Σύμφωνα με τη «Liberation», ο Γάλλος πρόεδρος τοποθέτησε δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά του κράτους που θα λειτουργήσουν ως «φίλτρο» για οτιδήποτε απειλήσει να τον βλάψει. Στόχος του, επίσης, είναι να ανασύρει «ενδιαφέρουσες» πληροφορίες που θα μπορούσαν να «κάψουν» τους αντιπάλους του.
Με μια στρατηγική «πανικού» μία ανάσα πριν από τις εκλογές που θα σηματοδοτήσουν το τέλος του και κάτω από την πίεση των σκανδάλων που τον έχουν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια, ο Νικολά Σαρκοζί προσπαθεί να φέρει το «παιχνίδι» με το μέρος του, απλώνοντας τα δίχτυα του σε ολόκληρη τη Γαλλία. Σύμφωνα με αποκάλυψη-σοκ της εφημερίδας «Liberation», ο Γάλλος πρόεδρος έχει φροντίσει τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές να τοποθετήσει τους δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά του κράτους - στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και την αυτοδιοίκηση- που θα λειτουργήσουν ως «φίλτρο» για οτιδήποτε απειλήσει να τον βλάψει.
Ο «Σαρκό» προσπαθεί να ασκήσει τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο στη χώρα και το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό: το να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός νέου σκανδάλου ή την αποκάλυψη πληροφοριών για υποθέσεις που ήδη τον βαρύνουν, αλλά και να ανασύρει ακόμα και την παραμικρή «ενδιαφέρουσα» πληροφορία που θα μπορούσε να «κάψει» τους αντιπάλους λίγο πριν από την αναμέτρηση της άνοιξης του 2012.
Το πρόσωπο-σύμβολο αυτής της στρατηγικής είναι ο Αντρέ Ριντ, ένα όνομα άγνωστο εκτός των δικαστικών κύκλων, στον οποίο όμως ο Σαρκοζί έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για να ελέγξει τη γαλλική δικαιοσύνη που εξακολουθεί να τον ταλαιπωρεί. Η εφημερίδα αποκάλυψε την Τετάρτη ότι το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο έδωσε στις 20 Δεκεμβρίου το «πράσινο φως» για τον διορισμό του 61χρονου διευθυντή επιθεώρησης δικαστικών υπηρεσιών ως γενικού εισαγγελέα στο Μπορντό, όπου θα μπορεί «να επιβλέπει την υπόθεση Μπετανκούρ», που αφορά την παράνομη πολιτική χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007. Εκτός από τον Ριντ και άλλοι δικαστικοί έχουν μεταφερθεί σαν πιόνια πάνω σε σκακιέρα για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της κυβέρνησης, ενώ η ίδια τάση επικρατεί και στην αστυνομία και την αυτοδιοίκηση.
Ο χάρτης
Χάρτης της «Liberation» δείχνει σε πόσες γαλλικές πόλεις έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά άτομα της εμπιστοσύνης του προέδρου στη Μασσαλία, στην Γκρενόμπλ, στο Μπορντό, στο Παρίσι, στη Λίλ και σε πολλές άλλες.
Οπως αναφέρει στο κεντρικό της άρθρο η «Liberation», στην προεκλογική του καμπάνια του 2007 ο Νικολά Σαρκοζί είχε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσει μία «άμεμπτη» δημοκρατία. Οχι μόνο δεν έβαλε τέλος στους κομματικούς διορισμούς, αλλά έπραξε ακριβώς το αντίθετο: επί Σαρκοζί ένας άνευ προηγουμένου αριθμός κρίσιμων πόστων στη γαλλική δικαιοσύνη, την αστυνομία και την αυτοδιοίκηση έχει καταληφθεί από ανθρώπους του προέδρου. Στόχος της εξουσίας έχει γίνει περισσότερο από ποτέ το «να γνωρίζει τα πάντα, να ελέγχει τα πάντα», καταλήγει η εφημερίδα.
«ΟΜΗΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
«Κατηγορώ» από τους σοσιαλιστές
Την αποκάλυψη της «Liberation» ακολούθησαν εντονότατες αντιδράσεις στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, όπου γίνεται λόγος για «ομηρεία του κράτους» και κινήσεις «πανικού» του Σαρκοζί. Πολλά στελέχη των σοσιαλιστών κατηγόρησαν χθες τον πρωθυπουργό για «μια σειρά διορισμών σε θέσεις-κλειδιά του κράτους». «Είναι χωρίς αμφιβολία δείγμα της νευρικότητάς του εν όψει της ήττας του στις εκλογές του 2012, αλλά και η έκφραση της αντίληψής του για τη δημοκρατία», σχολίασε ο γερουσιαστής και δήμαρχος της Ντιζόν Φρανσουά Ρεμπσαμάν, υπεύθυνος ασφαλείας της ομάδας του σοσιαλιστή υποψήφιου Φρανσουά Ολάντ. Ο Αρνό Μοντεμπούργκ, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές για το χρίσμα, εκτίμησε ότι «ο πανικός της εξουσίας είναι εμφανής».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου