Σε μία κατ' αρχήν συμφωνία επί του σχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και τη μείωση των κρατικών δαπανών φέρονται να έχουν καταλήξει Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, όπως μεταδίδει το ABC.
Ήδη, έχει αρχίσει η ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου επί του σχεδίου, με τις επιφυλάξεις να παραμένουν ώς την τελευταία στιγμή. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι τα πάντα να συμφωνηθούν», λένε χαρακτηριστικά πηγές του Κογκρέσου.
Ωστόσο, το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύουν οι δηλώσεις του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι κοντά στο να εισηγηθεί στους βουλευτές τού κόμματός του να αποδεχθούν το σχέδιο ενώ φάνηκε αισιόδοξος ότι θα το στηρίξουν και ένα «σημαντικό ποσοστό» από τους Ρεπουμπλικάνους.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι Δημοκρατικοί και οι ανεξάρτητοι που συνήθως τους στηρίζουν κατέχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Αντίθετα οι Ρεπουμπλικάνοι υπερτερούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και τις τελευταίες ημέρες η ομάδα τους εμφανίστηκε διασπασμένη και η πλειοψηφία κάθε άλλο παρά βέβαιη. Τα; Νομοσχέδια πρέπει να εγκριθούν και από τα δύο σώματα για να ισχύσουν.
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία, ο ΜακΚόνελ απάντησε «σύντομα». Είπε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα σχέδιο τριών τρισ. δολαρίων, το οποίο δεν περιλαμβάνει αυξήσεις στη φορολογία.
Το ABC μετέδωσε ότι η συμφωνία προβλέπει αύξηση του ορίου δανεισμού που θα καλύπτει και το 2012, περικοπές δαπανών πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας και σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει δεύτερο πακέτο περικοπών, επίσης άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορεί να αυξήσει το όριο χρέους μέχρι 2,4 τρισ. δολάρια σε δύο φάσεις: η μία άμεσα και η δεύτερη ώς το τέλος του 2011. Κάθε μία απ' αυτές τις αυξήσεις θα υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου, αλλά σε περίπτωση απόρριψης ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να ασκήσει βέτο.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζιν Σπέρλινγκ, ενθάρρυνε εκ νέου το Κογκρέσο να υπάρξει συμφωνία για την άνοδο του ορίου χρέους, χαρακτηρίζοντας την αβεβαιότητα που έχει προκύψει για το χρέος ως «αυτοτραυματισμό» της αμερικανικής οικονομίας με συνέπειες στο ρυθμό ανάπτυξης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου