ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Προ των πυλών φαίνεται να είναι ο χειμώνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Προ των πυλών φαίνεται να είναι ο χειμώνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς ο καιρός σ’ ολόκληρη την Ελλάδα επιδεινώνεται τις επόμενες ημέρες με απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της επιδείνωσης σύμφωνα με το meteo.gr είναι:

• Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, που από την Πέμπτη 10/11 έως τη Δευτέρα 14/11 θα είναι της τάξης των 10 βαθμών κατά τόπους.

• Η επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο, η ένταση των οποίων κατά το διήμερο Σάββατο 12/11 – Δευτέρα 14/11 θα φτάνει τα 9 και πιθανόν τα 10 μποφόρ.

• Η εκδήλωση τοπικών βροχών στις ανατολικές και νότιες κυρίως περιοχές της χώρας, με παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινά και τοπικά σε ημιορεινά τμήματα.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Για σήμερα Παρασκευή, στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται από την ΕΜΥ νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια κυρίως στην ανατολική χώρα.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων στα δυτικά κυρίως τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Χρυσούλα Πέτρου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από σήμερα αναμένεται να επικρατήσουν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, από βορρά προς νότο. Αρκετές βροχές θα σημειωθούν, κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, ενώ χιόνια αναμένονται να πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

«Το φαινόμενο με τις χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι συνηθισμένο για την εποχή. Τόσο κρύο και βοριάδες είναι χαρακτηριστικά του Γενάρη, Φλεβάρη. Κανονικά, τον Νοέμβριο έχουμε νοτιάδες και βροχές. Όμως, όπως λέει και μια παροιμία "του Αη Μηνά (11 Νοεμβρίου) μηνάει ο καιρός πως θα κρυώσει", δηλαδή από τον Νοέμβρη ο χειμώνας κάνει σιγά - σιγά την εμφάνισή του», δηλώνει η κ. Πέτρου.

Τοπικές προγνώσεις

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται στην Αττική με τοπικές βροχές στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 11 βαθμούς.

Το Σάββατο στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν νεφώσεις ενώ ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου , κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα στη Μακεδονία θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 στο Αιγαίο 9 και πιθανώς τη Δευτέρα έως 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τη νύχτα της Δευτέρας. Η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Από την Τρίτη οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ενώ παγετός θα επικρατήσει τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια πιθανόν να είναι ισχυρός.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Προ των πυλών φαίνεται να είναι ο χειμώνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">