ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βαριές σκιές στα πόθεν έσχες των βουλευτών

Tετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Ενδείξεις για φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό αποκάλυψαν τα πόθεν έσχες. Σε έρευνες που θα διεξαχθούν... μελλοντικά παρέπεμψε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Ευ. Αργύρης την εξακρίβωση των στοιχείων.

Σοβαρές μαύρες τρύπες, από τις οποίες προκύπτουν ενδείξεις για προσπάθεια «κουκουλώματος», αποκαλύφθηκαν χθες από τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες του 2010 των πολιτικών για την οικονομική χρήση του 2009.

Οπως φάνηκε, παρά τη σχεδόν τετράμηνη καθυστέρηση δημοσιοποίησης των δηλώσεων και παρά τις δυνατότητες που δίνονται στην αρμόδια επιτροπή από τον νόμο για την εις βάθος διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών ?μέσα μάλιστα σε κλίμα έντονης δυσπιστίας για το πολιτικό σύστημα και κοινωνικής έντασης?, οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί φορείς «φρόντισαν» να δώσουν... μισές απαντήσεις και ?κατά τη συνήθη πρακτική? να παραπέμψουν σε έρευνες στο ?άμεσο (;)? μέλλον.

Αποκορύφωμα η στατιστική (!) ?όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής Ευ. Αργύρης? διαπίστωση από τους ορκωτούς λογιστές ότι σε 15 βουλευτές παρατηρήθηκαν σοβαρές μειώσεις στις καταθέσεις τους το 2009, που κυμαίνονται από 100.000 έως και 400.000 ευρώ.

Κι ενώ για τους τέσσερις από αυτούς ελέγχθηκαν και δικαιολογήθηκαν οι συγκεκριμένες εκροές καταθέσεων, μέσω αγορών διαφόρων ακινήτων, για τους υπόλοιπους έντεκα δεν υπήρξαν στοιχεία που να δικαιολογούν αυτές τις μειώσεις των καταθέσεων, οπότε και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά να «έφυγαν» προς το εξωτερικό.
Παρά τις έντονες πιέσεις για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, η επιτροπή αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία, με τον Ευ. Αργύρη να υποστηρίζει πως «πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος», και αν αυτό γίνει και δεν δικαιολογούνται οι κινήσεις, στη συνέχεια πρόκειται να προχωρήσουν σε άρση του τραπεζικού απορρήτου.

«Αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε ελβετική τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει» δήλωσε ο κ. Αργύρης, υπογραμμίζοντας ότι από τις δηλώσεις των βουλευτών δεν προκύπτει καμία κατάθεση στην Ελβετία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να ενημερωθεί η επιτροπή για το εάν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

«Πληγή»

Την ίδια ώρα, «πληγή» για την αξιοπιστία της συγκεκριμένης διαδικασίας των πόθεν έσχες είναι τα περίφημα συγκριτικά στοιχεία και οι παρατηρηθείσες μεταβολές δηλώσεων των πολιτικών προσώπων, όχι μόνο σε σχέση με την προηγούμενη από τη δηλωθείσα χρονιά, αλλά μέχρι κι από τότε που μπήκαν στη Βουλή. Και σε αυτό το σημείο δεν έγινε ούτε ένα βήμα προόδου, με αποτέλεσμα όλα να περιορίζονται μέσα στο στενό πλαίσιο της ειλικρίνειας ή μη των υπόχρεων να προσκομίσουν τη δήλωση του πόθεν έσχες, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα κάποιος να μπορεί να δει τι απέκτησε ο καθένας και πότε.

Το μόνο βήμα που έγινε ήταν η δημοσιοποίηση των δηλώσεων στην ιστοσελίδα της Βουλής, η οποία κατά δήλωση των υπευθύνων είχε δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις.

Πολλά και διάφορα προκύπτουν από την ανάλυση των δηλώσεων. Μεταξύ άλλων, ο Γ. Καρατζαφέρης αύξησε κατά περίπου 150.000 ευρώ το εισόδημά του σε σχέση με το 2008, αφού κατά δήλωσή του πούλησε τα δικαιώματα της εκπομπής του σε κυπριακό κανάλι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος δεν εμφανίζει στους λογαριασμούς καταθέσεών του τα εισοδήματα (περίπου 435.000 ευρώ) από την εκποίηση τεσσάρων ακινήτων σε Σαρωνίδα και Εύβοια.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το 2009 επένδυσε περίπου 300.000 ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αφού είχε εισπράξει περίπου 600.000 ευρώ από ομόλογα της ΕΤΒΑ που έληξαν.

Τα «ρεκόρ» σε καταθέσεις και ακίνητα
Η ακτινογραφία των δηλώσεων

Ο Γ. Βαγιωνάς (ΝΔ) κατέχει 2,1 εκατ. δολάρια και 1,5 εκατομμύριο σε ευρώ. Με μεγάλες καταθέσεις ο Ε. Δαμιανάκης (ΠΑΣΟΚ), ο Γ. Ιωαννίδης (ΝΔ), ο Π. Παναγιωτόπουλος (ΝΔ). Με 41 ακίνητα ο Γ. Ανδριανός (ΝΔ)

Οι μεγαλο - καταθέτες

Στις πρώτες θέσεις των πολιτικών με τις μεγαλύτερες καταθέσεις φιγουράρουν ο Ε. Δαμιανάκης (ΠΑΣΟΚ) με 1,7 εκατ. ευρώ, ο Γ. Ιωαννίδης (ΝΔ) με 1.014.285 δολάρια και 624.000 ευρώ, ο Π. Παναγιωτόπουλος (ΝΔ) με 1,6 εκατ. ευρώ, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη με 1,2 εκατ. ευρώ (τα 857.461 είναι κατατεθειμένα στην Deutsche Bank από πώληση περιουσιακού στοιχείου), ο Β. Αποστολάτος (ΛΑΟΣ) με 1,2 εκατ. ευρώ (το 1 εκατ. από λαχείο), ο Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) με 1.149.659 ευρώ. Ακολουθούν η Μάγια Τσόκλη (ΠΑΣΟΚ) με 976.097 ευρώ, οι Α. Σπηλιωτόπουλος (ΝΔ) και Αλ. Αθανασιάδης (ΠΑΣΟΚ) με 820.000 ευρώ.

Το ένα εκατομμύριο σε ευρώ αγγίζουν οι καταθέσεις της Αννας Νταλάρα (ΠΑΣΟΚ) από κοινού με τον σύζυγό της τραγουδιστή Γ. Νταλάρα. Εξ αυτών, ποσό 34.498 ευρώ είναι κατατεθειμένο στην ελβετική τράπεζα Julius Baer, στην οποία έχει επενδύσει ποσά συνολικού ύψους 697.716 ευρώ για την αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Με λεφτά στην τσέπη

Ο Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ) είναι ο μοναδικός βουλευτής που δηλώνει ότι έχει χρήματα σε μετρητά, τα οποία δεν είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται για ποσό 145.000 ευρώ, τα οποία δεν λέει αν τα έχει στο σπίτι ή τα κουβαλάει πάνω του!

Οι σκαφάτοι της βουλής

Πάνω από 20 βουλευτές δηλώνουν πως έχουν σκάφος, φουσκωτό ή βάρκα. Μεταξύ αυτών είναι οι Κ. Καραμανλής, Δ. Αβραμόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Ν. Δένδιας, Ν. Αλευράς, Π. Καμμένος, Σ. Βαλυράκης, Β. Αργύρης, Λ. Κανέλλη, Σπ. Κουβέλης, Κ. Κουκοδήμος, Κ. Φαρμάκη, Ε. Τσιαούση, Σ. Σακοράφα, Δ. Παπουτσής, Ουρ. Παπανδρέου, Γ. Παπαμανώλης, Α. Λαφαζάνης, Ηλ. Καρανίκας, Γ. Αρβανιτίδης, Ε. Κουρουπάκη, Γ. Ανατολάκης κ.ά.

Τα ακίνητα και ο «γαιοκτήμονας»

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 53 ακίνητα -ουσιαστικά πρόκειται για μία ολόκληρη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας- απέκτησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης με γονική παροχή το 2009 με δικαίωμα 11% σε αυτά. Πρόκειται για 42 γραφεία, 10 καταστήματα και μία αποθήκη. Δηλώνει συνολικά 66 ακίνητα.Μεγάλο αριθμό ακινήτων, 53 τον αριθμό, δηλώνει ο Θ. Πάγκαλος. Σε ρόλο «γαιοκτήμονα» εμφανίζεται ο Γ. Ανδριανός (ΝΔ) με 41 ακίνητα, πολλά εκ των οποίων είναι αγροτεμάχια πολλών στρεμμάτων στη Ν. Επίδαυρο. Εκτός από μεγάλες καταθέσεις, ο Ε. Δαμιανάκης (ΠΑΣΟΚ) δηλώνει και σημαντικό αριθμό ακινήτων, ανέρχονται συνολικά σε 38, είτε πλήρους κυριότητας είτε εξ αδιαιρέτου. Τον αριθμό των ακινήτων της αύξησε η Ελενα Ράπτη (ΝΔ), καθώς το 2009 απέκτησε από γονική παροχή 19 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη με δικαίωμα 14% σε αποθήκες, γραφεία, διαμερίσματα και ένα κατάστημα. Συνολικά δηλώνει 35 ακίνητα.

Δύο γυναίκες οι πιο «φτωχές»

Δύο γυναίκες εμφανίζονται με τις πιο «φτωχές» δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Πρόκειται για τη Διονυσία Αυγερινοπούλου (ΝΔ) με εισόδημα 24.721 ευρώ, καταθέσεις 6.643 ευρώ και χωρίς κανένα ακίνητο στο όνομά της και την Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) με εισόδημα 24.152 ευρώ, χωρίς ακίνητα και ΙΧ. Ισως την πιο μικρή κατάθεση εμφανίζει ο Γ. Βούρος (ΠΑΣΟΚ) με 13,27 ευρώ.

Αντίδραση από τον πρώην υπουργό
«Ανειλικρινής η δήλωση του Ακη Τσοχατζόπουλου»

Με επίκεντρο την «ανειλικρίνεια», άναψε χθες ο καβγάς ανάμεσα στον πρόεδρο της επιτροπής για τα πόθεν έσχες Ευ. Αργύρη και τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Στα συμπεράσματα της επιτροπής επισημαίνεται πως από τις αναλυτικές εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών λογιστών δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, πλην της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε ο κ. Τσοχατζόπουλος, η οποία «κρίθηκε ανειλικρινής μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού του απορρήτου». Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε επιστρέφοντας τα περί «ανειλικρίνειας» της δήλωσής του, κάνοντας λόγο για «σίριαλ που κρατάει έναν χρόνο τώρα».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος δηλώνει συνολικό εισόδημα 250.955, 87 ευρώ τα 150.000 από τα οποία δικαιολογεί ως λήψη δύο δανείων (100.000 ευρώ από Eurobank και 50.000 ευρώ από Πειραιώς). Ο ίδιος εμφανίζει να έχει μόνο 4.297 ευρώ στην Εθνική τράπεζα, 7.000 ευρώ από δάνεια που έχει πάρει από Eurobank και Πειραιώς το πρώτο επισκευαστικό και το δεύτερο καταναλωτικό. Η δε σύζυγός του φέρεται να διαθέτει όλα κι όλα 225 ευρώ στη City Bank, ενώ ο πρώην υπουργός δηλώνει ένα αυτοκίνητο 700 κυβικών που αγόρασε το 2007.

*Το πόθεν έσχες των βολευτών καθώς και οι τίτλοι που υπάρχουν σ αυτή την είδηση θυμίζουν απόλυτα παράσταση του Καραγκιόζη. (Ανειλικρινής είναι μόνο ο Άκης;)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βαριές σκιές στα πόθεν έσχες των βουλευτών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">