ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Καταγγελία για Aντιλαϊκή πολιτική του Δήμου Γλυφάδας (Α.Ρ.Πρωτοβουλία Γλυφάδας)

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011
Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΓΡΙΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ κ.ΚΟΚΚΟΡΗ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 21 Δεκεμβρίου 2011 και κατά τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012, αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι πραγματικές διαθέσεις και οι προθέσεις του Δημάρχου κ. Κόκκορη και της παράταξής του.

Μέσα στα ασφυκτικά και αντιδημοκρατικά πλαίσια που επιβάλει ο κ. Δήμαρχος και η κ. Πρόεδρος και ανέχεται η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στο γνωστό και απαράδεκτο «οπαδικό» κλίμα που δημιουργούν οι φίλοι του κ. Δημάρχου, η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας ήταν και πάλι η τεκμηριωμένη και ουσιαστική αντιπολιτευτική φωνή στο Δ.Σ. Με την αναλυτική κριτική και τις προτάσεις που καταθέσαμε, καταδείξαμε με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου μας έχουν συνταχθεί με ταξικά κριτήρια και πως η Δημοτική Αρχή ακολουθεί σταθερά το μονόδρομο του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου και αποδέχεται άκριτα και χωρίς την παραμικρή αντίσταση τις πολιτικές της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και του κοινωνικού έργου των Δήμων.

Καταγγείλαμε ότι η σύνταξή τους έγινε ερήμην των δημοτών και αποδείξαμε πως είναι ένας Προϋπολογισμός πλασματικός, μακριά από τις ανάγκες της Πόλης και χωρίς καμιά πολιτική εναντίωσης στο μονόδρομο που επιβάλουν οι δυνάμεις που στηρίζουν την τρικομματική συγκυβέρνηση. Και με τον προϋπολογισμό του 2012, συνεχίζεται η σταδιακή και μεγάλη περικοπή τόσο των κοινωνικών παροχών όσο και των επενδύσεων, μιας και η Δημοτική αρχή υπακούει τυφλά στην Κυβέρνηση που αρνείται να καταβάλει τους θεσμοθετημένους πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επισημάναμε πως η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και κοινωνικών εκρήξεων.

Και φέτος ο υπόψη προϋπολογισμός είναι καθαρά διαχειριστικός της κρίσης, χωρίς στόχους και πολιτικές ανακούφισης των δημοτών. Η διαφωνία μας λοιπόν είναι πλήρης και για το λόγο αυτό τον καταψηφίσαμε. Κατά την συζήτηση μεταξύ των άλλων επισημάναμε και καταδικάσαμε:

Την προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία είχε συνταχθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π) δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται περί ασκήσεων επί χάρτου. Χωρίς συνοχή και την παραμικρή ιεράρχηση, προτείνονται αποσπασματικά και κατακερματισμένα έργα, δίχως αιτιολόγηση και περιγραφή των αναγκών που υποτίθεται ότι θα καλύψουν, με εμφανείς τις σκοπιμότητες και τις επιλογές που η Δημοτική Αρχή θέλει να υπηρετήσει. Επιλογές που έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης με καταφανέστατη την συνέχιση της ανισομερούς πολιτικής σε βάρος της Άνω Γλυφάδας. Το σύνολο του Τ.Π. δέχεται μια περικοπή σε σχέση με πέρσι που ξεπερνάει το 31%. Τα νέα έργα αποτελούν μόνο το 39% του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο αφορά καθαρά παλαιότερα έργα και προμήθειες από τα οποία μάλιστα περίπου το 12% αφορά ήδη τελειωμένα έργα που δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμη.

• Ειδικότερα οι επενδύσεις σε έργα περιορίζονται σχεδόν στο μισό. Καταδείξαμε με στοιχεία πως κανένα έργο ομβρίων δεν προβλέπεται όπως και καμιά μελέτη για τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων. Θα έχουμε μηδενικές δαπάνες για ανέγερση σχολείων, περιορισμό των δαπανών συντήρησης σχολείων κατά 18%, περιορισμό των δαπανών για πεζοδρόμια και οδοποιία κατά 45% και 31% αντίστοιχα.

• Χωρίς να γίνει από την μεριά του κ. Δημάρχου καμιά απολύτως κριτική για την αποτυχία του περσινού προϋπολογισμού και καθορισμός των νέων προτεραιοτήτων, ψηφίσθηκε ένας προϋπολογισμός πρόχειρος, με έντονα πλασματικό χαρακτήρα, με έσοδα που δεν θα εισπραχθούν ποτέ και δαπάνες που δεν θα γίνουν ποτέ.

Πέρσι τα πραγματικά έσοδα του Δήμου, μόλις που ξεπέρασαν το 70% περίπου των προϋπολογισθέντων και αυτό γιατί από τα διάφορα τέλη μειώθηκαν πάνω από 13 εκατ. €, ενώ από τις θεσμοθετημένες κρατικές επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου και τις επενδύσεις (τα οποία σημειωτέον είχαν ήδη περικοπεί και το 2010 περισσότερο από 20%) δόθηκαν 4,5 εκατομ. € λιγότερα.

• Επίσης και στα έξοδα η κατάσταση ήταν τραγική αφού ο Δήμος ακολούθησε την κυβερνητική πολιτική της ιδιότυπης παύσης πληρωμών. Τα συνολικά έξοδα χρήσης μόλις ξεπέρασαν το 60%. Επικεντρώσαμε ειδικότερα την κριτική μας στο γεγονός ότι, για επενδύσεις και έργα δαπανήθηκε μόνο το 12% του περσινού προϋπολογισμού όπως και στον σφαγιασμό που έγινε στις αμοιβές του προσωπικού που μειώθηκαν περίπου κατά 32% λόγω των απολύσεων των συμβασιούχων, της απαράδεκτης στάσης πληρωμών προς εργαζόμενους που έχουν να πληρωθούν 8 μήνες και των δραστικών περικοπών στις αποδοχές σε όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο.

Επισημάναμε πως η συνολική μείωση της κοινωνικής προσφοράς προς τους δημότες τα δύο προηγούμενα χρόνια ξεπέρασε το 40%.

• Και για το 2012 η Δημοτική αρχή αποφάσισε την συνολική περικοπή του νέου προϋπολογισμού κατά 13%, περιορίζοντας τις κρίσιμες δαπάνες για κοινωνική πολιτική - αθλητισμό και πολιτισμό κατά 27% και το Τεχνικό Πρόγραμμα κατά 31% .

Ειδικότερα με τον προϋπολογισμό του 2012 που ψηφίσθηκε:

• ΤΑ ΕΣΟΔΑ - παρά το πλασματικό τους φούσκωμα - παρουσιάζουν μια μείωση κατά 13%. Χαρακτηριστικότερες οι περικοπές κατά 48% των εσόδων που αφορούν τις κρατικές επιχορηγήσεις για επενδύσεις και λειτουργικές δαπάνες και 45% των εσόδων από είσπραξη προστίμων και παραβόλων, κατά 15% από τις τακτικές επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες, κατά 27% από τα τέλη ελλιμενισμού σκαφών στις μαρίνες και διάφορα άλλα τέλη ενώ για πρώτη φορά αφαιρούνται επισφαλείς απαιτήσεις από έσοδα Παλαιών Οικονομικών Ετών. Συνεχίζεται έτσι η εύκολη λύση της μη σύγκρουσης με τα συμφέροντα, περιορίζοντας σημαντικά τα προβλεπόμενα σχετικά έσοδα από τα τέλη ελλιμενισμού στις μαρίνες, χρήσης αιγιαλού, χρήσης κοινοχρήστων χώρων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών κ.λ.π. Αντίθετα διατηρούνται σταθερά τα δημοτικά τέλη και το «πρασινόσημο».

ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ αποφασίσθηκε για φέτος η μεγάλη περικοπή σε όλες τις δαπάνες από 5% έως και 50% με χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις των Υπηρεσιών Πολιτισμού, Αθλητισμού & Κοινωνικής πολιτικής κατά 27%, των Υπηρεσιών Ύδρευσης- Άρδευσης-Αποχέτευσης κατά 35%, των Τεχνικών έργων κατά 25%, της Πολεοδομίας κατά 37%, των νεκροταφείων κατά 40%, των Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών κατά 30% κ.λ.π. Οι μόνες δαπάνες που αυξήθηκαν αφορούν την σκανδαλώδη αγορά των οικοπέδων στην περιοχή «Καρβελά». Με αυτές τις δραματικές περικοπές θα αντιμετωπισθούν οι αυξημένες - λόγω της κρίσης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης – κοινωνικές ανάγκες των συμπολιτών μας;

• Τονίσαμε πως την ώρα που η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού δέχεται και νέα συρρίκνωση, οι δαπάνες για τις αποδοχές των υπαλλήλων ειδικών θέσεων (βλ. Γενικός Γραμματέας, σύμβουλοι κ.λ.π.) και τις αμοιβές των αιρετών και τρίτων αυξάνονται κατά 37% και κατά 18% αντίστοιχα, ενώ τα έξοδα ενημέρωσης και προβολής των δραστηριοτήτων του Δήμου αυξάνονται κατά 78%!!!.

Στην αντιλαϊκή πολιτική που αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή και οι συνέταιροί της, η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας αντιπρότεινε πως - την ώρα μάλιστα που η κοινωνία και ειδικότερα τα πλέον αδύναμα στρώματα πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση - ο Δήμος μας χρειάζεται:

• Δράσεις - με πρόβλεψη χρηματοδότησής τους από τον Προϋπολογισμό - για τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και τη βοήθεια στους ανέργους και τους πολλαπλά πληγόμενους από την λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού συνδημότες μας.

• Ουσιαστικές δράσεις για την ενίσχυση των σχολείων μας και των σχολικών επιτροπών, την απορρόφηση όσο των δυνατών περισσότερων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία του Δήμου μας με την άμεση κατάργηση των τροφείων για τους γονείς που είναι άνεργοι ή ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Επαναφέραμε την σχετική μας πρόταση για μείωση κατά 10% των δημοτικών τελών για όλους, απαλλαγή των ευπαθών ομάδων από αυτά και το πάγωμα της είσπραξης του «πρασινόσημου».

• Παράλληλα τονίσαμε την ανάγκη της λήψης άμεσων μέτρων για την αύξηση των εσόδων του Δήμου από τα τέλη ελλιμενισμού στις μαρίνες, χρήσης αιγιαλού, χρήσης κοινοχρήστων χώρων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών κ.λ.π. δραστηριοτήτων που εισφοροδιαφεύγουν σκανδαλωδώς, την εφαρμογή πολιτικής πλήρους διαφάνειας και περιορισμού της σπατάλης στις εκτός μισθοδοσίας δαπάνες, την ανάκληση της σκανδαλώδους απόφασης της αγοράς των δύο οικοπέδων στην περιοχή «Καρβελά» και κάθε άλλης δαπάνης σε έργα βιτρίνας και προβολής.

• Ο Δήμος μας χρειάζεται έναν προϋπολογισμό που θα έρχεται σε αντίθεση με τον «Καλλικράτη», ένα προϋπολογισμό διεκδίκησης πόρων, έναν προϋπολογισμό αντίστασης και αλληλεγγύης, με κοινωνικό πρόσημο, ένα προϋπολογισμό συμμετοχής και ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα και της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Και βέβαια χρειαζόμαστε μια πολιτική εναντίωσης και όχι υποταγής στο μονόδρομο του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, που θα αντιστέκεται στις πολιτικές της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων.


Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας

Γλυφάδα 22 Δεκεμβρίου 2011


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Καταγγελία για Aντιλαϊκή πολιτική του Δήμου Γλυφάδας (Α.Ρ.Πρωτοβουλία Γλυφάδας) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">