ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μέρκελ και Σαρκοζί Όχι στο ευρωομόλογο

Η επίσημη συνάντηση ήταν σύντομη. Τα χαμόγελα στη συνέντευξη Τύπου προσπάθησαν να πλασάρουν ομοθυμία, ομοφωνία και αυτοπεποίθηση. Και η επί της ουσίας συζήτηση πιθανότατα ξεκίνησε μετά, αφού έκλεισαν οι προβολείς και οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας αποσύρθηκαν για να δειπνήσουν.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μάλλον απογοήτευσαν όλους αυτούς που περίμεναν με αγωνία το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής -τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν, τις αγορές και όσους πολίτες της Ευρωζώνης παρακολούθησαν τα τεκταινόμενα. Δεν έκαναν τίποτε εντυπωσιακό, δεν πήραν μια απόφαση που να ταράξει τα βαλτωμένα νερά της Ευρωζώνης και να μπορεί τάχιστα να εφαρμοστεί, εφόσον την αποδεχτούν και οι λοιποί εταίροι.

Πρακτικά προσπάθησαν άλλη μια φορά και κερδίσουν χρόνο και να δείξουν ότι Γαλλία και Γερμανία προχωράνε μαζί -με γερμανικό βηματισμό, όπως είχαν ήδη δείξει στην τελευταία τακτική σύνοδο κορυφής. Μέρκελ και Σαρκοζί είπαν ότι θέλουν «μια πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση» με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία -με σφιγμένα ζωνάρια, δηλαδή- και μεταθέτουν το όποιο ζήτημα ευρωομολόγου για το μακρινό (;) μέλλον.

Σύμφωνα με την κοινή πρόταση των δυο ηγετών, οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα κληθούν να εμφανίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να θεσπίσουν νομοθεσία που θα υπαγορεύει «ταβάνι» ελλείμματος, έως το καλοκαίρι του 2012, τον λεγόμενο «χρυσό κανόνα» ή «φρένο» χρέους. «Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να υιοθετείται σε πενταετή προοπτική, με πρόβλεψη για επιστροφή σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» τόνισε ο Σαρκοζί.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις χώρες - παραβάτες της νομοθεσίας για τα ελλείμματα.

«Οικονομικό συμβούλιο»

Στις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ περιλαμβάνεται η εκλογή προέδρου της Ευρωζώνης, η θητεία του οποίου θα διαρκεί για 2,5 χρόνια και θα ηγείται ενός «οικονομικού ευρωσυμβουλίου», καθώς και η σύγκληση τακτικών συνόδων κορυφής της Ευρωζώνης, δυο φορές τον χρόνο.

Μέρκελ και Σαρκοζί απέκλεισαν εξάλλου την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) επισημαίνοντας ότι το Ταμείο διαθέτει επαρκή κεφάλαια και η αύξηση των κεφαλαίων του θα τροφοδοτούσε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Επιπλέον, για να φρενάρουν τις αγορές, τα υπουργεία οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας θα προτείνουν τον Σεπτέμβριο έναν νέο φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ οι δυο χώρες αναμένεται να προχωρήσουν και σε εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών τους -αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο μέλλον θα ζητήσουν κάτι ανάλογο και από τους υπόλοιπους εταίρους.

Για να κρατηθούν και τα προσχήματα εντός της Ευρωζώνης, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι εντός των επόμενων ημερών. «Οι χώρες - μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν να υλοποιήσουν τις αλλαγές εάν και οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι είναι αναγκαίες» είπε η Μέρκελ.

Όχι στο ευρωομόλογο

Αν και στην ατζέντα δεν ήταν το ευρωομόλογο, οι Μέρκελ και Σαρκοζί δεν κατάφεραν να το... εξαιρέσουν και από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε μάλλον κατηγορηματικά ότι «δεν θεωρεί πως θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης». Και ο Σαρκοζί έσπευσε να δηλώσει ότι έχει την ίδια θέση με την καγκελάριο, πλην όμως δεν ήταν εξίσου κατηγορηματικός: «Τα ευρωομόλογα μπορούν να υπάρξουν μια μέρα, μπορούμε να το φανταστούμε. Όμως αυτό θα είναι το πέρας της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όχι η αρχή της», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μέρκελ και Σαρκοζί Όχι στο ευρωομόλογο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">