ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εισαγγελική παρέμβαση για την ρίψη χημικών στο Σύνταγμα


Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου για την ρίψη χημικών στο Σύνταγμα.

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνου Λουράντου, σχετικά με τη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Λουράντος έχει αναφερθεί στην εκτεταμένη χρήση χημικών ακόμη και στο Μετρό στο Σύνταγμα, καθώς και στην δυσχέρεια που παρουσιάστηκε να παραδοθούν φάρμακα στο ιατρείο που είχε δημιουργηθεί εντός του σταθμού.

Στον φάκελο που θα ανοίξει η εισαγγελία για την υπόθεση θα περιλαμβάνεται και οποιαδήποτε άλλη σχετική καταγγελία.

Νωρίτερα, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, για τη χρήση χημικών ουσιών από την ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Παράλληλα, οι γιατροί απέστειλαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους πέντε φιαλίδια χημικών, που χρησιμοποιήθηκαν από τα ΜΑΤ, προκειμένου να αποφανθεί για τη σύστασή τους.

Σημειώνεται ότι στα γεγονότα της Τετάρτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας ότι «οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υπερβολική βία, όταν διαχειρίζονται καταστάσεις βίας κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών».

Η Κομισιόν σημείωσε μεν ότι είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών να διαχειρίζονται τα ζητήματα δημόσιας τάξης, υπογράμμισε όμως ότι αναμένει από κάθε κράτος-μέλος να σέβεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε σχετικά με τα επεισόδια. Για το ίδιο θέμα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρη Οικόνομου.

Στο μεταξύ, μήνυση κατά της ΕΛ.ΑΣ. υπέβαλε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε φωτογραφίες και βίντεο για τα όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα την Τρίτη και την Τετάρτη και ζητά διευκρινίσεις για τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ιωάννη Τέντε, ο πρόεδρος της ΚΟ τ ου ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας δήλωσε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ με την ελπίδα ότι κάποιοι θεσμοί στην ταλαιπωρημένη δημοκρατία μας λειτουργούν κανονικά. Με την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα εποπτεύσει, θα διασφαλίσει τη δημοκρατική νομιμότητα. Γιατί, όσα διαπράχθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούν ωμή παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «έναν εκτενή φάκελο με δύο δισκέτες οπτικοακουστικού υλικού με 38 διαφορετικά βίντεο καθώς και φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει εύγλωττα σκηνές ωμής και απρόκλητης βίας από αστυνομικούς υπαλλήλους απέναντι σε ειρηνικούς ανυπεράσπιστους πολίτες καθώς επίσης και σκηνές που μαρτυρούν τη συνεργασία αστυνομικών δυνάμεων με ύποπτους κουκουλοφόρους».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διευρεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών, καθώς επίσης την διερεύνηση της ύπαρξης υλικού επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία, «χημικών που απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις και είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή».

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε, κάνοντας αναφορά στον Ηλία Ηλιού, και υπογράμμισε: «Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού σε άλλες εποχές ανωμαλίας, θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Αυτή τη δημοκρατική εκτροπή δεν θα την αφήσουμε έτσι».

Επίσης, επιστολή διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στο Σύνταγμα κοινοποίησαν έλληνες πανεπιστημιακοί που διδάσκουν σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Διαμαρτυρία της ΠΟΕΣΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, «την αναίτια, αντιδημοκρατική και βάναυση επίθεση αστυνομικών των ΜΑΤ κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, φωτογράφων, ηχοληπτών και άλλων τεχνικών, στα θλιβερά και απαράδεκτα επεισόδια της 28ης και 29ης Ιουνίου».

Η ΠΟΕΣΥ καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην υπεκφεύγει με ρητορικές κατασκευές ξεπερασμένων μαύρων εποχών, ενώ ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, όποιο πόστο και αν κατέχουν, καθώς και την άμεση απαγόρευση χρήσης δακρυγόνων και ασφυξιογόνων ουσιών κατά διερχομένων ή διαδηλωτών πολιτών».

Η ΠΟΕΣΥ στην επόμενη συνεδρίασή της, θα εξετάσει τις νομικές διαδικασίες για την υποβολή μηνύσεων κατά συγκεκριμένων ή και άγνωστων οργάνων της αστυνομίας, «για την κακοποίηση των πολιτών και την μετατροπή της Αθήνας και άλλων πόλεων σε "ανοιχτά Νταχάου" με ανεξέλεγκτο χημικό πόλεμο».
  • Επανελλημένα εχει υπάρξει και η Εισαγγελική παρέμβαση ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της διαπλοκής, και να εχουν ενα ρόλο οι μετέχοντες του συνόλου των εξουσιών, και σήμερα είναι σαφές πλέον ποιός είναι ο ρόλος τους.
  • Eλλάδα....διαχρονικά οτι βολεύει και εξυπηρετεί τους εκάστοτε Πολιτικους και τα συμφεροντά τους, χωρίς την ελάχιστη διάθεση εκπροσώπησης σε ισότιμη βάση των πολιτών.

  • Γλυφάδα web
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εισαγγελική παρέμβαση για την ρίψη χημικών στο Σύνταγμα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">