ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί  στην πλατεία Συντάγματος έξω από το κτίριο της Βουλής, όπως και κάθε βράδυ οι διαμαρτυρόμενοι για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μαζικές κινητοποιήσεις σημειώνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι γύρω από Σύνταγμα, ενώ κλειστός παραμένει ο σταθμός του Μετρό στον Ευαγγελισμό.

Η ατμόσφαιρα είναι ειρηνική σε αντίθεση με τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα το μεσημέρι σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί είχε διαλυθεί με τις συγκρούσεις κουκουλοφόρων και αστυνομικών, ωστόσο οι πολίτες επιστρέφουν σταδιακά στο κέντρο.

Τριάντα τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στον ερυθρό Σταυρό διάρκεια των επεισοδίων. Μεταξύ των τραυματιών ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής Τάσος Τέλλογλου. Τραυματίστηκαν επίσης 36 αστυνομικοί. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 25 προσαγωγές εκ των οποίων οι 16 έγιναν συλλήψεις.

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο επεισοδίων ή προπηλακισμών έξω από το Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, περίπου 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε όλους τους δρόμους γύρω από τη Βουλή, ενώ στη Βασ. Σοφίας στο ύψος των ανθοπωλείων έχει υψωθεί ένας σιδερένιος φράκτης που κάνει απροσπέλαστη την πλαϊνή είσοδο της Βουλής για τους συγκεντρωμένους. Κλειστός παραμένει και ο Εθνικός Κήπος.

Πεδίο μάχης το Σύνταγμα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε νωρίτερα η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι από τα επεισόδια και τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που από την πλευρά τους απαντούν με ρήψη χημικών και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αμερικής, Πανεπιστημίου και Αμερικής και μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

Το τελευταίο κύμα επεισοδίων ξεκίνησε όταν αστυνομικές δυνάμεις ανέβαιναν από την οδό Καραγιώργη Σερβίας, ομάδες πολιτών προσπάθησαν να τους αποτρέψουν να φτάσουν στο Σύνταγμα, ωστόσο έγιναν αντιληπτοί από κουκουλοφόρους οι οποίοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Οι δύο πλευρές άρχισαν να συγκρούονται με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και τους αντεξουσιαστές να πετούν βόμβες μολότοφ.

Εξάλλου, ένταση υπήρξε μεταξύ των διαδηλωτών στη λεωφ. Αμαλίας πάνω από την πλ. Συντάγματος, λίγο μετά τη 13:00 στην οδό Ρηγίλλης. ενώ νωρίτερα υπήρξαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε χρήση χημικών.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">