Για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας παραιτείται σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ, καθώς και οι επικεφαλής του Στρατού Ξηράς στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του Ναυτικού ναυάρχου Ερσέφ Ουγούρ και της Αεροπορίας πτέραρχος Χασάν Ακσάϊ ζήτησαν να αποστρατευτούν πρόωρα, λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο μόνος που παρέμεινε στη θέση του είναι ο διοικητής της Στρατοχωροφυλακής, Νετσντέτ Εζέλ. Λίγες ώρες μετά τις παραιτήσεις, και έπειτα από συνάντηση με τους Ερντογάν και Γκιούλ, ο Εζέλ ορίστηκε αναπληρωτής αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Νωρίτερα, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως ο Εζέλ θα οριζόταν επικεφαλής του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με την άτυπη τουρκική παράδοση, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επιτελέσει αρχηγοί του Στρατού Ξηράς.
Οι Κοσανέρ και Τζεϊλάνογλου ανακοίνωσαν επίσης πως δεν θα συμμετείχαν στην δεξίωση που παραθέτει η αντιπροσωπεία του κατοχικού καθεστώτος της Κύπρου στην Άγκυρα, το απόγευμα της Παρασκευής.
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε αρχικά ότι οι αρχηγοί παραιτούνται, αλλά κατόπιν διευκρίνισε ότι ζητούν την πρόωρη αποστρατεία τους, όπως άλλωστε ανάφερε σε ανακοίνωσή του και το γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Η Hurriyet ανέφερε το βράδυ πως ο Κοσανέρ παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση ανωτάτων αξιωματικών με την κατηγορία της συνομωσίας.
Της αποχώρησης προηγήθηκε 20λεπτη συνάντηση μεταξύ του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ με τον Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο στρατηγός Κοσάνερ στη συνέχεια αποχώρησε και έμειναν ο πρόεδρος με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κοσάνερ και ο πρωθυπουργός Ερντογάν συναντήθηκαν πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες ενώ και ο πρόεδρος Γκιουλ συναντήθηκε με τον στρατηγό σε τακτική, προγραμματισμένη συνάντηση.
Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στράτευμα μέσα σε ένα βαρύ κλίμα με δεδομένη την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών για διάφορες υποθέσεις.
Η μαζική παραίτηση όλων των ανώτατων διοικητών των ενόπλων δυνάμεων είναι πρωτοφανής για την Τουρκία. Παραταύτα εδώ και μέρες υπήρχε στην Άγκυρα έντονη φημολογία περί ενός τέτοιου ενδεχόμενου.
Ο ξένος Τύπος υπογραμμίζει πως η, προφανώς συντονισμένη, άνευ προηγούμενου κίνηση έχει ιδαίτερη βαρύτητα σε μία χώρα σαν την Τουρκία ενώ τα ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση κάνοντας εκτενή αναφορά στην επιδείνωση των σχέσεων στρατού και πολιτικής εξουσίας με φόντο την υπόθεση «Βαριοπούλα».
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φυλακή με κατηγορίες για συνομωσία 43 στρατηγοί.
Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ακόμη καταγγείλει το συνωμοτικό σχέδιο του στρατού για την αποσταθεροποίησή της και την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα ενώ είχε προχωρήσει σε διώξεις πολλών ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών όπως και αρκετών αποστράτων.
Μόλις την Παρασκευή, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.
Ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται. Η σχετική εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Ο Κοσάνερ έγινε αρχηγός του Επιτελείου πριν από ένα χρόνο. Το Ανώτατο Συμβούλιο τον επέλεξε έναντι στρατηγού το όνομα του οποίο είχε εμπλακεί στην υπόθεση Εργκένεκον.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου