Πριν τις 5 Αυγούστου θα πρέπει να υποβάλλει η Ελλάδα , ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τη γραπτή παρέμβασή της στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας – Ιταλίας, για το ζήτημα των αποζημιώσεων του Διστόμου.
Η Ελληνική πλευρά στην παρέμβασή της, θα πρέπει να εκθέτει στο Διεθνές Δικαστήριο τις θέσεις της σχετικά με το θέμα της ετεροδικίας κράτους κατά το Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε να δικαιωθούν τα θύματα της υπόθεσης του Διστόμου.
Το «πράσινο φως» για την Ελληνική παρέμβαση - το σχετικό αίτημα της χώρας μας εκκρεμούσε από τις 13 Ιανουαρίου- δόθηκε μόλις χθες από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης .
Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι : «Το Δικαστήριο δίνει την έγκριση στην Ελλάδα να παρέμβει» ως τρίτο μέρος στην υπόθεση και διευκρινίζεται ότι μπορεί πλέον η Αθήνα «να ενημερώσει το δικαστήριο για τη φύση των δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων της (...) τα οποία θα μπορούσε να θίξει η απόφαση του Δικαστηρίου».
Υπενθυμίζεται, ότι η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2008, υποστηρίζοντας ότι τα Ιταλικά δικαστήρια παραβίασαν το προνόμιο της ετεροδικίας του Γερμανικού Δημοσίου κατά την εξέταση υποθέσεων, οι οποίες αφορούν τα ναζιστικά εγκλήματα.
Με την προσφυγή της η Γερμανία αμφισβητεί το κύρος απόφασης Ιταλικού δικαστηρίου, το οποίο έδωσε εντολή να κατασχεθούν δύο ιδιοκτησίες του γερμανικού κράτους στην Ιταλία, μετά από αίτημα των συγγενών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 217 άνθρωποι.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το Βερολίνο αρνείται να αποζημιώσει τους απογόνους των θυμάτων του Διστόμου, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το το θέμα των αποζημιώσεων έχει ρυθμιστεί με μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας το 1960.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου