ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στο τραπέζι Ευρωζώνη των «εννέα»

ΤΡΙΤΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 - ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.

Βασικό «αγκάθι» παραμένει η στάση της Βρετανίας η οποία, μετά την άρνησή της να προσυπογράψει τη συμφωνία των «26», εμφανίζεται αμετακίνητη


Εντείνονται οι ανησυχίες στις Βρυξέλλες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου, που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα, εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι στο «πακέτο» δημοσιονομικής πειθαρχίας που συμφωνήθηκε, υπάρχουν μια σειρά από επικαλύψεις και αντιφάσεις σε σχέση με το «πακέτο» οικονομικής διακυβέρνησης, που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου, ύστερα από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωβουλής.

Aπό τις πρώτες συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών και τριών ευρωβουλευτών προκύπτει ότι η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών περιλαμβάνει πολλές «γκρίζες ζώνες», οι οποίες δεν εξυπηρετούν το στόχο της καθαρής και ισχυρής απάντησης της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ενδεικτική της βραδύτητας με την οποία εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι ότι στην πρώτη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, εξετάστηκε μόνο το πρώτο -και χωρίς να υπάρξει συναίνεση- από τα 17 κεφάλαια της συμφωνίας.

Βρετανία

Σε πολιτικό επίπεδο, βασικό «αγκάθι» παραμένει η στάση της Βρετανίας, η οποία, μετά την άρνησή της να προσυπογράψει τη συμφωνία των «26», εμφανίζεται αμετακίνητη. Στόχος είναι αυτές οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου να επικυρωθεί η νέα συμφωνία. Σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί η συνοχή των «27», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι αποφάσισε να συγκαλέσει στις 30 Ιανουαρίου Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με τη συμμετοχή δηλαδή και της Βρετανίας. Απόφαση, η οποία έγινε δεκτή με ορισμένες ενστάσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες διαπιστώνουν ότι η Βρετανία, και εξαιρέσεις -όπου το επιθυμεί- εξασφαλίζει αλλά και κοντά στο «όχημα του ευρώ» παραμένει. Το Παρίσι έχει ακόμη καταστήσει σαφές ότι οι συζητήσεις δεν θα πρέπει να περιοριστούν στην επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη («χρυσός κανόνας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και αυτόματες κυρώσεις για τους παραβάτες»), όπως δηλαδή επιθυμεί το Βερολίνο, αλλά ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί σημαντικά το ζήτημα της σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών.

Εντάσεις

Το αίτημα της Γαλλίας εμπεριέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στους κόλπους της Ε.Ε. εάν, για παράδειγμα, τεθούν ζητήματα φορολογικής εναρμόνισης, για τα οποία η Ιρλανδία είναι αντίθετη. Με δεδομένες αυτές τις δυσκολίες και, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο να υπάρξουν κωλυσιεργίες στη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας των «26» από τα ίδια τα κράτη-μέλη, οι κοινοτικές πρωτεύουσες φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, μόλις το επικυρώσουν εννέα χώρες. Ωστόσο, το Βερολίνο πιέζει προκειμένου να αυξηθεί το όριο των εννέα χωρών, με στόχο όλοι οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρωζώνης να συμπεριληφθούν εξαρχής στον κατάλογο των χωρών της συμφωνίας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στο τραπέζι Ευρωζώνη των «εννέα» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">