ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
Του Τάσου Ταστάνη Αρχιτέκτονα Δημοτικού Συμβούλου
ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το Π.Δ. (Φ.Ε.Κ. 187Δ/16-6-2011) για τον καθορισμό μέτρων προστασίας του Υμηττού. Με την ευκαιρία αυτή το Δ.Σ. του Δήμου μας στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου 2011 συζήτησε για άλλη μια φορά ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα πού αφορούν την οικολογική φυσιογνωμία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Ένα ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολήσει όχι ένα, αλλά πολλά Δημοτικά Συμβούλια. Ο Υμηττός παρότι είναι ένα φυσικό μνημείο, ένας δημόσιος δασικός χώρος που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες προστασίας Natura, από την Α και Β Ζώνη προστασίας του Υμηττού, με πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους και σπάνια είδη ζώων και φυτών, με μεγάλο αριθμό καταπληκτικών σπηλαίων, ένας από τους τελευταίους ίσως χώρους ανάσας ζωής για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, μέρα με τη μέρα καταστρέφεται.
Στον Υμηττό συμβαίνουν χρόνια τώρα, τα πάντα, εκτός από αυτά που συνάδουν με τον δασικό χαρακτήρα του βουνού. Τα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα και εν γένει όλοι αυτοί που χρόνια τώρα ασελγούν πάνω στο βουνό, θεωρούν ότι ο Υμηττός είναι ένα μεγάλο οικόπεδο – ένα δικό τους τσιφλίκι – για αντιπαροχή. Η Πολιτεία, ο Στρατός, η Εκκλησία, οι Δήμοι των περιοχών που ο Υμηττός εφάπτεται με τα διοικητικά τους όρια, μικροί και μεγάλοι καταπατητές της δημόσιας δασικής γης είναι οι κύριοι συντελεστές αυτής της σημερινής βάρβαρης πραγματικότητας.
Και για το Δήμο της Γλυφάδας η κατάσταση στον Υμηττό μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, το οικοσύστημα και η βιοποικιλότητα του ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία. Χρόνια τώρα, καταγράφουμε και αναδεικνύουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα, υποβάθμισης, απαξίωσης και καταστροφής του Υμηττού στη Γλυφάδα.
Στο Δήμο της Γλυφάδας, ο ορεινός όγκος του Υμηττού, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια της πόλης μας, αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την έκταση του βουνού: διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του βουνού από ιδιώτες, μεγάλα ονόματα της πολιτικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι διεκδικούν χρόνια τώρα 11.000 στρέμματα γης του βουνού ως περιουσία τους, και ιδιοκτησίας τους. Είναι η λεγόμενη «Συνιδιοκτησία των 11.000 στρεμμάτων του Υμηττού», ζητήματα που καθιστούν περισσότερο ομιχλώδες το πληγωμένο τοπίο.
Κύριο παράδειγμα των απαράδεκτων διεκδικήσεών τους, είναι η διαμαρτυρία και πρόσκληση με επιφύλαξη δικαιωμάτων που στάλθηκε την 01/02/2002 από 24 φερόμενους ιδιοκτήτες των 11.000 στρεμμάτων του βουνού προς το Δήμο Γλυφάδας, τον Δασάρχη, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ένα απόσπασμά της αναφέρονται τα εξής:
«... Λίαν προσφάτως πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα του Τύπου ότι το Υπουργείο Γεωργίας προχωρεί σε προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους της Αττικής, εν προκειμένω και με το Δήμο Γλυφάδας, για τη μελέτη και κατασκευή δημόσιων δασοτεχνικών έργων μεταξύ άλλων και εντός της εδαφικής έκτασης, επιφανείας 11.000 στρεμμάτων περίπου, πλέον ή έλαττον, που βρίσκεται στην περιφέρεια του Δήμου Αττικής, του Δήμου Γλυφάδας-Αττικής και καταλαμβάνει τμήμα της δυτικής κλιτύος του βουνού Υμηττός, από της κορυφογραμμής μέχρι των υπωρειών του.
Πλην όμως, όπως ήδη είναι γνωστό, στα παραπάνω συμβαλλόμενα μέρη, (αυτό προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις τους στον Τύπο) η ως άνω εδαφική έκταση, επί της οποίας προγραμματίζονται να γίνουν τα παραπάνω έργα, ετύγχανε ανέκαθεν και τυγχάνει μέχρι και σήμερα, ιδιωτική. Ειδικότερα, είμαστε μαζί με όλους αυτούς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα συγκύριοι, συννομείς και από κοινού κάτοχοι της παραπάνω εδαφικής έκτασης, εμβαδού 11.000 στρεμμάτων περίπου, πλέον ή έλαττον, η οποία καταλαμβάνει τμήμα της δυτικής κλιτύος του βουνού Υμηττός - Αττικής, από της κορυφογραμμής μέχρι των υπωρειών αυτού, εντός της περιφέρειας του Δήμου Γλυφάδας - Αττικής...».
Όμως πρέπει να αναφέρω στο σημείο αυτό, τη γνωμοδότηση της συνεδριάσεως της 11ης Δεκεμβρίου 2002 του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών και Γεωργίας, όπου:
«Για τους λόγους αυτούς γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι: η έκταση των 28.290 στρεμμάτων (εδώ να αναφέρω ότι αναφέρεται και στις εντός σχεδίου εκτάσεις, περιοχές), όπως αυτά περικλείονται με καφέ διαγράμμιση από τις 27/07/93 τοπογραφικό διάγραμμα των τοπογράφων μηχανικών, το Δημόσιο πρέπει να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας και σε κάθε άλλη, πέραν της ανωτέρω έκτασης, που κατέχεται από τους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους του Πύρου Δήμα Καραπάνου, ως δασική, εφ' όσον ανάγεται κατά τους τίτλους της υπ' αριθμόν τάδε συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών. Το Δημόσιο διατηρεί την κυριότητα του των επί ως άνω εκτάσεων μέχρι και σήμερα...), αφού η κυριότητα επί των ως άνω εκτάσεων δεν αποκτήθηκε ποτέ νόμιμα από τρίτους ούτε με χρησικτησία, γιατί οι εκτάσεις καταλήφθηκαν σε χρόνο που δεν χωρούσε χρησικτησία».
Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.
Είναι γνωστή σε όλους μας και η περίπτωση του βουνού στη θέση ΑΙΞΩΝΗ μία έκταση 660 στρεμμάτων βουνού, με τιμές εμπορικής αξίας από τις ακριβότερες στην Ελλάδα, όπου τελευταία έχουμε γίνει μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα πλιάτσικα, εμπορευματοποίησης και αγοραπωλησίας δημόσιας γης από μεγαλοκαταπατητές, μεγαλομεσίτες, μεγαλοδικηγόρους, πολιτικούς, συμβολαιογράφους, δημόσιους λειτουργούς κ.λ.π.
Στους πρόποδες του Υμηττού και στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας, έχουν αναπτυχθεί πολεοδομικές δραστηριότητες και επεμβάσεις, όπως είναι η αυθαίρετη δόμηση, οι οποίες κατά τη διάρκεια των χρόνων έχουν αλλοιώσει την οικολογική διάσταση και φυσιογνωμία του βουνού. Στην εκτός σχεδίου περιοχή, στη Β' Ζώνη προστασίας Υμηττού, στο Δήμο της Γλυφάδας, η αυθαίρετη δόμηση έχει αναπτυχθεί με αποτελέσματα και όλες τις σοβαρές της συνέπειες, που αφορούν οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, οικιστικούς, πολιτισμικούς, πολιτικούς παραμέτρους και συνέπειες.
Το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης στις παρυφές του Υμηττού έχει ιστορικές καταβολές εδώ και πολλά χρόνια. Ο Δήμος της Γλυφάδας - και πρέπει σ' αυτό το σημείο να το τονίσω - ίσως είναι από τους Δήμους εκείνους στη Νότια Αθήνα, όπου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό αυθαιρέτων κτισμάτων πρώτης κατοικίας, περίπου 400 με 500 νοικοκυριά. Η αυθαίρετη δόμηση είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής, εισπρακτικής και πελατειακής λογικής είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Στη Γλυφάδα σαν φαινόμενο ΄΄πρώτης κατοικίας ΄΄ αναπτύχτηκε έντονα τις δεκαετίες του 60-70, όπου άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς με χαμηλά οικονομικά εισοδήματα έβαλαν ένα ΄΄κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους΄΄ και στέγασαν τα παιδιά και την οικογένεια τους ενώ έως και σήμερα ζούνε σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς τις αναγκαίες τεχνικές και κοινωνικές υποδομές (δρόμους, αποχέτευση ,σχολεία κ,λ,π,). Όμως συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο να αποτελούν ένα μεγάλο πελατειακό ακροατήριο και για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και για όσες δημοτικές αρχές πέρασαν μέχρι και σήμερα από το Δήμο της Γλυφάδας.
Έτσι λοιπόν ανθίζει η πολιτική ψηφοθηρία για μελλοντική ένταξη της περιοχής, δηλαδή του δάσους στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης. Πριν από δυόμισι με τρία χρόνια, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Θεοδωρόπουλου, με την σύμφωνη γνώμη της τότε αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Κόκκορη, επικαιροποιώντας παλιές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ψηφίζουν και ζητούν από την Κυβέρνηση την ένταξη της εκτός σχεδίου περιοχής που βρίσκεται στην Β Ζώνη Υμηττού στο σχέδιο πόλης. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας Υμηττού, που είχε προχωρήσει η τότε ηγεσία ΥΠΕΚΑ, του κυρίου Σουφλιά. Και ερχόμαστε σήμερα που η δημοτική αρχή ζητά από το Δ.Σ. να ψηφιστεί πρόταση προσφυγής στο Σ.Τ.Ε. κατά του ΠΔ προστασίας του Υμηττού που δημοσιεύτηκε στις 16/06/11 ζητώντας για άλλη μια φορά και την ένταξη της εκτός σχεδίου περιοχής στο σχέδιο πόλης του Δήμου Γλυφάδας. Εμείς πιστεύουμε ότι η ενέργεια αυτή της Δημοτικής αρχής εντάσσεται στην ίδια λογική εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, καλλιεργεί για άλλη μια φορά ψεύτικες ελπίδες στους κατοίκους και δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σ.Τ.Ε. έχει απορρίψει ήδη μία φορά το αίτημα ένταξης στο σχέδιο πόλης της εκτός σχεδίου δόμησης περιοχής του Δήμου.
Για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης στο Υμηττό στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας εμείς η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας έχουμε να πούμε τα εξής. Καταρχήν πρέπει να μιλήσουμε με υπευθυνότητα και εντιμότητα στους κατοίκους λέγοντας τους την πραγματική αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξης της εκτός σχεδίου περιοχής στο σχέδιο πόλης για καθαρά περιβαλλοντικούς και οικολογικούς λόγους. Υπάρχει ήδη μία απορριπτική απόφαση του Σ.Τ.Ε. Εκείνο που μπορεί να γίνει για όσους κατοίκους έχουν νόμιμους τίτλους αγοράς (αγροτεμαχίων και όχι οικοπέδων βέβαια), είναι να δοθεί από την πολιτεία,από τράπεζα γης, έκταση αντιστοίχου εμβαδού ως ιδιοκτησία εκτός Υμηττού. Μόνο έτσι κατά την άποψη μας μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπάρχουσας αυθαίρετης δόμησης στο βουνό.
Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να τονίσουμε, είναι το γεγονός ότι, στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, στο βουνό αναπτύσσονται στη διάρκεια των χρόνων και άλλες δραστηριότητες που ΄΄κακοποιούν΄΄ το φυσικό περιβάλλον. Το Δημόσιο έχει κατασκευάσει κτίρια και δεξαμενές νερού της ΕΥΔΑΠ. Έχει δε, επεκτείνει κτιριακά συγκροτήματα της Αεροπορίας και χώρους εναπόθεσης παλαιών πολεμικών υλικών και μηχανημάτων. Η ΔΕΗ κατασκευάζει στο τέρμα της οδού Ανθέων, κέντρο υπερυψηλής τάσης Κ.Υ.Τ.
Κατασκευάζεται κεραία κινητής τηλεφωνίας στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα στην Τερψιθέα και την Αργυρούπολη, πάνω από το νταμάρι του Βλάχου.
Μέσα σε όλες αυτές τις προσπάθειες απαξίωσης και καταστροφής του Υμηττού, καταγράφονται και οι προθέσεις και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής αλλά και της σημερινής, όπου θεωρώντας ότι το βουνό είναι ιδιοκτησία τους θέλουν να μεταφέρουν σε έκταση 300 στρεμμάτων που θα τους παραχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη στρατιωτική βάση της Αεροπορίας στην Τερψιθέα, στην Α ζώνη προστασίας του Υμηττού, το νεκροταφείο της πόλης, και ίσως το γκαράζ των αυτοκινήτων του Δήμου και το σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών που τώρα είναι στην κάτω Γλυφάδα. Και για να υλοποιήσουν αυτό το έργο θα πρέπει να βάλουν μπουλντόζες και γκρέιντερ να σκάψουν δρόμους να ρίξουν μπετά και άσφαλτο, να κυκλοφορούν βαριά αυτοκίνητα (φορτηγά, πούλμαν κ.λ.π.) μέσα στον Υμηττό, καταστρέφοντας ότι έχει απομείνει από την βιοποικιλότητα του βουνού. Η εικόνα του νεκροταφείου του Δήμου της Βούλας στην Α ζώνη Υμηττού που γύρο από αυτό τον χώρο έχουν φυτρώσει, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μαρμαράδικα, κυλικείο, γκαράζ του Δήμου είναι χαρακτηριστική.
Στο πολύ σοβαρό όντως ζήτημα της κατασκευής του νέου νεκροταφείου για την πόλη μας, η λύση δεν είναι ο Υμηττός. Είναι λάθος η κατασκευή του σε μεγάλη απόσταση και χιλιόμετρα μακριά από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Το νεκροταφείο είναι βασική υποδομή της πόλης και σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανόνες πρέπει να βρίσκεται ή εντός της πόλης η στα όρια της πόλης Η καθημερινή ανάγκη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας να επισκέπτονται τους ενταφιασμένους συγγενείς τους, θα γίνει μαρτύριο. Για τη θέση του νέου νεκροταφείου υπάρχει λύση, στη Β ζώνη Υμηττού στο όριο με την εντός σχεδίου περιοχή. Εκεί βέβαια χρειάζεται από την Δημοτική αρχή να παλέψει και να διεκδικήσει τη δημόσια γη από τους φερόμενους ιδιοκτήτες και αυτό από ότι φαίνεται δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει.
Οσον αφορά την ανέγερση του 7ου και 3ου γυμνασίου στον Υμηττό για τα οποία έγινε και συζήτηση στο Δ.Σ. του Δήμου η δημοτική αρχή του κύριου Κόκκορη κάποια στιγμή πρέπει να πάρει θέση και να πει την πραγματική αλήθεια στο γλυφαδιώτικο λαό για το «μικρό Βατοπέδι», που έχει παιχτεί στις πλάτες των μαθητών και των γονιών του 7ου και 3ου γυμνασίου Γλυφάδας .Τα σχολεία δεν κτίζονται στον Υμηττό όχι γιατί δεν το επέτρέπε το Π.Δ. αλλά για ένα και μοναδικό λόγο, γιατί σύμφωνα με τα έγγραφα που υπάρχουν το Ελληνικό δημόσιο στον Υμηττό «αυτοαπαλλοτριώθηκε» , δηλαδή όπως αναφέρει το δασαρχείο δεν μπορεί να προχωρήσει σε άρση αναδάσωσης της έκτασης για να κτιστούν τα σχολεία, λόγω του ότι η έκταση ήταν του ελληνικού Δημοσίου και δεν έπρεπε να αποζημιωθούν από τον Ο.Σ.Κ. οι φερόμενοι ιδιοκτήτες.
Και ενώ υπάρχει αυτό το τόσο ομιχλώδες τοπίο στον Υμηττό, οι πυρκαγιές του Ιουνίου του 2009 αποτελειώνουν τα πάντα καταστρέφοντας 7 χιλιάδες στρέμματα δάσους δημιουργώντας, απίστευτες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των γύρω περιοχών τους καλοκαιρινούς μήνες και το χειμώνα με τις πλημμύρες.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς η Πολιτεία να προχωρήσει σε άμεση αναδάσωση του καμένου δάσους. Όμως με απόφαση του τότε Περιφερειάρχη κυρίου Μανιάτη, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2009 ΦΕΚ 406, από τα 6.564 στρέμματα εξαιρεί περίπου 1.900 στρέμματα από την αναδάσωση, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες. Να πούμε βέβαια εδώ, ότι ούτε στην υπό αναδάσωση περιοχή έχει φυτευτεί έστω και ένα δένδρο μέχρι σήμερα.
Οι κάτοικοι της Γλυφάδας, τα τοπικά κινήματα, οι μαζικοί φορείς, οι διάφορες συλλογικότητες και ενεργοί κάτοικοι που αντιστέκονται στη βάναυση λεηλασία και κακοποίηση του ορεινού όγκου της Δημόσιας Δασικής έκτασης του Υμηττού, παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για:
1. Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών και Γεωργίας της 11ης Δεκεμβρίου 2002 για τον Υμηττό στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας, που λέει ότι είναι Δημόσια Δασική Έκταση.
2. Καμιά επέκταση του Σχεδίου Πόλης στον Υμηττό.
3. Πλήρη εφαρμογή της Α Ζώνης προστασίας του Υμηττού και στη Β Ζώνη.
4. Άμεση απομάκρυνση όλων εκείνων των δραστηριοτήτων από τον Υμηττό που δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα του βουνού.
5. Άμεση απομάκρυνση της Αεροπορικής Βάσης Ε.Τ.Ε.Μ.
6. Κανένας αυτοκινητόδρομος να μην πληγώσει ξανά το βουνό.
7. Σύνταξη Δασολογίου με κύρωση των Δασικών χαρτών και δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.
8. Άμεση ανακήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό
9. Άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. 10. Ο Υμηττός να γίνει ξανά μόνο δάσος
Δυστυχώς η πολιτεία, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ζωής, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, θα μείνουν στην ιστορία με το στίγμα της καταστροφής του φυσικού πλούτου, που είναι οι παραλίες, οι θάλασσες και τα βουνά.
Την ίδια πολιτική με τον Υμηττό ακολουθούν και για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την παραλία της Γλυφάδας Ήδη προχωρούν ταχύτατα στην εκποίηση τους στα ασύδοτα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εμείς θα συνεχίσουμε μαζί με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και όλου του λεκανοπεδίου τον αγώνα ώστε το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο υψηλού πρασίνου και αναψυχής, με δυνατότητες ήπιου μαζικού αθλητισμού και ελεύθερης, μη εμπορευματικής πολιτιστικής δραστηριότητας, χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Θα είναι υπόλογοι για την υποβάθμιση της ζωής εκατομμυρίων κατοίκων αυτού του τόπου. Σε τελική ανάλυση όμως, ίσως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, οι νέοι άνθρωποι.
Σε μια πόλη όπως είναι η Αθήνα, που αναπτύχθηκε με τρομακτικές πολεοδομικές στρεβλώσεις και μοναδικό κριτήριο την αντιπαροχή, δεν έχουμε άλλη ευκαιρία για τη ζωή μας, για τη ζωή των παιδιών μας.
Είναι καθήκον μας να αντισταθούμε, να συγκρουστούμε, για να υπερασπίσουμε τον κοινό πλούτο, το φυσικό περιβάλλον, τη δημόσια γη, για μας τους ίδιους και κυρίως για τις επόμενες γενιές.
(*) Μεγάλο μέρος των ανωτέρω αποτέλεσαν την τοποθέτηση του Τάσου Ταστάνη στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας στις 25-7-2011.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου