ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γιώργος Καρατζαφέρης Λάος: Θρασυδειλία και πολιτικός αναχρονισμός ενός κόμματος κωλοτούμπα


Ο Γ. Καρατζαφέρης συνιστά περίπτωση πολιτικού που θα απασχολήσει στο μέλλον Έλληνες και ξένους επιστήμονες αναφορικά με την χρήση του λαϊκισμού και του πολιτικού καιροσκοπισμού με σκοπό την κάρπωση πρόσκαιρων ψηφοθηρικών πλεονεκτημάτων.

Θα μείνει όμως στην ιστορία και για έναν άλλο λόγο. Συνιστά μοναδικό case study Έλληνα πολιτικού ειδικευμένου στην διαχείριση της πολιτικής μέσα από όρους τηλεοπτικούς και αμιγώς επικοινωνιακούς. (Καμία σχέση με πραγματικό πολιτικό που γεννάται εκ των αναγκών)

Ο Καρατζαφέρης εχει αποδείξει οτι είναι κάπηλος εκκλησιαστικών και εθνικών συμβόλων, και γέννημα εντονου λαϊκισμού διαμέσω των ερτζιανών.

Μέγας κωλοτούμπας ο οποίος πρίν την είσοδο του Λάος στο κοινοβούλιο ειχε καθημερινή βάναυση στάση κατά της διαπλοκής και των διαπλεκομένων, και αμέσως μετά ως πολυδιαπλεκόμενος και ο ίδιος (με σειρά μέσων) την έκανε γαργάρα όταν εχει καθημερινή παρουσία σε Μ.Μ.Ε.

Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όποιον «όψιμο» πολιτικό θέλει να εντρυφήσει στην διαχείριση της τηλεοπτικής του εικόνας και στην δύναμη που αυτή έχει με σκοπό την επίτευξη μικροκομματικών συμφερόντων και εύκολης διάδοσης (παρα)πολιτικών μηνυμάτων.

Αμφιβάλλω αν και ο ίδιος έχει διαβάσει ποτέ την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος του. Για τον ίδιο προτεραιότητα έχει το ποια θέση θα πάρει το κόμμα του εδώ και τώρα, αυτήν την στιγμή, προκειμένου να αποσπάσει επιρροή και να φροντίσει τα προσωπικά ιδιοτελή του συμφέροντα.

Η τακτική του βασίζεται στην χρήση «πιασάρικων» εκφράσεων, τηλεοπτικών παραλληλισμών και συνθημάτων, και έντονης εμπάθειας και κομπλεξισμού για τα άλλα κόμματα, (και ειδικά της αριστεράς)  που αυξάνουν τα ποσοστά τους, διότι οι πολίτες συνδράμουν υπέρ καλύτερων εκφραστών ενω ο ίδιος και το κόμμα του παραμένουν με στάσιμα ποσοστά.

 Με δική του εκπομπή, τηλεοπτικό κανάλι, ραδιοφωνικό σταθμό καπηλίας, και εφημερίδα, δίνει το καθημερινό του στίγμα στην τηλεοπτική επικαιρότητα και φροντίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των εγχώριων ειδήσεων ως μαιντανός χωρίς να προσφέρει κάτι αξιόλογο λόγου.

Τον τελευταίο καιρό, το ΛΑΟΣ και ο Πρόεδρος του δείχνουν να έχουν χάσει τον μπούσουλα εκείνο που τους οδήγησε στο να καταστούν εκ των πραγμάτων τρίτο κόμμα στην κυβερνητική ιεραρχία.

Η ρητορεία περί «άμεσης δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με σκοπό την σωτηρία της Ελλάδας» ουσιαστικά ικανοποιήθηκε μέσω την συγκρότησης της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Τώρα ο Γ. Καρατζαφέρης ψάχνει απεγνωσμένα μια νέα πλατφόρμα πολιτικής τοποθέτησης έτσι ώστε να καρπωθεί όχι μόνο τα όποια οφέλη απορρέουν από την κυβερνητική του συνεργασία αλλά και τα οφέλη μιας αντιπολίτευσης «με το γάντι» ως μέγας συμφεροντολόγος ο οποίος δεν εχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει προς ιδίο όφελος με οτιδήποτε.

Για αυτόν τον λόγο, καθημερινά και επί μονίμου βάσεως θέτει νέους όρους για την συνέχιση της συμμετοχής του στο κυβερνητικό σχήμα, νέα deadlines, νέες προϋποθέσεις συνεννόησης και συνεργασίας.

Κάθε ημέρα, το ΛΑΟΣ εμφανίζεται και με μια διαφορετική στάση απέναντι στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Ενώ από την μια τάσσεται υπέρ της συνεργασίας μέχρι τον Μάρτιο, ενώ συμφωνεί ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου συνιστά εθνική αναγκαιότητα (και για αυτό άλλωστε συμμετέχει), από την άλλη θέτει όριο την 15η Ιανουαρίου προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα από τα πολλά τελεσίγραφα του, ειδάλλως θα αποχωρήσει από την Κυβέρνηση.

Ο Γ. Καρατζαφέρης συνεχίζει να παίζει το τηλεοπτικό του παιχνίδι καθώς το αιτούμενο για το κόμμα και για τον ίδιο είναι να βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάντα στην επικαιρότητα και η παρουσία του στις ειδήσεις των 8 να μετουσιωθεί σε αύξηση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, κάτι που αυταπόδεικτα δεν μπορεί να πετύχει.

Δεν είναι τυχαίο  ότι εν έτει 2011, ο Γ. Καρατζαφέρης υπήρξε ο πολιτικός αρχηγός με τις περισσότερες εμφανίσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα και συζητήσεις, όμως οι μαιντανοί καίγονται εαν δεν παρέχουν κάτι ουσιώδες.

Για τον ίδιο και για το κόμμα του όμως η τακτική της «πολιτικής επικοινωνίας παντού» δείχνει να κλονίζεται από τα πισωγυρίσματα, τις μεγαλαυχίες και τα «ράβε-ξύλωνε» στην ιδεολογική και πολιτική τους τοποθέτηση.

 Για την συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Γ. Καρατζαφέρης είχε ξανά θέσει όρους, ένας εκ των οποίων υπήρξε και η απόσυρση του νόμου περί ιθαγένειας. Όταν είδε ότι δεν του έβγαινε ως πολιτική, ο όρος πέρασε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων και στην συνέχεια ξεχάστηκε από όλους.

 Φτάνουμε πλέον αρχές του 2012 και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίζεται με νέους όρους και απαιτήσεις. Η πολιτική επικοινωνία όμως που τον ανέδειξε δεν μπορεί να συνεχίζει να εκτελεί την ίδια συνταγή. Η απόφαση συμμετοχής του στην κυβέρνηση του σήμερα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που θέλει να βλέπει τον ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση του αύριο.

Και για αυτόν τον λόγο, τηλεοπτικά τρικ, στείρες ρητορείες και deadlines που κανείς δεν εννοεί αλλά κυρίως κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά, είναι καιρός να αποφεύγονται για να μην δημιουργήσουν το ακριβώς αντίθετο επικοινωνιακό αποτέλεσμα: την ένδειξη θρασυδειλίας και πολιτικού αναχρονισμού.

Γλυφάδα, Δευτέρα 2/1/2012

Γιάννης Κουρδομένος, με στοιχεία απο statesmen.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γιώργος Καρατζαφέρης Λάος: Θρασυδειλία και πολιτικός αναχρονισμός ενός κόμματος κωλοτούμπα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">