ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χάνει την πλειοψηφία στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων για την υποβολή παραίτησης βρίσκεται πλέον ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί του ισολογισμού του 2010, που εγκρίθηκε μεν λόγω αποχής της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, αλλά κατέδειξε πως η κεντροδεξιά δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία.

 Το «αντάρτικο» αφήνει τον Καβαλιέρε με 308 ψήφους, ενώ απαιτούνται 316 για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 630 εδρών, τη στιγμή που οι αγορές φοβούνται μία «νέα, μεγαλύτερη Ελλάδα».


Μετά την ταπεινωτική έκβαση της ψηφοφορίας στο Μοντετσιτόριο ο Ιταλός πρωθυπουργός έφυγε οργισμένος από τη Βουλή και προσήλθε σε σύσκεψη κορυφής με ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος Λαού της Ελευθερίας (Pdl).

Αναμένεται να ακολουθήσει σύσκεψη με τη Λέγκα του Βορρά, η οποία ζητά πλέον ανοιχτά διά του ηγέτη της Ουμπέρτο Μπόσι την παραίτησή του Μπερλουσκόνι, επιδιώκοντας να ανοίξει ο δρόμος σε νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον γραμματέα του Pdl Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα δήλωσε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να συμβουλευτεί τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τις επόμενες κινήσεις του. Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές και οι τελικές κινήσεις ίσως είναι ζήτημα ωρών.

Η πολιτική επιβίωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και εβδομάδες. Πριν από τη σημερινή ψηφοφορία διέψευσε σε υψηλούς τόνους τη φημολογία παραίτησης, λέγοντας πως «θέλει να δει κατάματα του προδότες» και δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στην κυβέρνήση του.

Όμως, η η σημερινή ψηφοφορία δείχνει να καθιστά αναπόφευκτη την παραίτηση. Ο Καβαλιέρε επιχείρησε να φρενάρει την εσωκομματική «εξέγερση» και να κερδίσει πίσω μεγάλη ομάδα βουλευτών του Pdl που τον εγκατέλειψε, αλλά αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε.

«Παραιτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ»

«Σας ζητώ, κύρε πρωθυπουργέ, με όλη μου τη δύναμη, επιτέλους να λάβετε υπόψιν σας την κατάσταση και να παραιτηθείτε. Η κυβέρνηση δεν έχει πια την πλειοψηφία σε αυτή Βουλή» δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Πιερλουίτζι Μπερσάνι, καλώντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι τόνισε ότι είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να μην μπορεί να δανείζεται η Ιταλία στις αγορές, αφότου τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων προσεγγίζουν την «κόκκινη γραμμή» του 7%.

Σε νέα υψηλά είχαν σκαρφαλώσει την Τρίτη οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, φοβούμενοι μία «νέα, μεγαλύτερη Ελλάδα».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλία των Αξιών και το κεντρώο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc προσήλθαν στην αίθουσα της Βουλής για να εγγυηθούν τον απαραίτητο αριθμό παριστάμενων βουλευτών ώστε να είναι έγκυρη η ψηφοφορία, αλλά δεν ψήφισαν.

Η αντιπολίτευση απήχε για να «ξεγυμνώσει» τη συμπολίτευση, διαφαλίζοντας ταυτόχρονα την κύρωση του ζωτικής σημασίας νομοσχεδίου. Τώρα, σύσσωμα τα κόμματα ζητούν από τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί, και να ανοίξει ο δρόμος σε μία κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

 
 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χάνει την πλειοψηφία στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">