ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αναψε φωτιές ο Γιλμάζ - οι περιοχές που κάηκαν

ΤΡΙΤΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 - ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε πως μυστικά κονδύλια του τουρκικού κράτους δόθηκαν επί Τσιλέρ για «αντίποινα με εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα»

Με μια απροσδόκητη ομολογία-σοκ ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ ήρθε σε ανύποπτο χρόνο να βγάλει στη φόρα όλο το εμπρηστικό (και άκρως ανθελληνικό) παρελθόν του "βαθέος κράτους" της Τουρκίας, ανεβάζοντας στο κόκκινο το διπλωματικό θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των ελληνικών κομμάτων.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα "Birgun", ο 64χρονος κεντροδεξιός (ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός για κάποιους μήνες το 1991, για κάποιους μήνες το 1996, καθώς και για την περίοδο από τον Ιούνιο του 1997 έως τον Ιανουάριο του 1999) δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι Τούρκοι μυστικοί πράκτορες επιδίδονταν σε εμπρησμούς ελληνικών δασών την περίοδο 1993-1996, όταν πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ. Επικαλούμενος έκθεση για τη σκοτεινή δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ, ο 64χρονος υποστηρίζει πως με κάποια από τα μυστικά κονδύλια του τουρκικού κράτους χρηματοδοτήθηκαν: "H απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν κατά του προέδρου Αλίγιεφ και τα αντίποινα με εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα".

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιλμάζ (ο οποίος διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία την Τσιλέρ τον Μάρτιο του 1996) δήλωσε πως σε αντίθεση με όλους τους άλλους πρωθυπουργούς της Τουρκίας, οι οποίοι όταν τελείωνε η θητεία τους ενημέρωναν τον διάδοχό τους σχετικά με το πού και το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κρατικά κονδύλια, "μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση των μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός". "Πιστεύω ότι υπήρχαν λεπτομέρειες που δεν μου γνωστοποιήθηκαν... η έκθεση περιελάμβανε όλες τις πληροφορίες εκτός από τα κρατικά απόρρητα, όπως την απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας", δήλωσε ο Γιλμάζ αναφερόμενος σε έκθεση που του είχαν παρουσιάσει σχετικά με ένα τουρκικό σκάνδαλο του 1996 (το επονομαζόμενο "Σουσουρλούκ", το οποίο έμελλε να φέρει στο φως τους δεσμούς κυβέρνησης, ενόπλων δυνάμεων και οργανωμένου εγκλήματος).

Με τις παραπάνω, αν μη τι άλλο, εμπρηστικές αποκαλύψεις του ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται, με κάποια χρόνια καθυστέρηση, να επιβεβαιώσει τους ελληνικούς φόβους του παρελθόντος (τον Οκτώβριο του 1995 οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν συντάξει εμπιστευτική έκθεση για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν με στόχο την "οχύρωση" των νησιών του Αιγαίου ενάντια στις προκλήσεις της Αγκυρας) και τις φήμες που κυκλοφορούσαν περί ανάμειξης Τούρκων μυστικών πρακτόρων σε δολιοφθορές στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά ο επιφανής Τούρκος δημοσιογράφος της "Hurriyet" Εμίλ Τσολασάν είχε υποστηρίξει σε βιβλίο του πως μυστικός πράκτορας του είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε μεταβεί σε "γειτονική χώρα" και είχε τοποθετήσει βόμβες σε τουριστικά θέρετρα, ενώ και ένα από τα μεγάλα ονόματα του τουρκικού παρακράτους, ο πρώην "Γκρίζος Λύκος" Χ. Κιρτζί (το άλλοτε δεξί χέρι του ακροδεξιού παρακρατικού ναρκεμπόρου Αμπντουλάχ Τσατλί), είχε -με τηλεφωνική του παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού "HBB" τον Νοέμβριο του 1996- αναφερθεί σε "εμπρησμούς δασών σε νησιά γειτονικής χώρας".

Στο άκουσμα των αποκαλύψεων του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού, η ελληνική πλευρά αντέδρασε εντονότατα. "Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον Μεσούτ Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, ενώ περισσότερο καυστικά ήταν στις αντιδράσεις τους τα ελληνικά κόμματα.

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση Ερντογάν «οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς». «Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει -εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί δημοσίως ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να εκτελούνται.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αναψε φωτιές ο Γιλμάζ - οι περιοχές που κάηκαν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">