ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αμιγώς πολιτικό ''Κομματοκρατικό''και όχι τεχνοκρατικό. το υπουργικό σχήμα

Έδιναν κι έπαιρναν τα σενάρια πριν την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού, για τη συμμετοχή τεχνοκρατών στη νέα κυβέρνηση. Ιδιαίτερα είχε ακουστεί μάλιστα το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, ως προτεινόμενου για το υπουργείο οικονομικών. Ωστόσο, το τελικό υπουργικό σχήμα παρέμεινε αμιγώς πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό.

Οι τεχνοκράτες που φέρονταν να επιθυμούν την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων, αποδείχτηκαν λιγότερο ενθουσιώδεις όταν δέχτηκαν την πρόταση να συμμετέχουν στην κυβέρνηση και προτίμησαν να συνδράμουν από τις θέσεις που ήδη βρίσκονται. Από την άλλη, σύμφωνα με τον τύπο, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και από μεριάς της πολιτικής ηγεσίας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο τύπος, η αποτυχία του εγχειρήματος οφείλεται στην έλλειψη εγγυήσεων και πολιτικής κάλυψης που ζητήθηκαν για να μεταπηδήσουν οι τεχνοκράτες στον πολιτικό χώρο. Τελικά ο μοναδικός που συμμετέχει στην κυβέρνηση είναι ο Παντελής Τζωρτζάκης, πρώην επικεφαλής της Forthnet και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο Ι. Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, αρνήθηκε λέγοντας ότι έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις, αλλά σύμφωνα με το Βήμα, επηρεάσθηκε λόγο του ναυαγίου των επικοινωνιών Παπανδρέου-Σαμαρά, μη θέλοντας να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια. Στην κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης να συμμετέχει και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος προορίζονταν για το υπουργείο δικαιοσύνης. Κάπου εκεί η προσπάθεια προσέγγισης εξωπολιτικών στελεχών τερματίστηκε.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αμιγώς πολιτικό ''Κομματοκρατικό''και όχι τεχνοκρατικό. το υπουργικό σχήμα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">