ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο εφιάλτης του λιμού επιστρέφει στη Σομαλία
















Ο εφιάλτης του λιμού επιστρέφει για δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας που πλήττονται από ξηρασία. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ, οι περιοχές στο Νότιο Μπακούλ και Κάτω Σαμπέλ που ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

"Αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα, ο λιμός θα εξαπλωθεί και στις οκτώ περιοχές της Νότιας Σομαλίας μέσα στους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κακής σοδειάς και της εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών", προειδοποιεί ο διεθνής Οργανισμός.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του Οργανισμού στη Σομαλία αναφέρει πως περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στον Νότο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται πως περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής πλήττονται από την ξηρασία, που είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία,η Κένυα και η Ουγκάντα. Ωστόσο, στη Σομαλία είναι σοβαρότερα τα προβλήματα, λόγω των διαρκών ενόπλων συγκρούσεων που αναγκάζουν τους πολίτες να εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα με προορισμό την Αιθιοπία και την Κένυα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Ντόναλντ Καμπερούκα, ο εμφύλιος και όχι η ξηρασία οδήγησαν τη Σομαλία στον λιμό. Ο Καμπερούκα εξέφρασε την ελπίδα πως "αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα θα συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης. Η Σομαλία έχει ανάγκη μια λύση βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, τη χρηματοδότηση και την κτηνοτροφία".

Παράλληλα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) έκανε έκκληση χθες για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Σομαλία ώστε να επιτραπεί η είσοδος και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του λιμού. Ο γενικός γραμματέας του OIC Εκεμελεντίν Ιχσάνογλου κάλεσε χθες "όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικών οργανώσεων". Τέλος, ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO)ψζήτησε χθες επιπλέον 120 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής.

πηγή: H ΑΥΓΗ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο εφιάλτης του λιμού επιστρέφει στη Σομαλία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">