ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το Καφέ Αμάν του Κώστα Φέρρη, Πρόκειται για είδος λαϊκού καφενείου

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσως και ας δούμε τι ήταν τα καφέ Αμάν. Πρόκειται λοιπόν είδος λαϊκού καφενείου της προπολεμικής Ελλάδας μέσα στο οποίο δύο ή τρεις τραγουδιστές, οι επονομαζόμενοι αμανετζήδες, αυτοσχεδίαζαν λέγοντας στίχους συχνά στη μορφή διαλόγου μεταξύ τους, πάντα σε ελεύθερο ρυθμό και μελωδία.

Τα καφέ Αμάν έπαψαν να υφίστανται μετά από μετά από ειδική απαγορευτική διάταξη του καθεστώτος Μεταξά, με την οποία και απαγορεύθηκαν οι αμανέδες σε δημόσιους χώρους σε όλη την ελληνική επικράτεια θεωρούμενοι εσφαλμένα ως τουρκικό είδος.

Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ίδρυση του μουσικού συγκροτήματος «Το καφέ Αμάν του Κώστα Φέρρη», δημιουργού μεταξύ άλλων της ταινίας «Ρεμπέτικο», δέκα χρόνια τα οποία εορτάζει στα «Εννέα Ογδοα» με τη μουσική - ψυχαγωγική παράσταση του που έχει τον τίτλο «Άσπρα Μούρα - Μαύρα Μούρα».

Στο πρώτο μέρος, εκτίθενται... οι Ελληνες, με μια σειρά τραγουδιών όλων των ειδών και όλων των εποχών ενώ η είσοδος του ηθοποιού Μιχάλη Μητρούση στην παράσταση, μας φέρνει στο μυαλό μνήμες της σατιρικής επιθεώρησης.

Στην κορύφωση και με την είσοδο του Μιχάλη Μητρούση, μπαίνει το θέμα της Κρίσης των Καιρών, σ' ένα ύφος που συγγενεύει με την Σατιρική Επιθεώρηση.

Στη συνέχεια, κι ανάμεσα στα ζεϊμπέκικα, χασάπικα, καρσιλαμάδες, μπάλοι, τσιφτετέλια κα, περιλαμβάνονται και τρία μικρά αφιερώματα:

Στην ταινία «Ρεμπέτικο» και τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου με στίχους του Νίκου Γκάτσου.

Στο θεατρικό μουσικό έργο «Ρεμπέτικο Μυστήριο» της Θέσιας Παναγιώτου, με στίχους του Κώστα Φέρρη.

Σ' επτά μεγάλους έντεχνους συνθέτες, των δεκαετιών 1960-1980. Το ρεπερτόριο του προγράμματος, περιλαμβάνει τραγούδια όλων των εποχών και όλων των ειδών, όπως παραδοσιακά, αστικά, λαϊκά, ρεμπέτικα, έντεχνα, σμυρναίικα, οπερατικά κ. λπ.

Ως γνωστόν το «Καφέ Αμάν» δημιουργήθηκε το 2001, και εμφανίστηκε επανειλημμένα από τότε, σε νυχτερινά κέντρα και σε δεκάδες συναυλίες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, με σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη και μουσική διεύθυνση της Θέσιας Παναγιώτου, πραγματοποιήθηκαν 60 ωριαίες εκπομπές για την ΕΤ3, με τον τίτλο «Ονείρου Ελλάς». Απ' αυτήν μάλιστα προέκυψαν 4 κασετίνες με 32 cd με τα 500 τραγούδια της σειράς.

Στις εμφανίσεις παίρνουν μέρος εκτός από το συγκρότημα «Καφέ Αμάν» οι Θεοδοσία Στίγκα, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Αντζελα Ορφανού, Θανάσης Ζερλεντές και ο Μιχάλης Μητρούσης.

Εννέα Όγδοα Λεωφ. Αλεξάνδρας 40, δίπλα, στο θέατρο Παρκ.
Τηλ. :210 8821095.
Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Ωρα έναρξης: 23.00.



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το Καφέ Αμάν του Κώστα Φέρρη, Πρόκειται για είδος λαϊκού καφενείου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">