλος του «ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» κα Κ. Πιπιλή.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Στ. Δήμου απαντώντας, εξέφρασε την πάγια θέση της για την προστασία του περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική και για την εγκατάλειψη του σχεδιασμού του νέου αγκυροβολίου, την οποία έκανε γνωστή στις επαφές της με όλους τους αρμόδιους φορείς. Τόνισε πώς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Θαλασσίων Υποθέσεων προκειμένου να απορριφθεί ο προτεινόμενος ειδικός κανονισμός Λιμένα για τον κόλπο της Πάχης που προέβλεπε την αγκυροβολία 5 μεγάλων φορτηγών πλοίων. Ενημερώθηκε δε, πως το Υπουργείο απέσυρε από το σχεδιασμό του τον ειδικό κανονισμό. Μετά το τέλος των επαφών της η κα Στ. Δήμου έλαβε απόφαση του Λιμεναρχείου Ελευσίνας για τον εκ νέου καθορισμό Αγκυροβολίας στην περιοχή σύμφωνα με την οποία αλλάζουν τα όρια και μεταφέρονται ανατολικότερα. Η απόφαση έχει διάρκεια 2 μηνών και σε αυτό το διάστημα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αλλαγή των όρων του κανονισμού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Σε ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» κ. Α. Γεωργιάδη σχετικά με την ιστορία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή της Κερατέας από το 1827, η Περιφερειακή Σύμβουλος του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ» κα Η. Ζερβάκη, αφού κατέθεσε ενδελεχή έρευνα σε σχέση με την περιοχή, τόνισε:

«Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία που να αποτυπώνουν συνολικά είτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τις πράξεις νομής και κατοχής για τη συγκεκριμένη περιοχή και για τα έτη 1830-1915, αφενός μεν γιατί το Οθωμανικό Κτηματολόγιο της Αττικής ουδέποτε παραδόθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση, αφετέρου γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το Ελληνικό Εθνικό Κτηματολόγιο. Ταυτόχρονα, μόνιμη ασάφεια προκαλεί το υφιστάμενο, ακόμη και σήμερα (190 χρόνια μετά την Επανάσταση και 182 χρόνια μετά την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας και την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους), νομικό πλαίσιο του άρθ.19 Ν.719/1977 και των παραγρ.39,40,41 του άρθ. 7 Ν.1160/1981 με το οποίο αφήνεται ανοιχτή στο διηνεκές η δυνατότητα διεκδίκησης γαιών από ιδιώτες».

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΑΔΕΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ» κ. Δ. Βαρελάς κατέθεσε ερωτήσεις που αφορούσαν τόσο στην ύπαρξη πρόθεσης της Περιφέρειας να παρέμβει στο αρμόδιο Υπουργείο για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συγκεκριμένα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (με μετεπιβίβαση στο ΜΕΤΡΟ), όσο και στην ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με την έκδοση αδειών περιπτέρων και ανανέωσής τους από Αναπήρους και Θύματα Πολέμου.

Στα ερωτήματα απάντησε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα κα Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου:

«Σε ο,τι αφορά το πρώτο σας ερώτημα, θα πρέπει να γίνει μία παρέμβαση στον αρμόδιο Υπουργό προς την κατεύθυνση ενός ορθολογικότερου σχεδιασμού της τιμολογιακής πολιτικής όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς στο σύνολο της Αττικής Πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι επιπτώσεις στο κόστος ζωής που επιφέρει η οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο της ανάληψης των μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια Αττικής ,θα επιδιώξουμε το συντονισμό όλων των φορέων (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ , ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ, ΟΑΣΑ κλπ) με στόχο το λειτουργικό επανασχεδιασμό της τιμολογιακής τους πολιτικής που θα διευκολύνει τους πολίτες.

Για την έκδοση αδειών περιπτέρων η Περιφέρεια συνεργάζεται με τους Δήμους στο συγκεκριμένο ζήτημα και παραμένουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε προς αυτή τη κατεύθυνση δίνοντας σαφείς οδηγίες στους Δήμους. Για να αποφευχθεί όμως η περαιτέρω σύγχυση αρμοδιοτήτων, θα πρέπει οι Δήμοι που έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα ,να παραλάβουν και να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις».
  • Δεν μας χέζεις ρε Σγουρέ που σε κάναμε Περιφερειάρχη, για την Γλυφάδα και τον Δημότη ώς Δημότης Γλυφάδας τι έχεις κάνει εσυ και οι συμβουλοι σου;
GlyfadA web
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: 2ο Περιφερειακό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Γ. Σγουρού. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">