ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ενιαία Ρωσία το κόμμα των απατεώνων και των κλεφτών «εκ των πρωτεργατών»

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στη Ρωσία και ενώ τα πάθη και οι καταγγελίες για νοθεία ανέβασαν κατακόρυφα το θερμόμετρο, τίθεται το ερώτημα «τι άλλαξε και πώς η χώρα θα βαδίσει προς τις προεδρικές του ερχόμενου Μαρτίου». Μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί επίσημα μόνο μία υποψηφιότητα, αυτή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολλοί προεξοφλούν πως άμεσα θα ανακοινώσουν τη δική τους οι «αιώνιοι υποψήφιοι», ο ηγέτης του ΚΚ Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι. Ισως εμφανιστούν και κάποιες υποψηφιότητες ακόμη, λιγότερο... σοβαρές. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, τότε θα έχουμε «μία από τα ίδια», δηλαδή μια σίγουρη επικράτηση του Πούτιν και μάλιστα από τον α' γύρο.

Τα αποτελέσματα για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου, παρά την πτώση των ποσοστών του κυβερνητικού κόμματος που πάντως ήταν προβλέψιμη, έφεραν αρκετά νέα, ποιοτικά στοιχεία, αφύπνισαν ένα σημαντικό μέρος της «σιωπηρής πλειοψηφίας», πρωτοπόρα τμήματα της οποίας θεωρούν τώρα πως μπορεί να υπάρξει και συνέχεια. Ηδη κάποιοι προωθούν την ιδέα καθόδου στις προεδρικές κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, με μίνιμουμ στόχο να μην κερδίσει ο Βλ. Πούτιν από τον α' γύρο. Εχει μάλιστα ακουστεί το όνομα της Οξάνας Ντμίτρεβα, πρώην υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, στελέχους του κεντροαριστερού κόμματος Δίκαιη Ρωσία, με συνεχή παρουσία στη ρωσική πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας από το 1992.

Καθηγήτρια Οικονομίας, γεννημένη στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγ. Πετρούπολη), η Ντμίτρεβα πολιτεύτηκε αρχικά με το Γιάμπλοκο, αλλά όταν το 1998 έγινε υπουργός Εργασίας και Πρόνοιας στην κυβέρνηση Κιριένκο, επί Γέλτσιν, διαγράφηκε αφού το κόμμα της ήταν αντίθετο με τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση.

Ομφάλιος λώρος

Οι ρίζες της κόντρας βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα του Βορρά, πατρίδα του Πούτιν και των ηγετών των δύο αντίπαλων κομμάτων. Από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η Τίμια Ρωσία βγήκε πολλαπλά κερδισμένη και διεκδικεί τώρα ξανά θέση στην «καρδιά» του Ρώσου ηγέτη.

Η αντιπολίτευση εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, με στόχο να εμποδίσει τον Πούτιν να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ηδη ακούγεται το όνομα της Οξάνα Ντμίτρεβα, πρώην υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.

Οσοι υποστηρίζουν το σενάριο της ενιαίας υποψηφιότητας της Ντμίτρεβα κόντρα στον Πούτιν «παραλείπουν» να μιλήσουν για τον ομφάλιο λώρο του κόμματός της με το Κρεμλίνο. Πάντως η ίδια, όντας πάντα μέσα στο πολιτικό σύστημα αξιών, διατηρούσε το δικαίωμα της γνώμης της και της υπεράσπισης των οικονομικών της θέσεων, πράγμα που την έκανε σεβαστή σε μεγάλο τμήμα της ρωσικής κοινωνίας.

Σενάρια «ανατροπής» σαν και αυτό της Ντμίτρεβα ενισχύονται από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με την οποία, αφού οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» το κυβερνητικό κόμμα, μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα και να δώσουν ένα μάθημα, προσωπικά, στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία και... τις ΗΠΑ

Οι μπλόγκερ και στη Ρωσία βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις και γίνονται αναπόφευκτο κομμάτι της πολιτικής καθημερινότητας. Αρχικά, ένας απ' αυτούς, ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος προεκλογικά έριξε το σύνθημα «Ενιαία Ρωσία το κόμμα των απατεώνων και των κλεφτών», ήταν εκ των *πρωτεργατών στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Η νόμιμη συγκέντρωση εξελίχθηκε σε παράνομη πορεία προς την πλατεία όπου βρίσκεται το κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της FSB, και ο Αλεξέι συνελήφθη -μεταξύ άλλων- και καταδικάστηκε σε 15 μέρες κράτηση. Εν τω μεταξύ, ο Βλ. Πούτιν, διευκρίνισε την Πέμπτη πως οι αρχές επέτρεψαν σε εκατοντάδες ξένους παρατηρητές να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία, πράγμα ανεπίτρεπτο στις ΗΠΑ.

Μίλησε για χρηματοδότηση κάποιων μέσα στη χώρα «με εκατοντάδες εκατ. δολάρια» από το εξωτερικό και στηλίτευσε τη στάση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία πριν καν δει την έκθεση των παρατηρητών έσπευσε να χαρακτηρίσει τις εκλογές ως μη τίμιες και μη δίκαιες. Θέλοντας να παραλληλίσει την ουσία του συνθήματος «Ρωσία χωρίς Πούτιν» με το «Ουκρανία χωρίς Κούτσμα», το οποίο έγινε σημαία της Τιμοσένκο το 2001, ο Ρώσος ηγέτης, δήλωσε πως οι πολίτες δεν επιθυμούν εξελίξεις όπως στην Κιργιζία και παλιότερα στην Ουκρανία, εννοώντας τις «έγχρωμες επαναστάσεις». Ολα αυτά, ο Πούτιν τα είπε στο Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο θα τεθεί επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, με εξέχουσα μορφή τον γνωστό σκηνοθέτη, ηθοποιό και συγγραφέα Στανισλάβ Γκοβορούχιν. Η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε ως προσπάθεια αποστασιοποίησης από την Ενιαία Ρωσία η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιφρονούντων. Αν μη τι άλλο, η κίνηση δείχνει πως σε επίπεδο εντυπώσεων η μαζική έκφραση δυσαρέσκειας λαμβάνεται υπ' όψιν, στο επιτελείο του Πούτιν.

* Γίνετε σαφές οτι η μοναδική Χώρα μπορδέλο διεθνώς είναι μόνο η Ελλάδα, διότι οπουδήποτε αλλού αναγνωρίζουν τους πρωτεργάτες στο οτιδήποτε.

Ο Πρωτεργάτης των FM στην Ελλάδα,

Γιάννης Κουρδομένος

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ενιαία Ρωσία το κόμμα των απατεώνων και των κλεφτών «εκ των πρωτεργατών» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">