ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βρετανία: Tαραχές στα προάστια

Στο άκουσμα της φράσης "ταραχές στα προάστια", ο νους ταξιδεύει σχεδόν αυτόματα έξι χρόνια πίσω, στο φθινοπωρινό Παρίσι του 2005. Τότε, δύο έφηβοι αφρικανικής καταγωγής, ο 17χρονος Ζιεντ Μπιενά και ο 15χρονος Μπουνά Τραορέ, είχαν υποστεί ηλεκτροπληξία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να κρυφτούν από την αστυνομία στην περιοχή του Κλισί, ενός εργατικού προαστίου στα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στο άκουσμα της είδησης, εκατοντάδες νέοι είχαν βγει στους δρόμους με άγριες διαθέσεις. Μέσα σε μερικές ώρες, οι φτωχικές ανατολικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ μέσα σε μερικές ημέρες οι ταραχές είχαν εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χώρα (Μπελφόρ, Τουλούζη, Λιλ, Στρασβούργο, Μασσαλία, Λυών). Οσο για τον τότε υπουργό Εσωτερικών και μετέπειτα πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αυτός από την πρώτη στιγμή είχε χαρακτηρίσει τους ταραξίες "αποβράσματα".

Περίπου έξι χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται βορειότερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Εγκληματίες"

Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο περιπτώσεων πολλές: Οπως στη Γαλλία, έτσι και εκεί όλα ξεκίνησαν από έναν θάνατο λόγω αστυνομικής βίας, και εκεί το θύμα ήταν μαύρος, και εκεί η πολιτική ηγεσία (ο πρωθυπουργός Κάμερον) μίλησε για "αρρωστημένους εγκληματίες", και εκεί τα πρώτα που "πήραν φωτιά" ήταν τα γκετοποιημένα προάστια της πρωτεύουσας. Βλέπετε, το Λονδίνο δεν είναι μόνο η "πασαρέλα" της Οξφορντ Στριτ. Επεκτείνεται πολύ παραπέρα, σε συνοικίες στις οποίες δεν πατούν το πόδι τους ούτε οι τουρίστες αλλά ούτε και οι "βικτοριανοί" Βρετανοί. Από μια τέτοια γειτονιά, το Τότεναμ, ξεκίνησαν οι ταραχές το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μέρος του δημοτικού διαμερίσματος Χάρινγκεϊ στα βόρεια, το Τότεναμ αξίζει να σημειωθεί πως είναι η περιοχή του Λονδίνου με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον περασμένο μήνα υπήρχαν εκεί 121 ανοικτές θέσεις εργασίας για περίπου 6.000 ενδιαφερομένους (όπερ σημαίνει πως αντιστοιχούσε μία θέση σε 54 άτομα). Συνολικά δε, στο Χάρινγκεϊ, οι άνθρωποι που ζούσαν με επιδόματα ανεργίας τον Ιούλιο του 2011 ανέρχονταν σε 10.514 (ρεκόρ 11ετίας). Οσο για τις προοπτικές εύρεσης εργασίας στην περιοχή, αυτές, σε σύγκριση με το υπόλοιπο Λονδίνο είναι οι χειρότερες, και σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα οι τρίτες χειρότερες.

Επιπλέον, το Χάρινγκεϊ είναι το 13ο πιο υποβαθμισμένο δημοτικό διαμέρισμα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και το τέταρτο πιο υποβαθμισμένο στην ευρύτερη περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η εικόνα της περιθωριοποίησης συμπληρώνεται εάν λάβει επιπλέον κανείς υπόψη του πως το 48,7% των κατοίκων της εν λόγω περιφέρειας δεν είναι λευκοί. Παρόμοια η κατάσταση και στις υπόλοιπες λονδρέζικες "γειτονιές της φωτιάς".

Για παράδειγμα, στο Εντμοντον (ανήκει στο διαμέρισμα του Ενφιλντ στο οποίο επίσης σημειώθηκαν μεγάλες ταραχές) τα άτομα που ζούσαν με επίδομα ανεργίας τον περασμένο Απρίλη ήταν 4.412 (πλήθος αυξημένο κατά 81% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2010 και κατά 32% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2011).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

  • Στη Χώρα μας υπάρχει μια σαφής διαφορά. (Εγώ αποκαλώ δημόσια Εγκληματίες τους Κυβερνώντες και τους διαπλεκόμενους.)
Γιάννης Κουρδομένος
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βρετανία: Tαραχές στα προάστια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">