Μία «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φέρνουν στο φως οι Financial Times, αποκαλύπτοντας ότι η συζήτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά σε ένα ποσοστό 60%. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.
Την έκθεση αυτή φέρεται να επέδωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στους ηγέτες των κρατών - μελών της ευρωζώνης, το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το ΔΝΤ τονίζει επίσης την ανάγκη λήψης άμεσων οριστικών αποφάσεων.
Και αυτο συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο έχει περιέλθει σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση!
Έτσι, οι πιστωτές μας θα πρέπει να αναζητήσουν ένα ποσό της τάξης των 252 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το οποίο θα διαθεθεί στην Ελλάδα υπό τη μορφή νέου δανεισμού, εάν δεν συμφωνηθεί ένα «haircut» του χρέους μεγαλύτερο ακόμα και από το 50%, που φέρεται να βρίσκεται επί τάπητος τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το ποσό αυτό, που υπό πιο αυστηρές συνθήκες ελέγχου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 444 δισ. ευρώ, υπερβαίνει κατά πολύ τα 109 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης.
Άλλωστε, όπως προκύπτει από την έκθεση, για να είναι επαρκές το πακέτο των 109 δισ. ευρώ, οι ιδιώτες ομολογιούχοι πρέπει να αποδεχθούν μια απομείωση του ελληνικού χρέους, της τάξης του 60%. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και το «κούρεμα» ενός ποσοστού 50% του χρέους θα άφηνε ένα χρηματοδοτικό κενό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η βρετανική εφημερίδα, στο τέλος, δεν παραλείπει να σημειώσει τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για τις αναφορές που περιλαμβάνονται στο κείμενο της έκθεσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας, με κίνδυνο να πυροδοτηθεί «credit event», αν οι τράπεζες αρνηθούν να αποδεχθούν απώλειες ύψους 140 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Telegraph, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλη της ευρωζώνης, με την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέστειλαν τελεσίγραφο το Σαββατοκύριακο στις τράπεζες, έπειτα από την απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, που υπογραμμίζει ότι υπό το δυσμενές σενάριο, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 450 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει ακόμα και τα συνολικά κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των 440 δισ. ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο Vittorio Grilli, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ταξίδεψε το Σάββατο στη Ρώμη για να παρουσιάσει το πρόγραμμα, που προβλέπει αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI, στο Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), το οποίο ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.
«Το μόνο εθελοντικό στοιχεία για τις τράπεζες πλέον είναι να δεχτούν ένα haircut 50% ή να έρθουν αντιμέτωπες με credit event ή χρεοκοπία» φέρεται να δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στη στάση των Βρυξελλών, ενώ έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με συνέπεια μια χρηματοοικονομική κρίση μεγαλύτερη από αυτήν του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, παρατηρεί η Τelegraph.
Η ταπεινή Άποψη μου είναι να υπάρξει ενα καλό ''χτένισμα'' και επ'ουδενί με τη ψιλή το ''κούρεμα'' διότι στο τέλος θα υπάρχει η επιθυμία τους για αποτρίχωση.
ΓΛΥΦΑΔΑ WEB 2011
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου