ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ προφανώς έδρασε μόνος


Η αστυνομία της Νορβηγίας, η οποία σκοπεύει να επικαλεστεί μια νέα διάταξη του ποινικού κώδικα ώστε να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, θεωρεί ότι ο ίδιος προφανώς έδρασε μόνος του σκοτώνοντας 76 ανθρώπους την περασμένη Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δήλωσε ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα «παράφρων», μετά την παραδοχή του πελάτη του ότι αυτός είναι ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στο Όσλο και της επίθεσης με όπλο στο νησί Ότογια.

«Όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων», δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο πελάτης του θα δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας.

Ο Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, μπορεί να είναι αντίθετος στην ιδέα να δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας, καθώς πιστεύει ότι είναι «ο μόνος που καταλαβαίνει την αλήθεια», υπογράμμισε, πάντως, ο δικηγόρος του. Σε συνέντευξή του, ο Γκέιρ Λίπσταντ σημείωσε επίσης ότι ο Μπράιβικ δείχνει να τάσσεται υπέρ της επιβολής «μιας δικτατορίας» και ότι αντιτίθεται στην πολυπολιτισμικότητα και τη δημοκρατία.

Ο Λίπσταντ προσέθεσε ότι ο Μπράιβικ «μισεί όλους όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία» και δήλωσε ότι ανήκει σε ένα αντιισλαμικό δίκτυο που έχει δύο οργανώσεις στη Νορβηγία και αρκετές άλλες στο εξωτερικό.

Η νορβηγική αστυνομία και αυτοί που διερευνούν την υπόθεση έχουν εκφράσει αμφιβολίες για αυτό. «Μιλάει για δύο πυρήνες στη Νορβηγία, αλλά αρκετούς πυρήνες στο εξωτερικό», διευκρίνισε ο Λίπσταντ.

Πηγή που πρόσκειται στις έρευνες δήλωσε στο Ρόιτερς σχετικά με τα όσα αναφέρει ο Μπρέιβικ για άλλους πυρήνες: «Θεωρούμε ότι ο κατηγορούμενος έχει μικρή αξιοπιστία σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο, αλλά κανένας από εμάς δεν τολμά να απορρίψει απόλυτα (το ενδεχόμενο)». Οι αστυνομικοί επίσης αμφιβάλλουν για το κατά πόσο αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Μπρέιβικ ότι ανήκει σε ένα ευρύτερο ακροδεξιό δίκτυο αντισλαμιστών «σταυροφόρων». Ως ένδειξη ότι η αστυνομία τείνει να απορρίψει το ενδεχόμενο ο Μπρέιβικ να ήταν μέλος ευρύτερου δικτύου, θεωρείται το γεγονός ότι τη Δευτέρα ήρθησαν οι έλεγχοι στα σύνορα που είχαν επιβληθεί στις 22 Ιουλίου. Επιπλέον, η Νορβηγία δεν ζήτησε από άλλες χώρες να διενεργήσουν έρευνα ούτε αύξησε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής.

Ακόμα και αυτό που έγραψε ο Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου στο 1.500 σελίδων μανιφέστο του ενισχύει την άποψη της αστυνομίας: «Το παλιό γνωμικό: «αν θέλεις να γίνει κάτι, τότε κάντο μόνος σου» είναι σήμερα τόσο επίκαιρο όσο ήταν τότε». «Διαισθητικά μοιάζει να έδρασε μόνος του όταν διαβάζεις τα γραπτά του. Είναι σαν να είναι χαμένος σε αυτόν τον κατασκευασμένο κόσμο και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα», λέει ο Μάγκνους Ράνστορπ, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Μελέτης Ασύμμετρων Απειλών στο Σουηδικό Εθνικό Κολλέγιο Άμυνας. «Οι μαζικοί δολοφόνοι δρουν συνήθως μόνοι τους», συμπληρώνει ο ίδιος. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Μπρέιβικ έχει κοινά χαρακτηριστικά με παλαιότερους μαζικούς δολοφόνους. «Δεν έχει συμπόνοια, είναι αδιάφορος προς τους ανθρώπους που δολοφονεί, δεν έχει συνείδηση και δε νιώθει τύψεις», λέει ο Ράγκνχιλντ Μπιόρνεμπεκ, ερευνητής στην αστυνομική σχολή της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, η οποία επικαλείται τον εισαγγελέα, τονίζει ότι η νέα διάταξη του ποινικού κώδικα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η οποία εισήχθη στο νορβηγικό ποινικό κώδικα το 2008, προβλέπει ανώτερη ποινή την 30ετή κάθειρξη. Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο εισαγγελέας Κρίστιαν Χάτλο τόνισε πάντως ότι η προσφυγή στην παράγραφο 102 δεν είναι στην παρούσα φάση παρά ένα ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί τα δυο πρώτα εδάφια της παραγράφου 147 που αφορούν «τρομοκρατικές ενέργειες» και προβλέπουν ποινή 21ετούς κάθειρξης. Τα δυο αυτά εδάφια αφορούν το πρώτο «στη σοβαρή αποσταθεροποίηση των βασικών λειτουργιών της κοινωνίας» και το δεύτερο στην πρόθεση «διασποράς φόβου στον πληθυσμό». Προς το παρόν ο δράστης χαρακτηρίζεται μόνον ως ύποπτος παρά το γεγονός ότι έχει παραδεχθεί τις πράξεις του. Σύμφωνα με το νορβηγικό δικαστικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει ομολογήσει τις πράξεις του, δεν μπορεί να τού απαγγελθεί κατηγορία εάν δεν ολοκληρωθεί η ανάκριση.

Ο νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης εξήρε, πάντως, το «φανταστικό» έργο της αστυνομίας μετά τη διπλή επίθεση στη χώρα, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε ότι καθυστέρησε να αντιδράσει. «Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω την αστυνομία του Όσλο, την αστυνομία άλλων περιοχών και άλλα εξειδικευμένα όργανα για το φανταστικό τους έργο», δήλωσε ο Κνουτ Στόρμπεργκετ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αρχηγό της αστυνομίας του Όσλο. «Είναι άνθρωποι που εργάστηκαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι θα περίμενε κανείς από οποιονδήποτε, είναι άνθρωποι που ήταν σε διακοπές που ήλθαν εθελοντικά από όλη τη Νορβηγία», τόνισε. Πέραν της κινητοποίησης ενός μεγάλου αριθμού αστυνομικών, ο υπουργός εξήρε την ποιότητα της εργασίας τους, επικαλούμενος κυρίως τους άνδρες και τις γυναίκες αστυνομικούς για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της ομαλότητας μετά τις επιθέσεις.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ προφανώς έδρασε μόνος Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">