Θετικά υποδέχτηκαν το μέτρο επιχειρηματίες που διατηρούν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια. Αντιδράσεις για εύνοια προς τα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες σε βάρος των μικρών καταστημάτων. Τρεις μήνες το περιθώριο για την τεχνική και οργανωτική προσαρμογή
Ξενύχτια με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι περιμένουν τους Ιταλούς καταστηματάρχες. Από χθες οι Ιταλοί επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν τη νύχτα... μέρα, καθώς όσοι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά τους όλο το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα.
Πρόκειται για ένα από τα κύρια μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του νέου έτους, πυροδοτώντας ποικίλες αντιδράσεις.
Από τη μια πλευρά αρκετοί επιχειρηματίες, κυρίως όσοι διατηρούν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, υποδέχτηκαν το μέτρο θετικά, θεωρώντας πως μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. Στη Ρώμη και τη Νάπολι, μάλιστα, πολλές καφετέριες και μπαρ (τα οποία ήταν υποχρεωμένα να κλείνουν στις 2 το πρωί βάσει του προηγούμενου νόμου) έσπευσαν να εφαρμόσουν το νέο ωράριο σερβίροντας εσπρέσο όλη τη νύχτα.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, το νέο ωράριο πλήττει όσους διατηρούν οικογενειακές και μικρές επιχειρήσεις. Οπως εξηγούν στα ιταλικά ΜΜΕ, αυτήν τη δύσκολη εποχή όποιος δεν μπορέσει να προσλάβει νέο προσωπικό για τις νυχτερινές βάρδιες θα βρεθεί σε δεινή θέση εξαιτίας του ανταγωνισμού, ενώ επισημαίνουν πως οι τρεις μήνες περιθώριο που προσφέρει ο νόμος για την τεχνική και οργανωτική προσαρμογή... δεν επαρκούν.
Για του λόγου το αληθές, τόσο ο επικεφαλής της εμπορικής ένωσης Confesercenti όσο και εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών σε πολλές πόλεις εκφράζουν ανησυχία πως ο νέος νόμος μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει τους οικονομικούς δείκτες.
Λουκέτα
Οπως εξηγεί η δημοτική σύμβουλος στο Τορίνο Τζουλιάνα Τεντέσκο, «ο νέος νόμος μπορεί να ευνοήσει μόνο τα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες σε βάρος των μικρών καταστημάτων», ενώ ο επικεφαλής της Confesercenti, Μάρκο Βεντούρι, προβλέπει πως η άνευ όρων απελευθέρωση του ωραρίου πρόκειται να οδηγήσει σε λουκέτο πάνω από 26.000 καταστήματα σε όλη τη χώρα κυρίως στον τομέα των τροφίμων, της ένδυσης και των υποδημάτων!
Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για την Ιταλία το 2012 είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές, τόσο και οικονομικό όσο και σε... κοινωνικό επίπεδο. Ηδη ο τζίρος των καταστημάτων εμφάνισε πτώση 30% την εορταστική περίοδο, ενώ οι δείκτες της απασχόλησης είναι αποκαρδιωτικοί.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέσα στο 2012 κινδυνεύουν να χαθούν έως και 300.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ εξ αυτών οι 40.000 αναμένεται να χαθούν μέσα στους πρώτους μήνες του έτους, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στα συνδικάτα τα οποία υπόσχονται να δώσουν σκληρή μάχη εναντίον της καταιγιστικής λιτότητας...
Συνδικάτα
SOS για κοινωνικές εντάσεις
Ξέσπασμα κοινωνικών εντάσεων προβλέπουν τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας, τα οποία προειδοποιούν την κυβέρνηση πως εάν δεν ξεκινήσει σύντομα έναν «εποικοδομητικό διάλογο», η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί. Σύμφωνα με τη γραμματέα του ιταλικού κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο, «τους επόμενους μήνες υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος να αυξηθούν οι κοινωνικές εντάσεις», ενώ επισημαίνει πως «όσο η οικονομική ύφεση θα βαθαίνει πλήττοντας τα εισοδήματα των πολιτών και αυξάνοντας τις ανισότητες», τόσο ο κίνδυνος να ξεσπάσουν κοινωνικές συγκρούσεις θα γίνεται πιο ρεαλιστικός.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου