ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κοινό μέτωπο ενάντια στον ευρωσκεπτικιστή συντηρητικό Ντέιβιντ Κάμερον

Κοινό μέτωπο ενάντια όχι στην κρίση χρέους (εκεί ακόμη υπάρχουν διαφωνίες), αλλά ενάντια στην απομονωμένη Μεγάλη Βρετανία και στον ευρωσκεπτικιστή συντηρητικό πρωθυπουργό της, Ντέιβιντ Κάμερον, συγκροτούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, με πρώτους και περισσότερο επικριτικούς τους Γάλλους.

«Η αγγλική Δεξιά έδειξε ότι είναι ικανή να γίνει η πιο ανόητη στον κόσμο, υπηρετώντας αμιγώς τα οικονομικά συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού τομέα και όχι το εθνικό της συμφέρον, αυτό είναι λυπηρό γιατί χρειαζόμαστε τους Βρετανούς φίλους μας στην Ευρώπη» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής, Ζαν Πιερ Ζουγιέ.

«Ο Μπλερ και ο Μπράουν δεν θα είχαν διαπράξει τέτοιο λάθος στις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Ζουγιέ, ο οποίος έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, δήλωσε, αναφορικά με την κίνηση της Βρετανίας να βγει εκτός της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης, πως «είναι κρίμα» και πως το Παρίσι «λυπάται γι' αυτή την απόφαση».

Περισσότερο καυστικός, ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, χαρακτήρισε την κίνηση των Βρετανών «αξιολύπητη» και αποπειράθηκε να την εκμεταλλευθεί λέγοντας πως «για τη Βρετανία, η Ευρώπη είναι απλώς μια αγορά» ενώ για τους Γάλλους «είναι κάτι παραπάνω».

Από την πλευρά του, και ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, Ολι Ρεν, τόνισε πως λυπάται για την απόφαση του Λονδίνου να μη συμμετάσχει στη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δήλωσε πως «η πόρτα της Ευρώπης θα παραμένει ανοιχτή για τη Βρετανία».

Κριτική στον Κάμερον άσκησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι, σημειώνοντας πως «εάν η Βρετανία δεν είχε αυτοαποκλειστεί από την ΕΕ, θα ήταν μια χώρα με μεγαλύτερη σημασία και επιρροή».

Και ενώ συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός Κάμερον υπερασπιζόταν, απολογούμενος ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, την απόφασή του ως «ορθή για τη χώρα», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της η Βρετανία να συνεχίσει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ» και θέτοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της λειτουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς (οι Βρετανοί δεν θέλουν οι θεσμοί της ΕΕ να καταλήξουν να εξυπηρετούν την Ευρωζώνη).

Από την πλευρά της, η Αντζελα Νάιτ, επικεφαλής της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών, τόνισε πως είναι σημαντικό για τη χώρα της να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ΕΕ.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κοινό μέτωπο ενάντια στον ευρωσκεπτικιστή συντηρητικό Ντέιβιντ Κάμερον Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">