ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα 2.12.2011 - Οι ταινίες στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου

Οκτώ νέες ταινίες έρχονται στις αίθουσες, καθώς μπαίνει ο Δεκέμβριος -μήνας ιδανικός για χειμερινό σινεμαδάκι. Ξεχωρίζουν το ατμοσφαιρικό Τανγκό των Χριστουγέννων του Νίκου Κουτελιδάκη, το τρυφερό Το Παιδί με το Ποδήλατο των αδελφών Νταρντέν και ο Φάουστ του Αλεξάντερ Σοκούροφ που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Ιδιαίτερα ατμοσφαιρική είναι η μεταφορά του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη στο σινεμά από τον σκηνοθέτη Νίκο Κουτελιδάκη. Η ιστορία θέλει τέσσερις χαρακτήρες να ζουν εγκλωβισμένοι στις πραγματικότητές τους: ένας συνταγματάρχης που δεν τα πάει καλά με τη γυναίκα του, ένας υπολοχαγός που ποθεί τη σύζυγο του συνταγματάρχη, αλλά δεν τολμά να της το δείξει, η νεαρή σύζυγος που είναι εγκλωβισμένη σε ένα στρατόπεδο του Έβρου την εποχή της χούντας και ο στρατιώτης που καλείται να μάθει στον ανώτερο του υπολοχαγό τα βήματα ενός τανγκό.

Ο ερωτικός αυτός χορός (η μουσική είναι του Γ.Αιόλου) διέπει ολόκληρη την ταινία, δίνοντας ρυθμό σε ανεκπλήρωτους έρωτες και καταπιεσμένα συναισθήματα. Από τις ερμηνείες ξεχωρίζουν εκείνες του Γιάννη Στάνκογλου και της Βίκυς Παπαδοπούλου. «Μελανό» σημείο της ταινίας η αμηχανία της αρχής και του τέλους –που εκτυλίσσονται στη σύγχρονη εποχή- και δυστυχώς δεν καταφέρνει να «δέσει» με την υπόλοιπη ατμόσφαιρα της ταινίας.



Το παιδί με το ποδήλατο

Στο παιδί με το ποδήλατο οι αδελφοί Νταρντέν κάνουν για ακόμα μια φορά καλό, κλασικό σινεμά, στρέφοντας την κάμερά τους σε ένα αγόρι που αναζητά το ποδήλατό του και στη συνέχεια τον πατέρα του. Ο μικρός ήρωας μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες, ενώ αναπτύσσει φιλική σχέση μεμιακομμώτρια.

Ίσως κατώτερη από άλλες ταινίες τους (όπως η Ροζέτα), Το Παιδί με το Ποδήλατο έχει έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή. Από τις σκηνές με τον πατέρα του, στις εκφράσεις οργής του, ακόμα και στον τρόπο που παρακολουθεί κάποια παιδιά να παίζουν μπάλα, ο Τομά Ντορέ καταφέρνει να προσελκύσει το βλέμμα του θεατή και να συγκινήσει με την ερμηνεία του.

Φάουστ

Η ταινία του Αλεξάντρ Σοκούροφ που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το Φάουστ, η τελευταία ταινία από την τετραλογία «Η φύση της εξουσίας» (Μολώχ, Ταύρος και Ο Ήλιος) αποτελεί απόδοση της ιστορίας του γνωστού ήρωα του Γκαίτε που πουλά την ψυχή του στο διάβολο. Μόνο που ο Ρώσος σκηνοθέτης αντιμετωπίζει τον ήρωά του ως πραγματικό πρόσωπο, έναν άνθρωπο με αδυναμίες, φιλοδοξίες, απληστίες, πόθους. Αλλά και ο διάβολος Μεφιστοφελής δεν παρουσιάζεται στην ταινία του Σοκούροφ ως μυθολογικό, αλλά ως ζωντανό πρόσωπο – ενεχυροδανειστής.

Πολεμώντας για τη Νίκη

Το Πολεμώντας για τη νίκη της Βαλερί Ντονζελί –η Ντονζελί πρωταγωνιστεί κιόλας- περιστρέφεται γύρω από τη μάχη ενός νεαρού ζευγαριού για τη σωτηρία του παιδιού τους που έχει κακοήθη όγκο στο κεφάλι. Οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατρούς, συγγενείς και προβλήματα στη σχέση τους. Ωστόσο, η ταινία διαθέτει και ψήγματα αισιοδοξίας.

The Double

Οι Αμερικάνοι τα «βάζουν» πάλι με τους Ρώσους στην ταινία του Μάικλ Μπραντ. Ο εν αποστρατεία πράκτορας της CIA Πολ Σέπαρντσον (Ρίτσαρντ Γκιρ) καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση για να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός γερουσιαστή. Το έγκλημα μοιάζει να φέρει την «υπογραφή» του Κάσιους, ενός Σοβιετικού επαγγελματία εκτελεστή που θεωρούνταν νεκρός από τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια. Ο Σέπαρντσον αναγκάζεται από την υπηρεσία του να συνεργαστεί με το νεαρό πράκτορα του FBI Μπεν Γκίρι (Τόφερ Γκρέις), που έχει ειδικευτεί στο προφίλ και την εγκληματική δράση του Κάσιους, για να διαλευκάνουν μαζί το έγκλημα. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι αυτή που φαίνεται...

Real Steel

Στο Ντιτρόιτ του κοντινού μέλλοντος, η πυγμαχία δεν γίνεται όπως την ξέρουμε: πάνω στο ρινγκ, τις γροθιές τους διασταυρώνουν πλέον γιγαντόσωμα ανθρωπόμορφα ρομπότ. Ο Τσάρλι Κέντον (Χιού Τζάκμαν), ξεπεσμένος μποξέρ, αναζητά την ευκαιρία να επιστρέψει για μια τελευταία φορά στις μέρες της δόξας. Όταν κάποια μέρα ο Μαξ, ο ανήλικος γιος του, με τον οποίο είχαν αποξενωθεί, ανακαλύπτει τυχαία ένα εγκαταλειμμένο και μισοκατεστραμμένο ρομπότ παλιάς τεχνολογίας, ο Τσάρλι, ο οποίος έχει γίνει εξπέρ στο να κατασκευάζει μάχιμους ρομπο-πυγμάχους από παλιοσίδερα, αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα: με τη βοήθεια του γιου του θα προπονήσουν το ρομπότ τους για τη διεκδίκηση του τίτλου... Ο Ρόκι σε ρομποτική μορφή. Του Σον Λέβι.

Ο Άγγελος του Πάθους

O Νέιτ (Μίκι Ρούρκ), ένας ταλαντούχος αλλά ξεπεσμένος τρομπετίστας της τζαζ, βλέπει το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του να παίζεται στην έρημο του Νιου Μέξικο. Ενώ όμως περιμένει τη χαριστική βολή από την τοπική μαφία, ο χρόνος μοιάζει ξαφνικά να σταματά. Λίγο αργότερα βρίσκεται μπροστά σε έναν περιπλανώμενο θίασο, όπου γνωρίζει έναν άγγελο (κυριολεκτικά), τη Λίλι (Μέγκαν Φοξ). Ο Νέιτ τη βοηθά να δραπετεύσει από το θίασο και επέρχεται ο έρωτας. Τι συμβαίνει όμως όταν το όνειρο προσγειώνεται απότομα στην πραγματικότητα; Η ταινία του Μιτς Γκλέιζερ φέρει στοιχεία του σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς. Κανείς, όμως, δεν μεταφέρει καλύτερα το σύμπαν του Λιντς στο σινεμά από τον ίδιο τον Λιντς.

Trespass

Οι Νίκολας Κέιτζ και Νικόλ Κίντμαν πρωταγωνιστούν σε αυτή την ταινία του Τζόελ Σουμάχερ που «κατακρεουργήθηκε» από τους κριτικούς. Σε αυτό το θρίλερ ερμηνεύουν ένα παντρεμένο ζευγάρι που κάποιοι τους κρατούν όμηρους, ενώ περιστατικά προδοσίας και απάτης έρχονται στο φως.



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα 2.12.2011 - Οι ταινίες στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">