ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Με πολύ κρύο και χιόνια έως τα Χριστούγεννα

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Για έκτακτα καιρικά φαινόμενα με έντονες χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι και η γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από σήμερα μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ηδη από χθες το βράδυ έχει αρχίσει να χιονίζει ενώ το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας επεκτείνεται από τη δυτική Ελλάδα σε όλη τη χώρα. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, δηλαδή την Κυριακή, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση των έντονων φαινομένων, ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το πολύ κρύο αλλά και πολλές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, το επόμενο διήμερο αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες ενώ θα χιονίσει στα βόρεια του νομού και κυρίως στην Πάρνηθα. Στη Θεσσαλονίκη οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν να «ασπρίσει» ακόμη και μέσα στην πόλη. Αναλυτικά: Σήμερα, προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές καταιγίδες και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της κεντρικής χώρας. Ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα προβλέπονται στη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Στερεά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Υφεση

Την Παρασκευή, με εξαίρεση το Βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο όπου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη χώρα αλλά βαθμιαία θα παρουσιάσει ύφεση σε όλη τη δυτική Ελλάδα και από το απόγευμα στα βόρεια. Το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές θα δείχνει κάτω από το μηδέν ενώ τις πρωινές ώρες θα πρέπει να προσεχθεί ο παγετός. Μάλιστα, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Το Σάββατο αναμένεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας και στην υπόλοιπη χώρα. Την Κυριακή των Χριστουγέννων στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις με περιόδους ηλιοφάνειας στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο ισχυροί και Ιόνιο ανατολικοί - βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και στα νότια τοπικά ισχυροί.

Βάσει των σημερινών στοιχείων φαίνεται ότι από τις 30 με 31 Δεκεμβρίου ο καιρός σιγά σιγά θα αρχίσει να βελτιώνεται. Ετσι την Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με κάπως υψηλότερες θερμοκρασίες, ωστόσο, το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό με τον υδράργυρο κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και στην Αττική μέγιστη θερμοκρασία 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Η Γενική Γραμματεία εφιστά την προσοχή στους πολίτες για τις επόμενες ημέρες, κυρίως να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θάλασσες, να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και παραμονή στην ύπαιθρο όταν πέφτουν κεραυνοί.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Με πολύ κρύο και χιόνια έως τα Χριστούγεννα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">