ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Για τον κίνδυνο μίας χαμένης δεκαετίας στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το ΔΝΤ

Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μίας χαμένης δεκαετίας, εκτός και εάν οι χώρες δράσουν μαζί, τόνισε από το Πεκίνο όπου βρίσκεται η επικεφαλής του ΔΝΤ.


Η Κριστίν Λαγκάρντ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κίνα, αμέσως μετά τις επαφές που είχε στη Μόσχα, αναζητώντας κεφάλαια για την ενίσχυση του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF.

Η Κίνα είναι ο πρώτος κάτοχος παγκοσμίως συναλλαγματικών αποθεμάτων, ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων.

Όταν η κ. Λαγκάρντ αναφέρεται ενώπιον ασιατικού ακροατηρίου για «χαμένη δεκαετία», μιλά κυρίως για την περίπτωση της Ιαπωνίας κατά τη δεκαετία του 1990, όταν μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρέμεινε στάσιμη, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1% περίπου.

«Αν δεν δράσουμε από κοινού, η οικονομία ανά τον κόσμο διατρέχει τον κίνδυνο μιας αλυσιδωτής αβεβαιότητας και δημοσιονομικής αστάθειας», προειδοποίησε.

«Η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε μια αβέβαιη και επικίνδυνη φάση», σημείωσε.

«Η Σύνοδος στις Βρυξέλλες ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, της 26ης/27ης Οκτωβρίου, στην οποία αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η διεύρυνση της «δύναμης πυρός» του EFSF.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ακόμη ότι η Ασία δεν είναι στο απυρόβλητο και κάλεσε την Κίνα να αφήσει το νόμισμα της να ανατιμηθεί, καθώς η χαμηλή ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος θεωρείται πηγή ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία.

«Η Κίνα χρειάζεται ένα ισχυρότερο νόμισμα», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, ενώ οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Κίνας συνεχίζουν να θεωρούν πολύ χαμηλή την ισοτιμία του γουάν, παρότι το κινεζικό νόμισμα αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το δολάριο την περίοδο Ιουνίου 2010 - Αυγούστου 2011.

Η οικονομική ηγεσία της Κίνας υπόσχεται να αυξήσει την ευελιξία του γουάν και τις εισαγωγές για την εξισορρόπηση των εμπορικών συναλλαγών. Ωστόσο, δεν επιθυμεί επί του παρόντος να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές της χώρας, με το επιχείρημα ότι οι εξαγωγείς κινούνται σε πολύ στενά περιθώρια.

«Η Κίνα είναι στο σωστό δρόμο για τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας της προς την εσωτερική ζήτηση», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, την ώρα που το Πεκίνο εργάζεται στο στόχο αυτό κι ενώ η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές και σε μικρό βαθμό από την κατανάλωση των νοικοκυριών.

«Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας της G-20 και του ΔΝΤ» όπου η χώρα έχει «ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο να παίξει και μια ισχυρότερη φωνή να ακουστεί», πρόσθεσε, Λαγκάρντ αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη για τα ποσοστά συμμετοχής και τα δικαιώματα ψήφου στους κόλπους του Ταμείου.

Στο τέλος της μεταρρύθμισης αυτής, η οποία επικυρώθηκε επί της αρχής τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου στο ΔΝΤ με μια συνεισφορά στο κεφάλαιο του ΔΝΤ από 3,65% σε 6,07%.



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Για τον κίνδυνο μίας χαμένης δεκαετίας στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το ΔΝΤ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">