ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χωρίς δασκάλους, χωρίς βιβλία, χωρίς σχολεία αρχίζει η σχολική χρονιά

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά λόγω της μαζικής αποχώρησης εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται και των προσλήψεων που θα γίνουν κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο ελέω Μνημονίου, που επιβάλλει μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Η υπουργός Παιδείας έδωσε συνέντευξη αλλά αρνήθηκε ερωτήσεις για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

Την ίδια στιγμή χιλιάδες μαθητές, αν και εφόσον βρουν σχολείο (λόγω συνενώσεων) και δασκάλους, θα ξεκινήσουν μαθήματα χωρίς βιβλία, καθώς λόγω έλλειψης χρημάτων ο ΟΕΔΒ δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει παρά μόνο τα βασικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για τα υπόλοιπα θα υπάρξει, όπως είπε, συνεχής ροή το επόμενο εικοσαήμερο.

Η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες παραδέχτηκε ότι φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς για 6.000 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών θα υπάρξουν μόλις 600 προσλήψεις. Μάλιστα είπε ότι ο ακριβής αριθμός των συνταξιοδοτήσεων έγινε γνωστός μόλις στις 12 Αυγούστου.

Όπως είπε ακόμη οι περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι έχουν ήδη επιστρέψει στα σχολεία τους και προανήγγειλε “σωστό και οργανωμένο έλεγχο της λειτουργίας του διδακτικού προγράμματος σε κάθε σχολείο” προκειμένου να εξακριβωθεί ότι κάθε εκπαιδευτικός εργάζεται με πλήρες ωράριο. Στη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα βοηθήσουν επίσης οι συνενώσεις 2.000 σχολείων (!) και με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι “φέτος δεν θα γίνουν αποδεκτές οι υπεραριθμίες πουθενά και για κανέναν λόγο”. Η Α. Διαμαντοπούλου προανήγγειλε παράλληλα τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στις διευθύνσεις σε συνεργασία με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει γίνει ορθή κατανομή του προσωπικού. Φέτος θα εφαρμοστεί και η μέθοδος της “κάρτας” σχολείων, από την οποία θα φαίνονται τα κενά σε εκπαιδευτικούς ή βιβλία.

Μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι θα είναι και ο αριθμός των αναπληρωτών, ενώ οι τοποθετήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου αφού θα έχει καταγραφεί το σύνολο των ελλείψεων την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Πάντως, παρά την εκρηκτική κατάσταση που διαφαίνεται στον χώρο της εκπαίδευσης η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου εκτιμά ότι “όλα είναι υπό έλεγχο”... Εξάλλου, όπως είπε, “η πολιτική κρίνεται σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται...”.

Αυτό είναι μάλλον το “νέο σχολείο” που προετοιμάζει η υπουργός Παιδείας, χωρίς βιβλία και δασκάλους, στο οποίο όμως θα εφαρμόζεται πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών με τη μέθοδο των “πρότζεκτς” και θα δίνεται βαρύτητα στη όπως είπε, “ομαδοσυνεργατική μάθηση”...

ΣΥΝ: Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις

“Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν τα κενά που που έχουν δημιουργήσει οι 6.000 φετινές συνταξιοδοτήσεις, όπως και οι περίπου 11.500 περσινές, που επίσης αντιμετωπίστηκαν με ελάχιστους διορισμούς” σχολιάζει ο Συνασπισμός προσθέτοντας ότι: “Είναι αδιανόητο να ξεκινάει η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και να ισχυρίζεται το υπ. Παιδείας ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα παραδοθούν τα βιβλία μόνο στα 'βασικά (;) μαθήματα'”. Ο Συνασπισμός επιτίθεται επιπλέον στην κυβέρνηση δηλώνοντας: “Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, που θεωρούνται αυτονόητες για κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπό αυτούς τους όρους, η περαιτέρω παραμονή της στην εξουσία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επικίνδυνη”.

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η εκπαίδευση που οικοδομεί η κυβέρνηση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχει 2.000 λιγότερα σχολεία, χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα, έλλειψη βιβλίων, νέες βαθιές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο, σχολεία και πανεπιστήμια - επιχειρήσεις.”

Στις 29 Αυγούστου με μεγάλη καθυστέρηση θα ανακοινωθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής

Επιπλέον παράταση θα πάρει η ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ παρά τις διαβεβαιώσεις του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Βασίλη Κουλαϊδή ότι οι βάσεις θα έχουν ανακοινωθεί έως τις 25 Αυγούστου.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η ημερομηνία της ανακοίνωσης των βάσεων θα είναι η 29η Αυγούστου αποδίδοντας την καθυστέρηση αυτή στο γεγονός ότι τα αγωνίσματα στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές πραγματοποιήθηκαν δέκα ημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς δεν είχε καθοριστεί από τα αρμόδια υπουργεία ο ακριβής αριθμός των εισακτέων.

Ούτε λέξη για το νομοσχέδιο των ΑΕΙ

Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου περιορίζοντας το αντικείμενο της συνέντευξης στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Να σημειωθεί ότι ο Νόμος - Πλαίσιο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Παρά τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών και των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων και την χθεσινή ύστατη έκκληση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για απόσυρση του νομοσχεδίου η υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι θεωρεί το θέμα λήξαν.

Θερμή αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα όσον αφορά το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Τη Δευτέρα 22 του μήνα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) δίνουν συνέντευξη τύπου ενώ παράλληλα συνάντηση έχουν τη Δευτέρα και οι εκπρόσωποι της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Επιστολή Καρτάλη προς Διαμαντοπούλου: “Τιμωρητικό για τα ΑΕΙ” το νομοσχέδιο

Τις σοβαρές αντιρρήσεις για τον Νόμο - Πλαίσιο για τα ΑΕΙ εκφράζει με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής πανεπιστημίου Κ. Καρτάλης κάνοντας λόγο για “τιμωρητικές διατάξεις για τα ΑΕΙ”. Στην τετρασέλιδη επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “με το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης (συγκεντρωτικό και χωρίς αντίβαρα) μπορεί να ενισχύεται τελικά η αδιαφάνεια αλλά και να παγιώνονται σχέσεις αλληλεξάρτησης”.

Προβληματισμό επίσης, κατά τον ίδιο, δημιουργούν οι περιορισμένες αρμοδιότητες του πρύτανη και της Συγκλήτου, οι υπερεξουσίες που προσφέρονται στο Συμβούλιο Διοίκησης και στον “διορισμένο” Κοσμήτορα. Σοβαρά ερωτηματικά τέλος προκαλεί στον Καρτάλη η τιμωρητική διάθεση του νομοθέτη για την περικοπή της χρηματοδότησης ενός πανεπιστημίου στην περίπτωση κατά την οποία δεν δρομολογηθούν εντός των καταληκτικών προθεσμιών που τίθενται οι διαδικασίες εφαρμογής του νέου μοντέλου διοίκησης

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χωρίς δασκάλους, χωρίς βιβλία, χωρίς σχολεία αρχίζει η σχολική χρονιά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">