ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Διαλύονται οι σπουδές στην Ελλάδα

Οδοστρωτήρας για την ανώτατη εκπαίδευση και κομμάτι της βάρβαρης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση σε βάρος δικαιωμάτων και κατακτήσεων, είναι ο νέος νόμος - πλαίσιο που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Με τα πανεπιστήμια και την έρευνα να λειτουργούν αποκλειστικά για την κερδοφορία των μονοπωλίων, τόσο το μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας όσο και το δικαίωμα του λαού συνολικά να απολαμβάνει τα επιτεύγματα της επιστήμης για την καλυτέρευση της ζωής του, δέχονται ισχυρό χτύπημα.

Ειδικότερα με το νόμο - πλαίσιο:

-- Θεσμοθετούνται τρεις κύκλοι σπουδών, πτυχία το λιγότερο τριών χρόνων, μονοετή και διετή προγράμματα απονομής τίτλων σπουδών και διάφορα προγράμματα κατάρτισης - «διά βίου μάθησης» με δίδακτρα. Το αποτέλεσμα είναι πτυχία πολλών ταχυτήτων, πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, ταχύρρυθμες καταρτίσεις αντί για σπουδές, για να παράγεται ένα εργατικό δυναμικό καταρτισμένο για να δουλεύει με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα. Την παραγωγή του υψηλά ειδικευμένου δυναμικού που έχει ανάγκη η αγορά, το νομοσχέδιο την αναθέτει στα λεγόμενα «Κέντρα Αριστείας», στα οποία θα χωρούν λίγοι, ενώ για την πλειοψηφία, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης επιφυλάσσουν αμάθεια και εκμετάλλευση.

-- Αποθεώνεται η επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Καθένα από αυτά θα λειτουργεί σαν να είναι ξεχωριστή επιχείρηση, με όρους που θα καθορίζονται από τον Οργανισμό και τον «εσωτερικό κανονισμό σπουδών» τους. Σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ δημιουργείται ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας» για την αξιοποίηση και διαχείριση μέρους ή του συνόλου των πόρων του. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα διοικούνται από τα Συμβούλια, τα οποία θα λειτουργούν περίπου σαν ΔΣ επιχείρησης, αφού θα έχουν την ευθύνη για τη διοίκηση και τα μέλη των οποίων θα είναι καθηγητές, ένας εκπρόσωπος φοιτητών, αλλά και πρόσωπα εκτός ιδρύματος.

-- Η χρηματοδότηση από το κράτος θα γίνεται με βάση την «ανταγωνιστικότητα» του ιδρύματος και θα δίνεται κατά ένα μέρος με βάση ποσοτικούς δείκτες ενώ το υπόλοιπο θα εξαρτάται από τους δείκτες «ανταγωνιστικότητας» που θέτει το υπουργείο και τους στόχους που θέτουν τα ιδρύματα, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά θα κρίνονται με όρους αγοράς.

-- Προκειμένου να ελέγχεται η σύνδεση των τρίχρονων πτυχίων με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων θεσμοθετείται η Αρχή Διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα πιστοποιεί τα προγράμματα σπουδών, με κριτήριο - ανάμεσα σε άλλα - και τη «ζήτηση στην αγορά εργασίας των αποκτώμενων προσόντων».

-- Το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015 σταματά η δωρεάν διανομή βιβλίων. Θεσπίζεται η υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο της αναλυτικής ύλης των παραδόσεων/ σημειώσεων των μαθημάτων που διδάσκουν οι καθηγητές όλων των βαθμίδων και αν οι φοιτητές θέλουν να αποκτήσουν βιβλίο, πρέπει να το πληρώσουν. Μέχρι το 2014 οι φοιτητές θα δικαιούνται μόνο ένα βιβλίο ανά μάθημα.

-- Η στέγαση και η σίτιση θα λειτουργούν όλο και περισσότερο ανταποδοτικά, δηλαδή επί πληρωμή, καθώς μπορούν να υπαχθούν ως υπηρεσίες στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα ιδρυθεί σε κάθε ίδρυμα.

-- «Θεσμοθετούνται» τα φοιτητικά δάνεια. Οπως έχει δείξει η εμπειρία από άλλες χώρες, πρόκειται για δάνεια που αποπληρώνουν για την υπόλοιπη ζωή τους όσοι τα πάρουν. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους φοιτητές, εισάγεται το καθεστώς της μερικής φοίτησης, με τον όρο να αποδείξουν ότι εργάζονται από 20 ώρες τη βδομάδα και πάνω. Αυτοί, θα έχουν δυνατότητα φοίτησης το διπλάσιο χρονικό διάστημα απ' το ελάχιστο, ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές πρέπει να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο ελάχιστο χρονικό διάστημα συν 2 χρόνια.

-- Επιβάλλεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στην εκλογή των φοιτητών και των εργαζομένων στα όργανα των ιδρυμάτων που ισοδυναμεί με απαγόρευση της συλλογικής έκφρασης μέσα από παραταξιακά ψηφοδέλτια, ισχυροποιώντας στην ουσία τις δυνάμεις που εκφράζουν την άρχουσα τάξη.

-- Το άσυλο καταργείται. Κάθε ίδρυμα θα καθορίζει τι σημαίνει «ακαδημαϊκή ελευθερία». Η κατάργηση της χωροταξικής αντίληψης του ασύλου δίνει το ελεύθερο στις δυνάμεις καταστολής θα μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν στα ιδρύματα, με την οποιαδήποτε δικαιολογία. Οι κινητοποιήσεις που «διακόπτουν» λειτουργίες του ιδρύματος διώκονται.

-- Γίνονται καθεστώς οι ελαστικές σχέσεις εργασίας διαφόρων ταχυτήτων στους διδάσκοντες των ιδρυμάτων, αφού προβλέπεται ότι «η διδασκαλία μαθημάτων στα ΑΕΙ, καθώς και η άσκηση των λοιπών διδακτικών δραστηριοτήτων μπορεί να ανατίθενται, με ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έως τριών ακαδημαϊκών ετών, πλήρους απασχόλησης, σε εντεταλμένους διδασκαλίας». Την ίδια στιγμή, νομιμοποιείται η ετεροαπασχόληση των καθηγητών και θεσμοθετείται η έδρα με «χορηγία», δηλαδή οι έδρες των επιχειρήσεων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Διαλύονται οι σπουδές στην Ελλάδα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">