ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας: Καταγγελία για το ξεπούλημα του Ελληνικού

Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σχετικά με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν για το ξεπούλημα του «Ελληνικού»

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας ενημερώνει τους πολίτες της Γλυφάδας ότι, μαζί με τον ορυμαγδό των νέων σκληρότατων για τους πολίτες μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (το νέο μνημόνιο), την φορολογική και οικονομική επιδρομή στο εισόδημά μας αλλά και το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας και των ΔΕΚΟ, είχαμε την ανακοίνωση στον τύπο και των σχεδίων για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, τα οποία εκπόνησε με απ’ ευθείας ανάθεση και «αφιλοκερδώς», το γραφείο του Ισπανού πολεοδόμου Χοσέ Αθεμπίγιο, προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού μας. Σύμφωνα με αυτά:

• Προωθείται μια νέα πόλη 15.000 κατοίκων και μάλιστα στο παραλιακό μέτωπο του Αγ. Κοσμά, όπου προβλέπεται η κατασκευή νέας Μαρίνας και η δημιουργία «μεσογειακών χωριών» γύρω από αυτή. Για να αυξηθούν οι χώροι οικιστικής χρήσης, μετακινείται προς τα μέσα η παραλιακή Λεωφ. Ποσειδώνος . Για τις κατοικίες αυτές θα διατεθούν 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

• Συνολικά θα δομηθούν περίπου 3 εκατομμύρια τετραγωνικά δηλ. πολύ περισσότερα από την πρόταση του κ. Σουφλιά, την οποία το ΠΑΣΟΚ είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας ως αντιπολίτευση. Αυτά θα διατεθούν για την ανέγερση:
- 6200-6500 κατοικιών (σε πολυώροφα κτίρια).
- Κυβερνητικών κτιρίων αφού προβλέπεται η μεταφορά του 2-3% των κυβερνητικών υπηρεσιών (υπουργείων) που βρίσκονται τώρα στο κέντρο της Αθήνας.
- Συνεδριακού κέντρου μεγάλου βεληνεκούς, χωρητικότητας δεκάδων χιλιάδων ατόμων.
- Εμπορικού κέντρου στις παρυφές της έκτασης, 300.000 τετρ. μέτρων.
- Πανεπιστημίου στον πυρήνα της έκτασης που δεν διευκρινίζεται αν θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο και κέντρο έρευνας.
- Media Park, καλλιτεχνικού κέντρου, μουσείου, ξενοδοχείου άγνωστης δυναμικότητας.
- Γραφείων επιχειρήσεων.

• Το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης που είχαν με φανφάρες εξαγγείλει τα δύο κυβερνητικά κόμματα περιορίζεται στις εξαγγελίες στα 2.600 στρέμματα. Μάλιστα η διαφαινόμενη διάθεση να ξεπουλήσουν τα πάντα στους επενδυτές, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πράσινο θα γίνει μόνο αυτό που θα αναδεικνύει τις επενδύσεις τους και θα διατίθεται μόνο στους πλούσιους πελάτες τους.

• Στην προς αξιοποίηση έκταση περιλαμβάνεται και το γκολφ της Γλυφάδας αλλά και το παραλιακό μέτωπο ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα σχέδια τους για τους αυτοκινητόδρομους του Υμηττού αλλά και για την ασύδοτη εκμετάλλευση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Αθεμπίγιο το «χωροταξικό σχέδιο» του είναι προσωρινό και προφανώς θα προσαρμοστεί στις επιθυμίες των υποψήφιων επενδυτών ενώ ο υπουργός επικρατείας κ. Παμπούκης διευκρίνισε ότι το τελικό σχέδιο θα συνδιαμορφωθεί με τους υποψήφιους επενδυτές στους οποίους θα δοθεί μεγάλη ευελιξία στη διαμόρφωση της επένδυσης.

Επισημαίνουμε ακόμη ότι η παραπάνω πρόταση παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που έχει συσταθεί από την Κυβέρνηση για το ξεπούλημα του χώρου με τη μέθοδο του FAST TRACK της «Ελληνικό ΑΕ» (μέλος του οποίου είναι και ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ορφανός), παρουσία και του υποστηρικτή των κυβερνητικών επιλογών Δημάρχου Γλυφάδας κ. Κόκκορη. Την ίδια στιγμή δεν είχε καν ενημερωθεί για την εν λόγω παρουσίαση ο αγωνιστής δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού κ. Κορτζίδης. Οι δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας θα πρέπει να εξηγήσουν στους δημότες την αντιφατική και πολιτικάντικη στάση τους, που από την μία βγάζουν ανακοινώσεις και υποστηρίζουν την κοινή δράση των δήμων για την προάσπιση του χώρου και απ’ την άλλη χειροκροτούν τις κυβερνητικές επιλογές.

Από τα σχέδια που προωθούνται για το Ελληνικό, είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα επωφεληθούν και θα κερδοσκοπήσουν. Όπως είναι βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίηση και δόμηση του μεγαλύτερου τμήματος ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες δημόσιους και ελεύθερους χώρους, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής των σημερινών κατοίκων της Αθήνας αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Η δημιουργία ενός Πάρκου Υψηλού Πράσινου στο Ελληνικό και στην παραλία του Αγίου Κοσμά, σε συνδυασμό με πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές χρήσεις, αποτελεί την μοναδική απάντηση στα κερδοσκοπικά σχέδια που εξυφαίνονται εδώ και δεκαετίες και προωθούνται σήμερα με πρόσχημα την δύσκολη κατάσταση που περνά η χώρα μας.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας καλεί τους κατοίκους της Γλυφάδας να αγωνισθούν ώστε:

• Tο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής, με δυνατότητες ήπιου μαζικού αθλητισμού και ελεύθερης, μη εμπορευματικής πολιτιστικής δραστηριότητας, με καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο.

• Nα κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αυτό να είναι το μοναδικό καθεστώς λειτουργίας στο σύνολο του χώρου και των εγκαταστάσεων.

Ο αγώνας για το αεροδρόμιο είναι αγώνας για την ίδια την ζωή μας και την αξιοπρέπεια μας. Είναι αγώνας που πρέπει να οργανωθεί από εμάς τους ίδιους και να συναντηθεί με κάθε αγώνα ενάντια στην πραγματικότητα των νέων σκληρότατων και άδικων μέτρων που μας ετοιμάζουν. Ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. πρέπει να οικοδομήσουμε τις δικές μας αντιστάσεις.

Για την επιτυχία αυτού του αγώνα απαιτείται η οικοδόμηση του πλατύτερου δυνατού μετώπου αντίστασης στις πολιτικές ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και κάθε άλλης Δημόσιας περιουσίας.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2011

Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας: Καταγγελία για το ξεπούλημα του Ελληνικού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">